Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Strayed (Les égarés)

2010.03.11. 19:48 Armida Szólj hozzá!

 

A második világháborúban Odile (Emmanuelle Béart, Mission:Impossible) a fiatal özvegy, két gyermekével a tizenhárom éves Philippe-el (Grégoire Leprince-Ringuet) és a hét éves Cathy-val (Clémence Meyer) lassan haladnak autójukkal a menekültek sorában, mikor meghallják hogy ellenséges német repülő közeledik. Épp csak annyi idejük van, hogy lehajoljanak és már pattognak is feléjük a golyók.

Még a gép visszafordul, sikerül kimászniuk az autóból, de nem tudnak azonnal az erdőbe szaladni fedezékért, mert német pilóta iszonyú gyorsan vezet. Pár pillanat és a túlélők arra eszmélnek hogy mellettük robbannak a bombák, aztán Philippe halálfélelmében feláll és az erdő felé veszi az irányt. Egy fiú Yvan (Gaspard Ulliel, Hannibal Rising) gyorsan ráveti magát és mozdulatlanná dermednek. Később Odile megköszöni a segítséget, de nem marasztalja az idegent. A fia Philippe megy Yvan után, titkos megállapodást kötve vele, hogy segítsen nekik élelmet és fedélt szerezni a fejük fölé, cserébe odaadja neki az apja karóráját. Yvan belemegy és innentől megkezdődik négyük közös története.

Yvan talál egy házat, és nem sokat gondolkodik, hogy hogy menjen be. Odile azonban elsőre ellenkezik, mert mégiscsak valaki más házáról van szó. (Nyugi, ez csak a film első tíz perce, rengeteg dolgot meghagytam az érdeklődőknek.) Ez az első momentum, ahol annyira megismerjük a karakterek jellemét, hogy tudjuk a film további szakaszában mire számíthatunk. Yvan, aki tizenhét évesnek mondja magát, néha ártatlannak tűnik, ugyanakkor mindent elkövet az életben maradásért. Lop, hazudik de mindezt azért hogy életben maradjon. Igazi túlélő, lenne, ha Ulliel úgy játszott volna, ahogy kell. (Pedig szívem csücske ez a francia srác, de most mégsem volt a helyzet magaslatán, persze az is lehet hogy a karaktere volt ilyen. Nem tudom, nem olvastam az eredeti novellát, de ahol úgy éreztem hogy sértődöttnek kéne lennie, ott épp ugyanolyan képet vágott, mint amikor egyszerűen csak cigizik a kertben. Végig egy arcát mutatta csak, pedig annyi minden benne volt ebben a szerepben, de mondom mégegyszer, lehet ezt követelte meg a karaktere.)

Aztán itt van Odile, aki erkölcsös, ő tartja az egész film alatt abban a tudatban a nézőt, hogy attól függetlenül hogy háború van, nem veszítette el emberi méltóságát. Tetszett is nagyon az a rész, mikor ketten összeszólalkoznak (már ha nevezhető annak, az egész filmben egy hangos szó nem hangzik el), hogy mennyire másként látják a dolgokat. Odile azt mondja, ő civilizált ember, nem szabad betörni más házába- ugyanakkor marad, főz, mos, takarít- még Yvan szerint mindent meg kell tenni a túlélésért. Valahogy úgy éreztem mindkettejüknek igaza van.

Az film, bár néha vannak fekete-fehér megvillanások a háborúról, mégis a béke szigetének tűnik. Nem is értettem hogy lehetséges ilyen higgadtan, ennyire természetesen elmenni sétálni az erdőbe (ahogy Odile teszi) vagy mászkálni a patakparton. (Azt hiszem az angyal arcú Béart tökéletes választás volt erre a szerepre.) És ahogy írtam is, a béke szigete, de mégis végig ott lebeg a levegőben, hogy mikor, jesszumpepi mikor jönnek a németek, vagy tévednek oda dezertőrök? Furcsa párosítás, de mégis ezt éreztem a film alatt.

 

Az operatőri munka Agnès Godard nevéhez fűződik. Minden elismerésem a hölgynek, fantasztikus képeket mutat a film teljes hossza alatt.

A filmet Gilles Perrault novellája (The boy with grey eyes)  alapján rendezte André Téchiné és azon kívül, hogy nem éreztem az idő múlását (nem tudtam eldönteni mennyi ideig éltek így közösen) semmi baj sincs vele. 

2003-as alkotás. Akinek van lehetősége nézze meg. Nem fog csalódni, sem a filmben, sem a történetben. Csak annyit mondhatok, nem minden az, aminek látszik.

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr441832280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása