Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Robin Hood, a tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves)

2010.05.06. 20:02 koimbra 19 komment

 

Robin Hood az angol folklór egyik legismertebb figurája, hőse, alakja. Bizonyára hallott már mindenki az illetőről, aki a gazdagok vagyonát a sherwoodi erdőben bujkáló többi törvényenkívüli cimboráival elveszi és a szegényeknek adja. Számos alkalommal filmesítették már meg az ismert történetét és minden alkalommal népszerű színészek játszhatták el a tüzes íjászt. Douglas Fairbanks, Errol Flynn, de még Sean Connery is alakíthatta Robin Hoodot, 1991-ben pedig Kevin Costner formálta meg a karaktert, aki pályafutása egyik legnagyobb sikerét könyvelhette el a filmmel (és erről esik pár szó az alábbiakban).

 

Robin of Locksley (Costner) a keresztes hadjárat során fogságba esik Jeruzsálemben, amíg az ottaniak vendégszeretét élvezi Nottingham sheriffje (Alan Rickman) megöleti az apját. A férfi erről csak akkor szerez tudomást, mikor sikerült megszöknie és épségben hazatérnie szülőföldjére. Szomorúan konstatálja, hogy sokan koldusbotra jutottak, míg Richard király a Szenföldön vívja véres csatáját, addig a sheriff kénye-kedvére kizsákmányolja az embereket, többen pedig a sherwoodi erdőben kerestek menedéket. Robin a bujdosók élére áll, meggyőzi őket, hogy vágjanak vissza a kegyetlen seriffnek.

 

Egy Robin Hood filmtől mit is vár az ember, illetve miképp is képzel el egy ilyen alkotást? Kaland, bajvívás, íjászat, cseppnyi romantika és nem árt némi humor se. Kevin Reynolds mindegyikből adagolt szépen a művébe, szórakoztató két és fél órás filmet rántott össze, ami kissé egyenetlen lett. Az egyik pillanatban még könnyed hangvételű jeleneteket láthatunk, majd hirtelen komolyabbá válik a mű, jobb lett volna, ha végig megmaradnak a lazább és humoros alapoknál. Megkapjuk a szokványos pontosan célzó Robin Hoodot is, aki bármikor eltalálja a célt, akkor sem esik kétségbe, ha két nyílvesszőt kell ellőni egyszerre, illetve felsorakoznak a címszereplő mellett kiálló ismert figurák is, Robin és Little John találkozásuk első pillanatában megküzdenek egymással, majd jó barátokká válnak, illetve jelen van a pityókás Tak barát is.

 

Costner hozta az átlagosat, hihetően eljátszotta, hogy kiválóan bánik az íjjal, bár meg kell hagyni, hogy az nem volt valami túl meggyőző, ahogyan a bujdosok vezérükké fogadták. Morgan Freeman karaktere, Azeem nem szerepel a Robin Hood legendájában, a forgatókönyvírók egyszerűen csak kitaláltak egy alakot, aki a főhős mellé áll és széles karcsapásaival írtja az ellent. Csöppet izzadságszagú volt a „Hitetlen, megmentettél, ezért amíg nem viszonzom követni foglak” szöveg, viszont igazán jó poénokkal szolgál a játékidő alatt. Alan Rickman szinte már-már parodisztikusan formálja meg a seriffet, a mimikája és a haláli szövege folytán ellopja a show-t a többiek elől, teljesen lubickol a szerepében, ő és Freeman lazán lejátsszák Costnert a képernyőről. Volt egy idő, mikor futtatták Mary Elizabeth Mastrantoniot, ebben az alkotásban Lady Marian játszotta, a szerep szerint csodálatosan kellett volna kinéznie, de a színésznőre nem lehet ráfogni, hogy igazán gyönyörű lenne. Az egykori Robin Hood, Sean Connery is feltűnik a film végén egy percre.

 

A Robin Hood, a tolvajok fejedelme nagyjából teljesíti a vártakat, idézhető dumák és többségében kiváló mellékszereplők miatt 70 %-ot érdemel Costner utolsó nagy durranása (azóta a pénztáraknál hasonlót nem tudott teljesíteni). Nem egy kiváló kalandfilm, de kisebb hibái ellenére is élvezhető darab, kellemes időtöltés.

 

imdb: 6,7

rottentomatoes: 54 %

 

Büdzsé: 48 millió dollár

Amerikai bevétel: 165,4  millió dollár

Összbevétel: 390,4 millió dollár

 

 

Címkék: robin hood iromány kaland 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr91980040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

curby (törölt) 2010.05.06. 21:04:09

én a mostani robin hood-ra nem vagyok kíváncsi.szerintem Kevin Costner tökéletes volt ebben a szerepben és nekem nagyon tetszett ez a film.nem hiszem hogy ez az új változat felül fogja múlni

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.06. 21:05:34

@curby: Az új Robin Hood sokkalta akciósabb lesz szerintem. Ott nem fognak beszivárogni a várba , mint ahogy megszoktuk, hanem rendesen megrohamozzák azt.

pretend 2010.05.06. 22:14:34

nekem is régi nagy kedvenc, akkor még nem volt internet, a 10-es éveim elején meg tényleg azt néztem meg sokszor ami szórakoztatott. ez pedig igen. abszolút semmi erőltetettség (már ahogy visszaemlékszem), ennél a gladiátor pl nálam sokkal értéktelenebb.

az "újra" azért természetesen kíváncsi vagyok.

Dejdő 2010.05.06. 22:26:50

Szerintem korrekt film volt, és ma is megállja a helyet, ez egy olyan mű amit szívesen néz újra az ember! és a zene 10/10!!!

gaboca1200 2010.05.06. 23:03:24

"...és idén nincs Karácsony!" :)

Szórakoztató film. Tényleg érdemes újranézni.

Mese92 2010.05.07. 07:55:57

Nagyon szeretem ezt a filmet! Gyerekként nem értettem, hogy az utolsó, a templomi jelenetben mit akar Alan Rickman Lady Mariantól :) Az "és idén nincs Karácsony" nálunk is szállóige :D

Andrews 2010.05.07. 08:02:41

A bővített változat több akcióval kecsegtet már pl a nyílzáporos résznél.

gabbor 2010.05.07. 09:44:53

Pár napja láttam Costner legújabb filmjét, a The New Daughter című filmet. Érdemes megnézni, már csak azért, hogy mindenki lássa, hova sülyedt szerencsétlen, annak ellenére, hogy a film jó, és még mindig jó nézni mint színészt.

gabbor 2010.05.07. 09:47:07

Pár napja láttam Costner legújabb filmjét, a The New Daughter című horror filmet. Érdemes megnézni, már csak azért, hogy mindenki lássa, hova süllyedt szerencsétlen, annak ellenére, hogy a film jó, és még mindig jó nézni mint színészt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.07. 10:01:14

@Mese92: No igen, Rickman azért ontotta a jó szövegeket:)
@gabbor: Sajnálom Costnert, mert jó filmekben vállalt szerepeket, de aztán elszaladt vele a ló és azt hitte mindent megtehet. A Waterworld hiába volt jó, de rohadt sokba került és a sok negatív hír miatt az emberek nem ültek be rá. A jövő hírnökével aztán majdnem betette a kaput maga mögött. De csinált mostanában jó filmeket, a Mr Brooks nagyon nagy, a Fegyvertársak dettó. Örültem, hogy ellavírozgat a kis költségvetésű filmek között, szomorú, hogy DVD-n végezte ő is, bár számára van még kiút.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.05.07. 11:19:43

Nekem ez A RobinHood film. Láttam az Errol Flynn-est, nem rossz, de inkább vigyorogtam rajta. A Sean Connery féle valahogy nem jött be, a sorozatokról inkább nem beszélünk, komoly terápia kellett, hogy elmúljon az emlékük (kivéve a dekoltált hölgyekét.... ;-) )

Costner itt még jó volt, remekül működtek együtt Freeman-nel, de Rickman vitte az egész filmet, mindenestül.
"Kiskanállal vájom ki a szívét!"

Kellemesen szórakoztató a film, megkockáztatom, hogy picit feszesebbre vágva még jobb lenne.
Részemről ez 10/8.

Az új RH...izé...biztosan látványos lesz, de valahogy nekem Robin Hood mindig az "úri csirkefogó" kategória marad, és nem a kaszabolós-mészárlós, vérsárban csúszkálva küzdő harcos. Emiatt különös előérzettel fogom megnézni az új filmet. Remélem, nem csak egy erdei gladiátor lesz :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.07. 11:21:16

@Vészmadár: A tüzes íjászt láttad? Guliano Gemma volt a főszereplő, na ez is igen jól sikerült.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.05.07. 13:28:16

Láttam, perszehogy. Csak valahogy nekem Guliano Gemma mindig spagettiwesternhős marad, a jobbik fajtából:)
Amúgy tényleg nem rossz a film, ha ez 10/8, akkor az is simán 10/7.

Spawn85 2010.05.07. 18:19:31

Hú de régen láttam már ezt. Viszont volt egy időszak, amikor nagyon sokszor megnéztem.
Ha azt mondják, Robin Hood film, nekem is ez jut eszembe először mindig.

Shyllard 2010.05.09. 21:31:28

Énis piszok régen néztem meg, szerintem a héten előveszem az új miatt. Azt viszont tudom, hogy rengetegszer láttam és mindig megrázó élmény volt látni Robin apjának hulláját fent lógni a romos várban :S Valahogy sosem tudtam ezt a részt feldolgozni, mindig arra számítok, hogy minden rendben lesz, mikor végre hazatér a "kóborló fiú".... :) Ha Robin Hood, nekem is ez jut eszembe, hiába alakít közepeset Costner, szerintem semmi kivetnivaló nincs a játékában. Mintha csak miatta találták volna ki a karaktert :) Összvissz sztem ez egy alapfilm, lehet rajta nevetni is, de azért el is gondolkodtatja az embert.

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2010.05.10. 20:24:31

Nekem is ez a kedvenc Robin Hood filmem! Meg se tudnám számolni hányszor láttam. tele olyan aranyköpésekkel, amikre még 20 év múlva is emlékezni fogok. Részben ez a film miatt kezdtem el íjászattal foglalkozni, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok a Russel Crowe-féle verzióra. Abban biztos nem lesz olyan, hogy "apám kardja nem ejt sebet rajtam" :D

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.05.16. 21:12:01

"Bizonyára hallott már mindenki az illetőről, aki a gazdagok vagyonát a sherwoodi erdőben bujkáló többi törvényenkívüli cimboráival elveszi és a gazdagoknak adja."
???:D

nikodémus 2010.05.24. 22:07:49

Ó, szép emlékeket idéz. :-) Bryan Adams nyálas betétdala megvan? Na, az már akkor is gáz volt. Na meg a felhajtás körülötte, az hatalmas volt, talán nagyobb, mint amilyet mostanában rendeznek.
süti beállítások módosítása