Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tekken

2010.08.09. 21:33 koimbra 10 komment

 

Hálás dolog verekedős játékból egészestés filmet forgatni, nem igazán kell megerőltetniük magukat az készítőknek. Ha valaki leül egy ilyen játék elé, akkor nem csinál más, mint a billentyűzet különböző gombjait nyomogatva, bevetve mindenféle kombót és mozdulatot leveri az előtte álló ellenfelet. A mozis verzióban tehát nem kell más tenni, minthogy a programban látott karaktereket felvonultassa a történetben, szerezni kell egy, a szakmában jártas illetőt, aki profi módon képes megkoreografálni a harci jeleneteket és máris foroghat a kamera. A forgatókönyvvel sem kell sokat vesződni, gyakorlatilag minden egyes helyzetnek egy olyan szituációt kellene teremtenie, ahol a mellék-vagy főszereplők összemérik tudásukat és nem a sakk- vagy a csocsó asztal mellett, hanem a a ringben történik mindez. Szintén felesleg hosszabb monológokkal vesződni, néhány tőmondat elégséges, úgysem arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki milyen ügyesen képes erősen koncentrálva elregélni 5-6 mondatot, ráadásul nem is kell túlzottan szétnézni a színészpiacon, ugyanis ide nem szükségeltetnek nagy díjakat nyert vagy fesztiválelismerésekben bővelkedő aktor, csupán össze kell szedni néhány izomtól duzzadó, kockahasú embert, aki arra is képes, hogy egy valamirevaló „körbepörgő rúgást” is véghez tudjon vinni.

Az írók megteremtették a helyzetet, a szereplőket egymás ellen küldték az „arénába”, eddig stimmelt is a dolog, csakhogy valamiért bonyolítani akarták a cselekményt, ami a bunyó rovására ment. A főgonosz túl sokat dumál, mondhatni teljesen feleslegesen, a verseny menete így megtörik, kevesebb idő jut az összecsapásokra.


 

A Mortal Kombatban sem kellett túlzottan megizzadniuk az alkotóknak, adta magát a sztori, a karakterek egy bajnokságon mérték össze erejüket, egyszerűen csak az adott helyszínre kellett utazniuk, aztán mehetett az adok-kapok. Teljesen megfelelt a követelményeknek és még a rajongók többsége is jól szórakozott rajta, míg Street Fighter moziverziójához hiába nyerték meg a kor akkori egyik legismertebb akciósztárját, a produkció elég gyér lett, még a küzdő jelenetek is lagymatagok voltak, bár a kasszáknál megállta a helyét, nem úgy, mint a Legend of Chun Li, amely minden téren elbukott. Ezen filmek mindegyikét egy tapasztalt direktorra bízták, akik ha maradandót nem is, de szórakoztató-élvezhető műveket hoztak össze. A Tekkennél sincs másképp, Dwight H Little vezényelte le, aki utoljára a 90-es években kapott lehetőséget mozifilmet rendezni, nevéhez fűződik a Gyilkosság a Fehér házban és a Szabadítsátok ki Willyt 2, azóta  olyan sorozatokon edzette magát, A szökés, a 24 vagy a Bones.

Szerencsére nem harcba induló kéksapkásokkal (Street Fighter) kellett vesződnie, ugyanis az írók egy bajnoki tornát állítottak a középpontba. Illetve a fő mozgatórugó a kegyetlen bosszú, Jin Kazama édesanyját megölik, a srác pedig úgy dönt, hogy mindenáron benevez a Tekken tornára, ahol alkalma nyílhat a a vállalat vezérével találkozni, akit aztán saját kezűleg nyírna ki. Először is leveri Marshall Law (a martial lawra hajaz a név, a nép nem igazán kedveli a statáriumot, így a fickó legyűrése külön öröm a tömegnek), ezzel részt vehet a bajnokságon.



A „verekedések” nem lennének rosszak, van bennük spiritusz, ám egy idő után mintha kifogyott volna a szufla a készítőkből, így néhány meccset gyorsabb üzemmódra váltva intéztek el. Kazama szinte minden küzdelemben Van Damme végső és ShonGoku össze bunyóját idézi. A belga akciósztár (bár ezt minden hasonló jellegű produkcióra el lehetne mondani) a film végi nagy meccsen padlóra kerül, ahol aztán feltápászkodik és félholtan szétveri a csodálkozó ellenfele képét, ShonGoku meg 3-4 részen keresztül próbált felülkerekedni, párszor előfordult, hogy felnyalta a padlót, de a végén azért csak sikerült győznie. Kazama is hasonlót játszik el, nem is egy, hanem az összes színre lépése alkalmával. Felvonultatnak néhány kemény legényt és nőt, sajnálatosan többen nem kapnak elég mozgásteret, pedig illett volna többet foglalkozni velük.

Már az előzetesek és a világhálóra kikerült képek alapján könnyedén leszűrhető volt, hogy a film erősen B kategória, de annak se az élvonala (bár hozzáállás kérdése, hogy merről nézzük ezt a kategóriát). Jómagam csak egy agyatlan, valamennyire szórakoztató filmet vártam, ami leköt másfél órára, ezt nem teljesítette a produkció maradéktalanul, de egy közepesnek azért elmegy, sajnálatos, hogy nem csak a tornával törődte. Akad néhány ismerős arc az alkotásban, Cary-Hiroyuki Tagawa hozza a merev fizimiskáját, a Mortal Kombatban még bunyózott is, ám itt sajnos nem.  Luke Goss a Hellboy 2-ben bebizonyította, hogy mire képes, ám a Tekkenben ő is csak másodhegedűs, mellesleg túlságosan is gyorsan összebarátkozik a főhőssel.

Személy szerint nem volt szerencsém a film alapjául szolgáló játékhoz, nem tudom megítélni, hogy mennyire felel meg a játék történetének (ha volt olyan) és ki hasonlít a programbeli énjéhez, nekem közepes, a tiniknek biztosan jobban bejön, a srácok talán máris feltúrtak a neten Kelly Overtonnról egy háttérképet, a lányok pedig Jon Foo-ról aggattak ki a falukra egy posztert.

imdb: 5,9

Címkék: akció iromány onlydvd játékból film 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr752210437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elanor_ 2010.08.09. 23:01:44

Azért jó harci koreográfust is igen ritkán találni. Legalábbis, a hihető, jó, és élvezetes bunyósjelenet igen ritka szerintem.
Meg ebből a műfajból tényleg baromi nehéz jó mozit gyúrni. Inkább zsékat, annyira sablonos az egész (családtag halála, bosszú, nehézségek, genyó főgonosz, aki úgyis megmurdál, utazás a világvégére stb.).
Köszi a tippet, rákerestem Jon Foo-ra, nem rossz, de egyelőre nem cserélem le J GL-et. :)

Spawn85 2010.08.09. 23:09:02

Tényleg nem volt ez rossz. Hozzáteszem, hogy én pl. a "Tekken" játékkal egy percet sem játszottam, így semmilyen módon nem tudtam összehasonlítani.

Kicsit OFF: Tudom, még mindig egyedül vagyok ezzel a véleménnyel, de nekem még mindig tetszik a Van Damme féle Street Fighter film. :) (A "The Legend of Chun-Li"-t viszont sajnáltam, hogy elrontották, volt benne lehetőség pedig.)

ZsiNor · http://ursius.hu 2010.08.10. 09:13:40

Most én leszek a rossz gyerek. Én sokat Tekkeneztem anno, s így olyan mennyiségű hibát találtam a filmben, amit elkezdeni felsorolni is csúnya lenne.
A történet csak messze hasonlít a Tekken történetére. Sok dologtól sikerűlt teljesen elrugaszkodniuk, a karakterek száma banálisan alacsony, kidolgozottságuk egyenlő a 0-val.
A harcjelenetek amolyan "semmilyenek". Túl sok volt már belőlük az utóbbi 30 évben, így nem minősítem őket kirívónak, igaz, a jó átlagot hozzák.
Összevetve egy gyenge estére jó popcorn mozi, de semmi egyéb. Tekken fanoknak egy doboz Qualerin vagy Algopiryn / stb ajánlott mellé.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.10. 10:14:50

@ZsiNor: A Mortal Kombat első részében az volt a jó, hogy nem volt túlzsúfolva, a második részbe már beleerőltettek minden karaktert, ami nem tett jót a filmnek, amit amúgy is elcsesztek.
Szerintem itt sem volt gáz, hogy nem tettek bele mindenkit, más részről velük se tudtak mit kezdeni, többen nem kaptak elég mozgásteret.

A nép fia 2010.08.10. 13:25:20

@koimbra: Jól mondod. Az MK 1 teljesen megfelelt az elvárásoknak, a 2. rész viszont orbitális kavarodás és baromság (a 2. és a 3. PC-s játék történetét sűrítették bele).

A DOA-t meg sem említitek? "Szuper" jó lett, a maga nemében. A Legend of Chun Li-t messze lekörözi, de még az első Street Fightert is.

Ez a Tekken meg... Nem vagyok nagy rajongója a játéknak, mindig is MK-s voltam. Beletekertem a filmbe, és kész. Jó, láttam. Csókolom.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.10. 15:07:21

@A nép fia: A DOA kimaradt valamiért:) Egyébként nekem tetszett, jó kis csajos bunyó volt.

Remélem, hogy a Mortal Kombat reboot jó lesz, kíváncsi vagyok, vajon a múltkori kisfilm meggyőzte-e a stúdiót és ilyen irányba terelik-e a produkciót.

Spawn85 2010.08.10. 19:25:38

@koimbra: Mortal Kombat meg DOA "ügyben" teljesen egyetértek veled. :)

A "Street Fighter"-ről már elmondtam a véleményem.

Viszont, ha már szóba került a múltkori MK kisfilm. A hangulata tetszett, viszont az nem, hogy gyakorlatilag sutba vágták az egész MK mitológiát.

A "Tekken"-t ma megnéztem másodszorra is, szerintem abszolút nézhető még mindig. :) De persze nyilván, aki játszott a játékkal, az teljesen máshogy áll hozzá.

Cifu78 2010.08.10. 22:01:15

A DoA szerintem elmegy kategória, nem volt nézhetetlen, de azért hogy a 16 éves Ayane-t egy 34 éves színésznő játssza kicsit furcsán vette ki magát...

A Tekken szerintem közepes bunyós filmnek elmegy, többet sajnos ez sem érdemel. A háttértörténet nagyon távolról köszön csak vissza filmben, a karakterek többsége úgy-ahogy hasonlít a játékbelire, de azért ez még kevés.

Az MK kisfilm amúgy nekem nagyon bejött, remélem csinálnak belőle mozifilmet...

ZsiNor · http://ursius.hu 2010.08.13. 15:58:43

@koimbra: Nem hiszem, h attól lett gyenge az MK2, mert sok karakter volt benne, hanem azért, mert egyik szereplő sem igazán élte át a szerepét. A színészi játék nevetséges volt, pl Sub-zero megjelnése, s a 3 mondatos szöveg nevetségesen hatott. A fagyról, amit varázsolt (castolt, az érzékenyebbek kedvéért), messze lerítt már moziban is, h műanyag, s nem is próbáltak "fagy" kinézetet varázsolni belőle.
A rendezés, a forgatókönyv pocsék volt. Nem kell mindenkit bemutatni, sok karakterrel is lehet jól forgatni.
Mi volt a gond az MK2-ben Cyrax-el, Ermac-el? Szerintem semmi. A 2-2 perces részvételük jó volt, de Barakka teljesen el volt cs... csinálva...

Amúgy teljesen eltért a topic a Tekkentől.

Spawn85 2010.08.13. 23:41:31

@ZsiNor: Az MK2 azért (is) volt rossz, mert rengeteg szereplőt zsúfoltak bele, és nagy részükkel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Persze ez egyenes következménye a rossz forgatókönyvnek, meg a rendezésnek. (Asszem ez volt az első film, ahol John R. Leonetti rendezéssel próbálkozott)
Az, hogy a színészek nem tudták magukat beleélni a szerepbe, az megint csak ennek köszönhető. Bármennyire is jó egy színész, forgatókönyv nélkül nem nagyon tud mit kezdeni.

Szerintem egyébként egyáltalán nem tértünk el a Tekken-től (illetve nem lett elfelejtve) csupán ennek kapcsán más bunyós játék alapján készült filmekről is szó esik.
süti beállítások módosítása