Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Adatrablók (Hackers)

2010.08.16. 12:27 Armida 6 komment

Dade Murphy, hacker nevén Zero Cool, már 11 évesen 1507 rendszert tett tönkre és 7 pontos esést okozott a New York-i tőzsdén. Büntetésképpen tizennyolc éves koráig még csak nyomógombos telefonhoz sem nyúlhat, nemhogy számítógéphez.

Mikor betölti a tizennyolcat már szabad a pálya, azt tesz, amit csak akar. Ennyi év kihagyás után meg sem kottyan neki bejutni egy tévécsatornához, hogy műsorra tűzze kedvenc filmjét vagy feltörni új sulija gépét, hogy a csini Kate Libby alias Acid Burn osztályába tegye át magát. Dade, hogy múltját titokban tartsa, nevet vált, és Crash Override nicken tevékenykedik tovább. Tehetsége azonban nem marad sokáig titokban és ripsz ropsz összehaverkodik pár hackerrel.

Itt van például a párducmintás cuccokban parádézó venezuelai srác, Ramón Sánchez alias Freak Fantom (Renoly Santiago) aki mindig ad a dizájnra, de azért a gépekhez is ért. Santiago remekül hozza a divat őrült karaktert és imádni való az akcentusa. (A filmhez két különböző magyar szinkron is készült- hogy minek azt nem tudom- de persze egyik sem olyan jó, mint az eredeti szinkron.)

A sorban a következő Emmanuel Goldstein azaz a Gyilkos Zabpehely (Matthew Lillard). Ő az igazi mókamester a csapatban. Kellőképp őrült, vicces és mindig rosszalkodni akar. Bármilyen ruhát is vesz fel, soha nem áll rajta "rendesen" a nadrág. Nem zavarja ha mások dilinyósnak nézik, ő úgy öltözködik, viselkedik ahogy csak akar. Nem felel meg egy a társadalom által előírt normának sem, igazi egyéniség. És azt kell mondjam Lillard még szexin is hozza ezt a félig buggyant karaktert.

Joey (Jesse Bradford) a kávé és cigi függő, aki örökké a megfelelő hacker nevet keresi magának, kissé amatőrnek tűnik, mégis ő bukkan rá egy hulladék-fájlra, amiben sok-sok csúnya cuccot rejtettek el.

Aztán itt van nekünk Paul Cook (Laurence Mason) akit fotomemóriával ajándékozott meg a sors. Elég csak egy pillanatig látnia egy beütött telszámot vagy egy kódot, az a fejébe vésődik és nehezen felejti el. Stílusosan a Lord Nikon nevet választotta, de arra már nem emlékszem a magyar szinkronban ezt hogy fordították le.

A csapat női tagja Kate Libby alias Acid Burn (Angelina Jolie). Gazdag családi háttere miatt a legújabb, legspécibb gépekkel rendelkezik. A srácok imádják mert szexi és okos. Nekem nem volt semmi bajom a karakterrel, kivéve az idétlen frizurát, de ez elhanyagolható.

És elérkeztünk az igazi számgépbűvölőhöz, Dade-hez, alias Zero Cool alias Crash Override. Az igazi komputer májszter, aki bájosan szerény, visszafogott és szexi. Ebben a filmben láttam először Jonny Lee Miller-t. (A forgatáson összejöttek Jolieval és másfél éves házasság lett a dologból.) Szerintem jól hozza a karaktert, és bár nem egy nehéz szerep, ahogy a többi sem ebben a filmben, de azért ehhez is kell színészi teljesítmény. Az úriembert a rákövetkező évben már a Trainspottingban láthattuk.

A történet jó, legalábbis 95-ben teljesen odáig voltam érte. Egy óriáscég belső embere titokban elindítja a Da Vinci vírust, azért, hogy pár milliót kicsikarjon a cégtől (legalábbis ez a látszat.) A dolog lényege, hogyha x időn belül nem kerül az összeg a számlára, a Da Vinci felborít egy-két tankert a tengeren, olajömlést és súlyos környezeti katasztrófát okozva. A Pestis (hihi) néven ügyködő cégember persze rákeni a balhét a fiatal hackerekre, így nyomukban az FBI-al nehéz dolguk van. Itt jegyzem meg, hogy az egyik FBI-os arc Marc Anthony (J.Lo jelenlegi férje).

Hőseink persze rájönnek, hogy ki áll a háttérben és kiderítik, hogy nemcsak a Da Vinci az ami szabadon van eresztve, hanem egy féreg is. (A számgépes vírusokról a wikin olvashattok pár mondatot.) Többet nem is írok le a sztoriról, legyen meglepetés annak, aki még nem látta. Lesz azért minden, sok móka és kacagás, szerelem, hogyan csesszünk ki a rendőrfőnökkel játék és rengeteg görkorizás. (A gonosz, negatív karakter viszont félelmetesen pocsékra, nevetségesre sikeredett, talán Fisher Stevens arcberendezése miatt, de mindegy is, talán pont ilyennek kellett lennie.)

Két dolog van ami mindenképpen dicséretet érdemel. Az egyik a vágás, a másik a zene. Vágás szinten nagyon ott van a film. Megfelelő pillanatokban olyan képkockák villannak be, amelyekből egyből érthetővé válik, hogy mit gondol egy-egy karakter. A zene pedig, nagyon jó. Az akkori időszak legnagyobb elektro és egyéb slágereit tartalmazza. Csak pár példa: Voodoo People, Cowgirl, Connected, One Love vagy a Halcyon on and on.

1995-ben igazán futurisztikusnak hatott, az akkori legmenőbb, legextrább ruhákkal, a görkorizás újjászületésével és a számítógépes generáció bemutatásával. Igaz hogy nem olyan komoly film mint a Komputerkémek vagy a Kardhal, de mégis jó kis szórakozás. A karakterek szépen kidolgozottak, mindegyik külön egyéniség és könnyen megtalálhatja magának mindenki a kedvencét. Aki esetleg összefut vele, nézze meg, könnyed kikapcsolódás.

 

imdb

Címkék: iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr532225312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyvelomo 2010.08.16. 13:58:36

Ajánlott néznivaló még kockáknak ;) és más érdeklődőknek:

Hackers/1995 (www.imdb.com/title/tt0113243/)
Pirates of Silicon Valley/1999 (www.imdb.com/title/tt0168122/)
Takedown/2000 (www.imdb.com/title/tt0159784/)
Antitrust/2001 (www.imdb.com/title/tt0218817/)

Egyéb témábavágó film?

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.16. 14:21:02

@Könyvelő Mo: Talán elkerülte a figyelmed, hogy arról a filmről van szó, amit elsőnek belinkeltél. De semmi gond, mindenkit megvisel ez a fülledt idő. :D

eric · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.16. 16:05:31

Jolie pucérkodik benne és leszállópályát villant:D nemmellesleg, sosem nézett ki olyna jól mint ebben a filmben!

Elanor_ 2010.08.16. 18:03:24

milyen kis dugó volt még itt :D

imádom a hackeres, bandázós filmeket, de szerintem ezt kihagyom, mert a rotten tomatoes-on még 40%-ot sem ért el.

gabbor 2010.08.16. 20:27:39

@eric: talán azért, mert "soha" nem volt olyan fiatal mint 15 éve, ráadásul két gyerek után már vannak torzulások.

nyuszisz 2010.08.16. 20:52:30

Nekem fiatalon tetszett Jolie, de ezen képen tényleg idétlen ezzel a hajjal.
süti beállítások módosítása