Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Kedvenc vízhez közeli filmek

2010.08.17. 23:00 Armida 43 komment

A csodás úszó EB szurkolása alatt (ezúton is grat mindenkinek) jutott eszembe, hogy megosztom veletek a tíz legkedvesebb vízzel kapcsolatos filmjeimet. Nagyon nehéz volt összeválogatni, hiszen iszonyú sok jó film van, amelyek ilyen vagy olyan módon vízhez kötöttek, de aztán csak összejött. Az alábbi tízes lista az én kedvenc filmjeimet tartalmazza (kéretik ezt észben tartani) és a sorrend is aszerint alakult, ahogy épp eszembe jutottak. Akinek van kedve, nyugodtan írja meg a saját tízes listáját, nem számít milyen régi, vagy esetleg gagyi a film, csak az számít, hogy kinek melyek a kedvenc alkotásai.

 

1, Cápa (Jaws)

Vizes filmekről mi más is juthatna először eszembe, mint a Cápa. Ha jól emlékszem rá, akkor a valamelyik Discovery foglalkozott egy egész estén keresztül a filmmel. Nemcsak a fajt tette híressé és hírhedtté, de rengeteg nézőben egyfajta víziszony alakult ki-én speciel a zuhany alatt is féltem- és a mai napig sem tudták leküzdeni félelmüket. A három Oscart besöprő és korszakalkotó filmről sok-sok érdekességet olvashattok a wikin. A wikis cikket tanulmányozva kijelenthetem, hogy Spielberg zseni. (A Cápa többi részét nem emelem ki külön, vegyük úgy, hogy az egyes pontban szerepelnek.)

 

2, A mélység titka (The abyss)

Lenyűgöző, izgalmas és ugyancsak Oscar díjas. Ahhoz képest hogy milyen régi minden tekintetben megállja a helyét mai filmekkel szemben. Hiába, Cameron egy zseni. Akit pedig a folyadéklégzés érdekel, kattintson a szóra és feltehetően megtudja amit szeretne. (Itt jegyzem meg, hogy ezzel a filmmel, és magával azzal a speciális anyaggal is foglalkozott a Discovery, nagyon érdekes volt, remélem megismétlik valamikor.) Ha esetleg valaki még nem látta, feltétlen nézze meg, nem fog csalódni.

 

3, Waterworld (imdb)

Kritikusok lehúzták, és az USA-ban meg is bukott én mégis jól szórakozom mindig amikor nézem. Jó kis film ez. (És Kevin Costner nem is lecsúsztott színész. Aki lecsúszott, az Mel akkorisleszopsz Gibson.)

 

 

4, A nagy kékség (Le grand bleu)

Szeretem ezt a filmet, egészen különleges hangulata van, és Luc Besson is egy zseni. Jacques és Enzo gyerekkoruk óta versengenek egymással, most pedig a már szabad merülő világbajnokká vált Enzo, versenyre hívja régi riválisát. (A szabad merülés nagyon veszélyes sport és ennek ellenére sokan űzik. A világcsúcsokról itt olvashattok, meglepő hogy sok köztük a csajszi és bár nekünk nincs tengerünk, a magyarok mégis szép eredményeket érnek el.) A nagy kékség nyugodt, lassú film, mégis azon veszi észre magát a néző (vagy éppen fel sem tűnik neki) hogy együtt veszi a hatalmas kezdő lélegzetet a színésszel. Aki még nem látta és érdekli a szabad merülés, ne hagyja ki.

 

5, Vadászat a Vörös Októberre (The hunt for Red October)

Akárhány tengeralattjárós filmet nézek, még mindig ezt tartom a legjobbnak, és szintén Oscar díjas. Az oroszok szupertengeralattjárója egyre közelebb érkezik az amerikai partokhoz, mindenki csak találgat mi lehet a célja: az amcsi hírszerzés szerint támadásra készül, az oroszok szerint szökni akar a kapitány. Előtte a felfegyverzett amerikaiak, az oroszok pedig a sarkában és Ramuis Kapitánynak nagyon rafináltnak kell lennie, hogy megússza a dolgot. Izgi.

 

6, Titanic (imdb)

Akárhányszor meghallom Celine Diontól a dalt, a hideg kiráz, a film viszont jó. 11 Oscar és remek vizes jelenetek. Gratula.

 

7, Poseidon katasztrófa ( The Poseidon adventure)

Ugyancsak Oscar díjas és nagyon-nagyon hatásos film. A Poseidon, egy hatalmas luxushajó, mely utolsó útjára készül. New Yorkból Görögország felé tartanak, amikor egy orbitális hullám felborítja, ráadásul a legnagyobb parti közepén, Szilveszterkor. Legénységnek kampec, hullák mindenütt és a maroknyi életben maradt csak egy talpraesett tiszteletesben bízhat. Iszonyú izgalmas, látványos film és azok a jellemábrázolások. Hiába no, katasztrófa idején nem mindenki tud racionálisan gondolkodni, és ezt remekül mutatja be a film. Klausztrofóbiásoknak nem ajánlott.

 

8, A gyilkos bálna (Orca)

Szívszorító film a világ egyik leginteligensebb állatáról a kardszárnyú delfinről. (Hozzátenném hogy a látszat néha csal. Delfináriumban édesen játszó emlősöknek tűnnek, pedig az egyik legvérszomjasabb delfinféléről van szó. Azt mindenki tudja, hogy tévesen hívják gyilkos bálnának, azt viszont nem mindenki, hogy ők a bálnák gyilkosai (és a Nagy fehér sem okoz fejtörést). Aki néz nat.geo-t gondolom találkozott azzal a filmmel, amiben láthatjuk, micsoda elképesztő csapatmunkával képesek megtámadni földünk legnagyobb állatát a kék bálnát, de láthatunk olyat is, amikor egyes példányok a csapatuktól távol kerülnek, és társaságot keresnek, pl emberekkel. A túlhalászat veszélybe sodorta ezeket a fajokat- cápákat egyaránt- ami igazán elkeserítő.) A film egy kardszárnyú bosszújáról szól. Azt hinné az ember, hogy simán ki lehet kerülni egy kardszárnyút, csak annyi hogy nem kell vízre/be menni, de ez jelen esetben megnehezíti a célszemély dolgát, ugyanis bálnavadász. Ha esetleg valaki nem látta a filmet, ne olyasmire számítson mint a Moby Dick, ebben ritka az olyan küzdelmes jelenet, viszont  egy doboz zsepi társaságában kezdjen hozzá, mert nagyon szomorú.

 

9, Kék lagúna (The blue lagoon)

Nem is fűznék hozzá sokat, szeretem ezt a filmet.

 

10, Háborgó mélység (Deep blue sea)

Ciki, nem ciki, nekem bejön és furcsa mód mindig megijedek az izgalmasabb részeknél, pedig már láttam sokszor. Jó kis sztori mutáns cápákkal és egy vicces szakáccsal. A Cápa sorozat után az egyik legjobb cápás film. Szeretem.

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr412218588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dejdő 2010.08.17. 23:34:50

Akkor Én is leírom!
1.A tenger vadjai (kiröhöghettek de,Jessica Alba bikiniben nálam az első hely!
2.Cápa
3.A mélység titka
4.Titanic
5.Poseidon katasztróba
6.Az utolsó esély
7.Szörfös nindzsák (Ha "vizesnek" módható,gyerekkori kedvenc film,videókazin ronggyá néztem! )
8.Háborgó mélység
9.Veszélyes vizeken
10.És ezt nem hagyhatom ki: nem film de....Baywatch!!!!!
Holnap jöhetnek a "havas" filmek,aztán a "levegőben" filmek :D

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.17. 23:45:53

Örülök, hogy a nagy kékség bekerült, nekem az a kedvencem. Szóval a lista valahogy így:
1,Nagy kékség
Utána Karib Tenger Kalózai: A fekete gyöngy átka és még a Szövetség. Ha belefér még talán a Chihiro szellemországban, a víz ott volt mindenütt.
Igazából nincs Top 10-em,rengeteg vízzel kapcsolatos filmet láttam, a listából mindegyiket, de nem igazán tetszettek, gondolom egy gyerekkori vízbefúlós traumám miatt.

Mese92 2010.08.18. 01:00:36

Nincs top 10 nálam, de van egy ami mindig első lesz, még ha nem is film. Sorozat. SeaQuest :D Ja, és a Karib Tenger Kalózai meg a Chihiro nálam is fav.

Bíró Szabolcs · http://biroszabolcs.eu 2010.08.18. 01:40:15

Nálam a Das Boot csücsül az első tíz helyen! A rendezői változat, természetesen! :)

szabiaki (törölt) 2010.08.18. 09:41:57

Az Abysshez annyit, hogy nagyon jót tett neki a vágás, a rendezői változatba bekerült plussz jelenetek nem csak feleslegesek, de rontanak is a filmen.

paráznabillegető 2010.08.18. 09:49:30

FREE WILLY - ezek hol vannak?
vagy a piranha-sorozat?
némó kapitányok?
nem beszélve a kétéltű emberről, dallas bobival a főszerepben.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 09:54:16

Látom nem mindenkinek sikerül értelmeznie az első bekezdés szövegét. Aki nem olvassa el a szöveget, csak a tíz filmcímet látja, inkább ne is kommenteljen. Köszi.

Dester 2010.08.18. 09:56:06

Pogány Madonna és társai. :)

kilgortrout 2010.08.18. 10:05:05

Én is izgultam a Nagy kékségért.:) Nálam éppenséggel nem csak vizes kategóriában számít gyöngyszemnek.
Kár, hogy manapság cinkessé vált, ha kedvencemként Luc Bessont emlegetem. Ma már mindenkinek Yamakasi, Taxi és társait jelenti (amiket pedig nem is ő rendezett).

geomayler 2010.08.18. 10:06:28

A nagy kékség de régen jutott már eszembe, gyerekként láttam még, tényleg izgalmas.

Nekem még a Gömb jut eszembe egyből, vizes témában, meg a Triangle.

Mese92 2010.08.18. 10:07:02

Oké, hogy a Willy meg a többi film talán kult, de nem biztos, hogy kedvence is valakinek (pl. cikkíró, vagy én). Némó kapitány állítólag jó, de azt mondják az is inkább könyvben az igazi.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 10:37:00

@kilgortrout: Nálam sem csak vizes kategóriában zseniális, de most ilyen játék van. :)
Luc Bessontól az első film amit láttam a Metró volt, de igazán A nagy kékség volt az első, amiért megszerettem. A Nikita sem volt semmi,meg persze Leon a profi, orbitális nagy. És az Ötödik elem is szépen kidolgozott. A Taxi sorozatból pedig az első üt igazán (mert azt ő rendezte), egészen másmilyen hangulata van mint a többinek, a Wasabit meg akármikor meg tudom nézni.Szóval szerintem mindenféle rossz érzés nélkül leírhatod hogy ő az egyik kedvenc rendeződ. (Ahogy nekem is.) :)

Dr. No 2010.08.18. 11:00:39

A mélység titka szar és unalmas (ha Michael Biehnt tudnám feledni belőle... akkor az egészet el lehetne felejteni). Cameron irgalmatlanul szar, fantáziátlan rendező. A kasszasikerei csupán annyit bizonyítanak, hogy a nézők statisztikai átlaga pontosan olyan fantáziátlan, mint ő.

Ha a posztíró szerint a Vadászat a Vörös Októberre a legjobb tengeralattjárós film (beleértve persze a gonosz KGB-s szakácsot is), akkor nyilván nem látta a Das Boot-ot.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 11:02:14

@Dr. No: Hát, ez is egy vélemény. Köszönjük szépen. :D

franxepe 2010.08.18. 11:19:55

a legjobb tengeralattjaros film pedig a Down periscope!, magyarul Tuz a viz ala

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2010.08.18. 11:47:40

Ha már vizes film, akkor íme pár személyes kedvenc, bár valószínűleg a teljesen eltérő érdeklődési kör miatt nem nagyon láttátok egyiket sem:

Manatsu no orion: egy valós sztorin alapuló fiktív tengeralattjáró története, ami a II. vh. legvégén próbálkozott meg hősies dolgokat véghez vinni.
www.youtube.com/watch?v=HhqMpK2Fq30

Kanikousen: az orosz-japán háború idején egy rákkonzervgyártó hajó embertelen körülmények között senyvedő legénységének sztorija, akik közül a hangadók még az oroszokhoz is eljutnak.
www.youtube.com/watch?v=mMFewHd83Ks

Kamui Gaiden: Kamui, a nindzsa menekülése során többször is megismerkedik a tenger szépségeivel és veszélyeivel.
www.youtube.com/watch?v=qpxw5nkKCCc

Yamato: a történelem legnagyobb hadihajójának utolsó útját mutatja be a film, talán túldramatizálva, de mindenképpen érzékletesen. A film legelső jelenetében látható múzeumba megéri elmenni, nagyon látványos, csak kicsit messze van... :)
www.youtube.com/watch?v=HZ3L-ETex-U

Waterboys: habkönnyű komédia néhány lúzergyerekről, akik be akarnak vágódni a tanárnőnél és elkezdenek szinkronúszni.
www.youtube.com/watch?v=Bc-547XK4Yo

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 11:56:37

@-YEZy-: Örülök hogy idehoztad ezeket a filmeket. :)
Yamato-t ismerem csak, egyszer írtam is róla, a többit meg majd beszerzem valahogy.

tunderninja 2010.08.18. 12:07:50

Nem tudom mennyire vízes teljesen 100%-ban de nekem még nagyon tetszett a HOLTPONT.A végén a nagy hullámmal.
Illetve ami szerintem be kéne,hogy kerüljön az els 10-be.
A Lázadás a Bounty-in.és a Tökéletes Vihar.
2:0
Köszi:)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 12:13:33

@tunderninja: Holtpont, persze, jó film, de az ÉN listámba nem került be. Írj saját 10-est, ahogy Dejdő is megtette, (elvileg erről szólnak a játék posztok a Droidon) és mindenki boldog lesz.
Köszi. :)

Sixy 2010.08.18. 12:20:02

Ponyo a tengerparti sziklán. Imádom. : )

Dr. No 2010.08.18. 12:22:07

@Armida: A többi ellen semmi kifogásom sincs. Hogy a Vörös Október került be A tengeralattjáró helyett rajtam kívül mások is szóvá tették. Viszont például bekerülhetett volna a Kapitány és katona, egyrészt mert olyan igazi, kosztümös-kardozós tengeri film még mutatóban sincs a felsorolásban, másrészt mert Peter Weir messze jobb rendező Cameronnál, a Kodak főmérnökénél, aki két filmmel is büszkélkedhet. És azt azért ne meséld nekem, hogy bármilyen meglepetés is ért téged, amíg A mélység titkát nézted.

Dr. No 2010.08.18. 12:23:25

@Dr. No: Kivéve persze, ha életedben az első film volt, amit láttál.

dr. emmett brown 2010.08.18. 12:25:20

Armida, Te egy zseni vagy, és én is :) Ha beraktad a Kék lagúnát, akkor megemlítenék még pár vizes filmet, ahol több a szárazföld, mint a víz: Pillangó, a szörfös-bankrablós Holtpont, vagy a Számkivetett. A régi Moby Dicket is bírtam Gregory Peck-kel. Meg még gyerekkoromban láttam egy Hurrikán című filmet, Mia Farrow-val, az Imdb-n eléggé le van pontozva, de akkor nekem nagyon bejött, főleg a végén a pusztítás, meg előtte a szívszorító hangulat.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 12:33:25

@Dr. No: Légyszi meséld el nekem, hogy mi nem világos a posztot illetően? Hogy hangsúlyozzam jobban, hogy ezek NEKEM A SZEMÉLYES KEDVENCEK. Itt nem arról van szó, hogy megtaláljuk közösen a top 10 vizes filmet, hanem arról, hogy kinek-kinek melyek a SAJÁT top 10-es vizes filmjei.
Ahelyett hogy értetlenkedsz, inkább írd le szépen a saját különbejáratú listád, úgy ahogy neked tetszik, azokkal a filmekkel amit te szeretsz, mert ugye ez a játék lényege. :)

dr. emmett brown 2010.08.18. 12:47:41

@Dr. No: Kedves kolléga, Armida joggal nem áll le Veled vitatkozni, én viszont szívesen megteszem, mert a Mélység titka nekem is nagy kedvencem, úgyhogy elmesélem Neked, milyen meglepetések értek, amikor megnéztem. Teljesen véletlenül történt, anélkül, hogy bármit is tudtam volna a filmről, és összességében a következőkből állt össze a nagyon kellemes filmélményem. Először is abszolút hihető volt, hogy a tenger alatt történik az egész, megfojtott a klausztrofób hangulat, részletesen ki volt dolgozva a technikai környezet, jól adagolta a feszültséget, a titok is kellően titokzatos, sejtelmes és rejtélyes volt. A legeleje és a legvége nem tetszett, de összességében egy igazán emlékezetes élmény volt.

66th Zealot platoon 2010.08.18. 12:52:20

@Dejdő: Utolso esely termeszetesen jogos, Open Water (magyar cime nem jut eszembe) es persze Das Boot.

66th Zealot platoon 2010.08.18. 12:59:59

Az Open Water csak 5.9 en all az IMDB-n,
pedig szerintem zsenialis a klausztrofob hangulat egy ilyen hatalmas nyitott helyen.
Raadasul megtortent eset, lattam egy dokut a Discoveryn, annyi a volt a kulonbseg a filmhez kepest, hogy a filmben egy fenykepezot talatak a capa gyomraban emlekul, a valosagban pedig egy kis feher tablat rajta egy elkeseredett uzenettel, vizallo tollal irva, ezzel komunikalnak a buvarok a viz alatt neha.

tunderninja 2010.08.18. 13:08:20

Okakkor MEINE TOP10:
1.Tökéletes Vihar
2.Titanic
3.Cápa
4.Holtpont
5.Számkivetett.
6.U-571
7.Vadászat a Vörös Októberre.
8.Nyílt Tengeren
9.Das Boot.
10.Úszó Erőd.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 13:10:10

@tunderninja: Fasza lett, így kell ezt. Köszönöm.

Summerup1st 2010.08.18. 13:27:05

1,Cápa
2,Hullámtörők
3,Ház a tónál
4,Szellemhajó
5,Titanic
6,Lány a vízben
7,8,9,Karib Tenger kalózai trilógia
10,Ryan közlegény megmentése(a partraszállásos rész mindig megnézem a jelenete vagy ötvenszer aztán nézem csak végig a filmet)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 13:52:01

@Summerup1st: A Ryan-ben az a jelenet tényleg nagyon izgi.

Bíró Szabolcs · http://biroszabolcs.eu 2010.08.18. 14:05:11

Az első hely kivételével a többi teljesen kaotikus:

1. Das Boot
2. Nyílt tengeren
3. Rockhajó
4. A gömb
5. Truman Show
6. Cápa
7. Viharzóna
8. Merülés a félelembe
9. A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy Átka
10. Titanic

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.18. 14:14:25

Vállalkozó kedvű friss kommentelők a "játék" címkére kattintva más szempontok szerinti top10-es listákat alkothatnak.

Haksi86 2010.08.18. 14:35:22

Imádom az ilyen listákat!
Nálam ez a következőképp alakul:
1. Viharzóna
2. A tengeralattjáró
3. A cápa
4. Titanic
5. A mélység titka
6. A Karib-tenger kalózai 1
7. Kapitány és Katona
8. A Karib-tenger kalózai 2
9. Némó nyomában
10. Az utolsó esély
Bár ha újra átgondolnám lehet változna a sorrend, de talán ez az első 10.

tunderninja 2010.08.18. 14:48:59

Ja Ó sorry,nálam a Viharzóna a Tökéletes Vihar ám.Eh-eh-eh:D

Szerintem kúlabb az eredeti címe mint az elcseszett magyar.

FayeFaye 2010.08.18. 14:52:37

Ponyo! Ponyo! Ponyo!
Szuper lista, amik eszmbe jutottak, es meg nem emlitette senki:

Finding Nemo - ez meglep
Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz
Van, aki forron szereti
Szaffi
Apocalypse Now
The African Queen
To have and have not
Tuzszekerek (a hires jelenet a tengerparton, mert ott jartam egyetemre)
es ha mar itt tartunk, a dunaparti csonakhaz jelenet az Allami Aruhazban

Ebben volt folyo, to, tenger es lap.:) Es amit soha nem tudok megunni: Master and Commander

Bíró Szabolcs · http://biroszabolcs.eu 2010.08.18. 17:22:20

Így jobban belegondolva, élek a változtatás jogával! :)
1. Das Boot
2. Nyílt tengeren
3. Rockhajó
4. A gömb
5. Truman Show
6. Cápa
7. Viharzóna
8. Nemo nyomában (Merülés a félelembe helyett)
9. Moszkva tér (a báljelenet miatt, A Karib-tenger kalózai helyett)
10. Apokalipszis most! (Titanic helyett, ami így a 11. lenne)

nyuszisz 2010.08.18. 18:51:41

Olyan ügyesek vagytok, nekem nehéz volt összeszednem a vizhez közeli filmeket, és még így is sorrend nélkül:

Solaris
Florida, a Paradicsom
Selyem
Kasszandra álma
Chihiro szellemországban
Ponyo
Truman Show

Lost - ha sorozat is jöhet

Az első dolog, ami eszembe jutott az Aquamen, de ez csak egy fiktív film a Törtetőkből, pedig jó lenne, ha létezne :)))

Alex Mahone 2010.08.19. 14:19:46

Érdekes ízlésed van, hallod-e :)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.08.19. 14:22:13

@nyuszisz: Te is ügyes vagy, mert összejött. :)

@Alex Mahone: Ööö, konkrétan kire gondolsz? :)

Krisz78 2010.08.20. 23:38:00

A gyilkos bálna (Orca)

Eddig akárkinek meséltem róla, senki nem ismerte:-) Egyszer láttam csak, de nagyon tetszett és a zárójeleneten hangosan zokogtam:'-)

Nekem még nagy kedvencem a Moby Dick Gregory Peckkel.
süti beállítások módosítása