Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Hibrid – Splice

2010.09.21. 20:18 Elanor_ 47 komment

 


Vincenzo Natali (Kocka, Cypher) filmjét meglehetősen nagy várakozás övezte. Szerintem ugyanannyira az alapötlet, mint a projektre megnyert színészek miatt.
Mivel hozzánk meglehetősen későn hozták be (miután majd 2 évig a dobozban állt), már mindenfelől hallani lehet a film visszhangjait, amik enyhén szólva is vegyesek. A következőkben kicsit rendhagyó kritika következik, megpróbálok támpontokat adni arra vonatkozóan, hogy kinek érdemes megnéznie a Hibridet.
 


Szóval az alapötlet. A plakátokból, a trailerekből és persze a hivatalos plotból egy hátborzongató horror történet rajzolódott ki, amolyan frankensteini archemintára: két fiatal, zseniális, ám igen rebellis tudós emberi és állati DNS-t vegyít egymással, aminek a gyümölcse Dren lesz. A kiméráról tulajdonképpen semmit nem lehet tudni, létrejötte is a puszta véletlennek köszönhető, és mivel egy tökéletesen új lény, bármely tulajdonságát előre megjósolni abszolút lehetetlen. Nem ismerik a nemét, a felépítését (a kopoltyúját tumornak nézik), az életkorát (azt hiszik, pár napon belül úgyis elpusztul), az igényeit (nem tudják, mit eszik), a képességeit (képes-e tanulni, asszociálni, beszélni, gondolkodni, emlékezni), semmit. És a legdurvább, hogy iszonyat gyorsan fejlődik (nem csak testileg, hanem intellektuálisan is!), egyre kezelhetetlenebbé válik, és egyre inkább humanoid lesz... míg a végén egy igencsak erős erotikus kisugárzású „nővé” érik.
 


Azt gondolom, hogy ennek a hangulatnak a bemutatása, a néző és a szereplők bizonytalanságnak a kiaknázása, a közben felmerülő morális kérdések tárgyalása hibátlan. A baj csak az, hogy akkora bazi nagy potenciál van egy ilyen felütésben, amit maradéktalanul nem tudtak az alkotók kihasználni. Ez az új lény csodálatosan izgalmas, mert teljesen  kiszámíthatatlan és, ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor látjuk, hogy ebből a kiindulási helyzetből igen sokfelé vezethet a szkript. Az alkotók azt a megoldást választották, hogy a szereplők belső vívódásai és cselekedeteik mozgatórugói a múltjukból erednek, így az ígéretes, igen-balul-elsülő-génmódosítás alapötletű horror sci-fiből „egyszerű” kamaradráma lesz... Ami egyébként az arra fogékonyaknak nagyszerű csemege, de talán nincs erre mindenki felkészülve, hogy az első perctől az utolsóig a bizarr lény helyett a fiatal pár magánéleti vívódásait kapja a középpontba helyezve. Érthető az alkotók döntése, mert azon a síkon remekül működik a történet, hogy így minden meg van indokolva, minden lépés logikus, csak így pont azok a hajmeresztő fordulatok, a várva várt kiszámíthatatlanság, és a zsigeri ijesztgetés hiányoznak a szkriptből, amit a trailer ígért. Nem mondom, van csavar és van izgalom, csak néha mintha kevés lenne, már önmagához, a benne rejlő potenciálhoz képest.
 


És akkor lássuk a szereplőket is. Clive Nicoli (Adrian Brody) és Elsa Kast (Sarah Polley) karakterei igen meggyőzően kelnek életre a vásznon. Brody kifogástalanul adja vissza az esendő, háttérbe szoruló papucsférjet, Polley pedig hibátlan a szeszélyes, rohadtul kemény, pszichopatologikus tüneteket mutató feleség szerepében. Valódi köztük a fásultság, a feszültség, a viszonyuk súlypontjának folyamatos eltolódása, az interakcióik és a reakcióik összefüggő rendszere. És valódi a szenvedélyük... a munkájuk iránt. Veszettül izgalmasak azok a percek és órák, amiket lázasan agyalva-vitatkozva töltenek el, és baromi hangulatosak azok az éjszakák és nappalok, amiket titokban töltenek el a kreatúra mellett. Amikor hazudniuk, titkolózniuk, kockáztatniuk kell és amikor később megszenvednek miatta. Ahogy Brody mesél róla ebben a showban, primér síkon a sztori a totálisan inkompetens szülők drámája. Hogy ez manapság, így, ebben a formában ki a frászt érdekel, arról ők sajnos nem tehetnek. Talán, ha nem ketten vannak, nem ebben a kontextusban, hanem más-más szerepben, és nem a kettejük viszonyrendszere kontra társadalom a fő mozgatórugó, akkor biztosan többeket leköt a mozi.
A Drent játszó Delphine Chanéac is kiválóan oldja meg a feladatát. Egyszerre éteri-túlvilági és állatias a kisugárzása. Bármit elhiszünk neki, mert lélegzetelállítóan meggyőző a veszélyesen intelligens, irányított – ugyanakkor természetesen irányíthatatlan – lény megszemélyesítésében. Hitelesen a reakciói, de mégis azok a leglenyűgözőbb pillanatok, amikor csak sejthetjük az arcát nézve, hogy épp mire gondol, hogyan viszonyul a szereplőkhöz, mekkora feszültség van benne amiatt, hogy hogyan alkalmazkodjon, hogyan fogadtassa el magát, hogyan éljen túl, ugyanakkor a belső parancsait is teljesítse. Komolyan kaphatott volna kicsit több teret és nem csak a lenyűgöző alakítása miatt. Személy szerint nagyon vártam, mikor bontják ki jobban, hogy tulajdonképpen beláthatatlan következményekkel jár, ha Istent játszunk és mindenféle DNS-ből egy új lényt vegyítünk. Vártam, hogy felfoghatatlan képességei, hatodik vagy sokadik érzékei lesznek, vagy fantasztikus képességei, de végül mindez jobbára a sejtetés szintjén maradt.
 


Adott, ami adott – a vázat lényegében kitárgyaltuk. Nézzük, mi az, ami erre ráépült. A kiméra szépen meg van csinálva, jók a díszletek (egyetlen egy díját a Katalóniai Nemzetközi Filmfesztiválon kapta a speciális effektusaiért), és jó a fényképezés. A film második felében kissé átvált a hangulat B-filmesbe, aminek nem nagyon tudom megfogalmazni az okát. A kedves olvasók, akik már látták, majd biztosan segítenek. Míg az elején hibátlanul működik a sci-fi vonal (steril, laboratóriumi hangulat, sok-sok géppel, a háttérben nerdekkel, akik bármikor megsejthetik és kitálalhatják az illegális akciót, valamint az időnkénti raportok a cégvezetővel, aki pénzben mérhető eredményeket követel a párostól, mind-mind jók), viszont a film a második félidőben átvált garázsprojekté. Pontosabban pajtaprojektté, bármennyire vicces is ez. És innentől valahogy olcsóbb, megúszósabb, B-sebb lett az egész.

Összegezve, én abszolút mértékben azt kaptam, amire számítottam, hiszen tudtam, hogy sem Brody sem Polley nem fogja egy őrült, vérengzős, felszínes-értelmetlen horror road moviehoz adni a nevét, és azt is tudtam, hogy Natali Kockája is csak a felszínen volt horror, változatos trancsírozásokkal és agyzsibbasztó feszültséggel, de én annak a mélyén is csak a  szociokritikát, a kamaradrámát láttam.

Végeredményben azon, hogy a nézők csalódottak voltak, a kritikusok viszont szerették a filmet, nem csodálkozom. Nálam 70%.
 


Tríviák, mert szeretem őket:
- A karakterek nevei hommage-elemek az 1935-ös Bride of Frankenstein c. filmhez. Clive Nicoli a Henry Frankeinsteint játszó Colin Clive nevének anagrammája, Elza pedig a Mary Wollstonecraft Shelleyt játszó Elsa Lanchesterről kapta a nevét.
- A kreatúra neve a „nerd” szó anagrammája, ami egyébként kiváló alap ahhoz az allegóriához, hogy hová vezet, ha a technikát istenítjük annak árán, hogy makroszinten a társadalmat magát, és mikroszinten pedig a szociológiai-pszichológiai folyamatokat totálisan figyelmen kívül hagyjuk.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nerd
- Natali-ék a szkript írásakor és a film készítésénél is számos genetikussal és biológussal konzultáltak, hogy hiteles legyen.  Natali azt nyilatkozta, hogy teljesen lesokkolta, hogy valahányszor egy új, a számára sci-finek tűnő (genetikai) ötletet akart beletenni a filmbe, arról kiderült, hogy a szakemberek szerint totál megvalósítható. Mulatságos belegondolni, hogy ezek szerint a film csak annyira sci-fi, hogy nagyjából 15 percnyire megy előre a jövőbe.
- Natali szerint hiába hiperbolikus (a végletekig túlzó) és parabolikus (példázatos-tanulságos) a filmje, nem szabad, hogy bárkit is eltántorítson attól, hogy higgyen a (gén)technikában, hiszen az igazi tudósok alázatosak, vagyis az olyasfajta totálisan etikátlan, vakmerő, meggondolatlan hozzáállás – mint amilyennek Clive és Elza van ábrázolva – távol áll tőlük.

Bemutató dátuma: 2010. szeptember 23.

Címkék: 70 % splice elanor

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr732313358

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hibrid (Splice) 2010.10.24. 08:45:02

Alapsztori: Két fiatal tudós orvosi célokból különféle állatok DNS-ét keresztezi, ám amikor leállítják a projektet, titokban folytatják, emberi DNS-t is felhasználva.Húzónév: Adrien Brody, Sarah PolleyMűfaj: sci-fi, horrorTrailer ittAmire számítottam: ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex Mahone 2010.09.21. 20:40:15

Ez a szenny nálam jelenleg a Frontier(s)-szel egyetemben osztozik az alulmúlhatatlan film kategória aranyérmén...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.21. 20:50:08

Sokat vártam a filmtől, de sajnos csalódtam benne. Eleve egy izgalmas horrorra számítottam, de végül nem lett se feszült és nem is horror. Nem lenne ez probléma, ha jó lett volna, de nekem nem tetszett, untam. A két főszereplő pedig szerintem gyengén teljesít.
De örülök, hogy Neked tetszett:)

Elanor_ 2010.09.21. 21:11:35

belőletek meg legalább indulatokat kiváltott, az is vmi. :)

igazine 2010.09.21. 21:14:31

Elképesztő, mennyi karaktert képes voltál összehozni erre a valamire :) Minden tisztelet a tiéd.

Ellenben beállok az előttem szólok sorába - súrolja a nézhetetlenség határát

Elanor_ 2010.09.21. 21:20:26

@igazine: ja, 6783 darabot, ez nem sok, durván két flekk, csak széthúzzák a képek. én találtam benne értékelhetőt, csak mondom, nem sci-fi horrorként kell nézni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.21. 21:26:18

@koimbra: Nem lettem indulatos:) De azért megértem, hogy nem nagyon akarták bemutatni és két évig csak várták a megfelelő pillanatot. Gondolom a stúdió is vérbeli horrort várt A kocka rendezőjétől.
Egyébként olyan érzésem volt, mint Natali nem tudta volna elhatározni magát, hogy mit is akar összehozni.

Elanor_ 2010.09.21. 21:30:15

@koimbra: nagyon is jól tudta. ahogy írtam, a Kocka is ugyanannyira társadalomkritika és kamaradráma, mint horror. ki mit lát benne. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.21. 21:33:10

@Elanor_: A kockában én csak egy jól kivitelezett horrort láttam:) Meg se fordult a fejemben, hogy társadalomkritika lenne. Ha még egyszer megnézem, akkor majd így nézem, kösz, hogy szóltál:)

izbiz 2010.09.21. 21:33:44

nekem kifejezetten tetszett, kivéve az utolsó 20 percet.

És tényleg a nevelésről szól! és épp az benne a félelmetes, hogy egyszerűen felelőtlen, vagy csak egyszerűen hibás nevelés hatására, bárkiből rettenetes felnőtt válhat.

Ezért sajnálom, hogy elcseszték és átvitték tényleg horrorosba a végét.

Meg kellett volna maradni a az eredeti mederben. Hisz tökéletesen felvezették azzal a vége konfliktust! Teljesen logikusan robogott a katasztrófa felé!

Szpojler:
De ez az ostoba nem váltás a végén, ez teljesen tönkretette. Egyszerűen értelmetlenné tette az addig rettentő okosan szőtt viszonyokat. emiatt akár jól is nevelhették volna, a nem váltástól akkor is begőzöl és cseszhetik.
Szpojler vége.

Nekem egészen addig az volt a félelmetes, és nagyon szomorú, hogy a lény egyáltalán nem lett volna gonosz vagy ilyesmi, egyszerűen csak a szülei
elcseszték.
De nem! El kellett cseszni a végét a horror rajongók kedvéért(semmi bajom amúgy a horror rajongókkal), akik viszont az eleje miatt már alapból nem bírják a filmet, szóval ez tök felesleges volt! és még logikátlan is, és ráadásul kilóméterekről látszott és egész végig azért izgultam, hogy ne ez legyen, de ez lett:(

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.09.21. 22:05:45

Hatalmas csalódás volt számomra. Bár tudjuk hogy Brody szuper színész és tök szeretjük, de ebbe (sem) kellett volna részt vállalnia, annak ellenére, hogy jól alakítja a töketlent. A sztori sablonos és kiszámítható, aki figyelmesen nézi a filmet már az első harmadban tudja mi várható. Hatalmas hiba volt Elsa karakterét ilyennek ábrázolni, köze sincs egy valódi, kőkemény tudóshoz. Rühelltem hogy megjelentek az anyai ösztönei, egy vérbeli tudós, legyen nő vagy férfi csak a kísérleti alanyát látja és szívtelen és könyörtelen.
Dren pedig elsősorban undort váltott ki, aztán meg még azt sem. Teljesen unalmas volt és ahol ütnie kellett volna a tulajdonságainak, egyszerűen csak megjelenik- zenei aláfestés nulla hatást ért el- és tudomásul veszem. Hiányzott hogy nem akadt el a szavam, hiányzott hogy várjam mi lesz a következő, de teljesen érdektelen volt.
Továbbá a film nem mozgatott meg bennem semmit, nem tudom összekötni semmivel és ha ezt érzem egy filmnél, az annyit jelent hogy pocsék. Még Dr. Moreau szigete is elgondolkodtatott de ez nem.
SPOILER: és az elcseszett szex jelenet, atya ég, semmi köze nem volt a valósághoz- ha annyira építettek a hihetőségre- akkor ezt értelmetlen volt beletenni (még azzal a mellékzöngével is, hogy esetleg észrevette benne Elsát)mert Clive karakterébe nem illik bele egy ilyen eksön. Nem meglepetésnek hatott, csupán agyamentnek.
SPOILER VÉGE
Hogy mit láttak ebben a kritikusok, nem tudom, de sokszor csak belemagyaráznak olyan dolgokat, amiket csak szeretnének hogy ott legyenek.

Tulazon 2010.09.21. 22:45:46

spoiler

a nemváltásról: nem lehetséges, hogy valamilyen fajfentastási ösztön miatt életképesebb a himnemű forma, ezért történt a nemváltás? míg a nőnemű 1-2-valamennyi utódot tud létrehozni bizonyos idő alatt, addig hímként ezen idő alatt sokkal többre képes. Talán ezért volt a szexjelenet is, így szerzett y kromoszómákat, ezután tudott csak átalakulni(nem értek a biológiához lehet hogy hülyeség)

izbiz 2010.09.22. 00:25:31

nem azt mondtam, hogy nem tudok kitalálni rá valami magyarázatot:D
De akkor is a film eredeti témájának szempontjából teljesen felesleges, és mint ilyen elhagyandó ötlet. ráadásul szerintem még ártott is a filmnek

spoiler:

Mennyivel érdekesebb lett volna ha azok a vaskos giliszta izék sem váltanak nemet (ami nyilvánvalóan csak azért kellett, hogy a végén a fordulatot előre vetítsék, és egyúttal legalizálják), hanem a két kutató sikeres lesz? Menyi új konfliktusba sodorta volna az őket? mindegy

spoiler vége.

Rolee83 2010.09.22. 04:55:52

Nekem tetszett a film! Egynek jó volt!

SPOILER: amikor a lény meg Brody dugtak, aztán rájuk nyitott az asszony, az hatalmas volt, szakadtam a röhögéstől!! :D
SPOILER vége

Egyébként a film vége is meglepő, előre vetíti az esetleges folytatás lehetőségét!!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.09.22. 07:25:46

Nekem nagyon nem tetszett a film, valahogy olyan kínos volt az egész...
A lényt játszó színésző hirtelen fejkapkodós, oldalra nézős, "állatszerű vagyok" mozdulatait is vagy ezerszer láttuk már, semmi extra nem volt benne.
Szóval Elanor, szerintem te csak elfogult vagy a filmmel, mert Brody a kedvenc színészed :D

spoiler

de azon a részen én is nagyon jót röhögtem, amikor szex közben rájuk nyitott a pajtában a nő... Hát igen, vannak olyan szituációk, amikor teljesen felesleges bármit magyarázkodni, mint amikor összetalálkozol egy ismerőssel a nemibeteg-gondozóban, na, ez is egy ilyen volt...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.09.22. 07:49:51

spoiler

meg amikor Elsa hirtelen elveszítí minden addigi anyai ösztönét, és elveszi a lánytól a macskát, mondván, hogy beteséget okoz, á, végülis a pajta is biztosan szupersteril volt, amiben addig tartották végig. És amikor "most megbüntizlek" arccal nekiállt az asztalon darabolni a lányt, hát ott majdnem hagytam az egész filmet a fenébe. Ezzel nyilván mind a majdani konfliktust próbálták kigányolni, de az ember inkább csak fogja a fejét, hogy mi ez már megint...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.09.22. 10:11:30

De az elemzésed szokás szerint qrva jó, meg te is írtad, hogy B-filmbe megy át az egész, szóval nem a kritikát akartam dorongolni. :)

Alex Mahone 2010.09.22. 16:44:57

@Rorschach: jaj basszus, most felidézted az emlékeket...

Akkor röviden, Splice:
Ilyen elcseszett, hosszú(nak tűnő), értelmetlen, kapkodó, blőd filmet igen régóta nem láttam. Ez egyszerűen borzasztó. Szörnyű. Nézhetetlen. Kidobott idő. És a legbosszantóbb, hogy a több, mint 100-ból 7 egész percig volt horror, akkor is milyen?
Igazából egyetlen hibát ki sem tudnék emelni, az egész úgy volt sz*r, ahogy. Kezdve onnan, hogy Natalinak fogalma nem volt róla, mit akar (a film a teljes hosszán át érezhetően kapkod), a ronda képeken át egészen hatásvadász, gagyi zenén át minden közrejátszott abban, hogy az évtized szennyének könyveljem el már most a Splice-t.

Egyébként van itt minden, két szarkupac szerelmétől és egymásnak esésétől kezdve a családi drámán át a mutánsszexig (a pár mindkét felével, ráadásul egy olyan klisés elem a film vége, hogy legszívesebben bömbölnék).
Dren pedig a legtipikusabb gonosz mutáns, aki valaha létezett.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.09.22. 23:21:42

@Alex Mahone:

Azért érdekes, hogy a rottentomatoes oldalon meglepően jó kritikákat kapott, a közönségnek viszont nem tetszett (kritikusok: 74% közönségnek 40%) szóval a kritikusok egyöntetűen (Elanor is) megláttak benne valamit. De hogy mi az, azt nem tudom.

Elanor_ 2010.09.23. 10:11:24

szerintem leírtam mindent, inkább nem ismételném magam. :)
amiket ti dramaturgiai hibának emeltetek ki (miért vált nemet, miért nem viselkednek kőkemény tudósokként, miért szexelnek) azokat nem érzem igazán jogosak, csak akkor, ha a felszínen maradtok és a szórakoztató, könnyen emészthető, popcorn horrort keresitek a filmben. az meg, h "kapkod és érthetetlen", teljes misztikum előttem. :)
de úgy látszik, egyedül én megyek az M7-esen a rossz sávban. van ez néha így. :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.23. 13:30:45

Hát, mondjuk az sejthető volt Nataliról, a Kocka alapján például, hogy nem kocka a pali. Az sem az a tipikus horror, így nyilván ez sem az.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.23. 13:34:21

@Elanor_: Szerintem ne vedd magadra, bár ezt a filmet nem láttam még, de azzal sűrűn találkozom, hogy bizonyos filmek éppen a "félrekalibrált-kalibrálódott" előzetes várakozások alapján bukik meg a nézőknél. Holott csupán arról van szó, hogy nem a megfelelő szemüveget tettük fel a film elején. Az igazán zseniális filmeknél ez persze nem probléma, azok sütnek mint a nap, de van még egy csomó tisztességes alkotás, melyeket csak másképpen (esetleg másoknak) kéne megnézni és mindjárt mást mutatnának a mutatók.

Alex Mahone 2010.09.23. 13:36:38

@Elanor_: hát figyelj. Horror hét percig volt. Amúgy meg valami családi dráma-sci-fi-thriller akart lenni, tette olyan ügyesen lavírozva, hogy a négy szék közül esett a földre, mivel egyik szálat sem fejtette ki, négyből kettőnek pedig még különösebb értelme sincs. Szórakoztató filmet vártam, igen. Hamar beláttam, hogy ez minden lesz, csak az nem, úgyhogy emészthető filmet vártam. Viszont amikor Dren két másodperc alatt holt állapotában nemet vált, észrevétlenül kiássa magát és elragadja a bácsit, azt hittem, kidobom a monitort az ablakon. Pedig türelmes ember vagyok. Az érthetetlenség pedig ott nyilvánul meg, hogy a filmben minden szereplő idióta. MIND. Ha olyan májer tudósok, akkor csak szerintem kéne az esetek legalább kis százalékában logikusan cselekedniük? Annyira borzasztóan hülyék, hogy az már pofátlanság a nézővel szemben.
Bocs, hogy ilyen heves vagyok, de akkor is a Splice az év legszarabb filmje.

izbiz 2010.09.23. 14:12:27

Alex Mahone:
Spiler
"Viszont amikor Dren két másodperc alatt holt állapotában nemet vált, észrevétlenül kiássa magát és elragadja a bácsit, azt hittem, kidobom a monitort az ablakon." ez dettó
Meg az hogy utána át megy nevetséges horrorkodásba, amit nem jól csinál. Amire semmi szükség nem volt, és idegesített, mert nekem a film az előtti része igeni tetszett! és nagyon jól felépített nem tartom!
Spoiler vége

A szereplőket nem tartom hülyének, mert pl a tudós nem arról híres, hogy az életben felmerülő szociális problémákra mindig tökéletes választ ad. Sőt.
Emelett a jellemük szerintem sok esetben indokolta a tetteiket.
pl.: a macskás dolog. nyilván való, hogy nem azért vette el mert fertőző.

Elanor:
Légyszives magyarázd el nekem, hogy a nemváltás mért nem egy hatalmas baromság! Figyelembe véve azt, hogy a többi általad leírttal egyetértek.

FayeFaye 2010.09.23. 14:16:46

@Alex Mahone: Pfju, Sex&City 2 meguszta!

Alex Mahone 2010.09.23. 14:30:01

@FayeFaye: nem tudok nyilatkozni, mert nem láttam, viszont nem is tervezem :D

@izbiz: a csaj egy totális emberi roncs, az oké, de Brody karakterének még magyarázata sincs rá, hogy miért olyan hülye, amilyen. Értem én hogy túlteng benne a férfiasság, de legalább annyi esze lehetne, hogy nem szexuál meg valamit, aminek szárnya és fullánkos farka van. A legbetegebb, értelmetlenebb, hatásvadászabb sablon, ami ebben a témakörben létezik, plusz szerény véleményem szerint egy ordas nagy baromság. Persze tudom, régimódi vagyok, mert a(z emberi) nőket szeretem...
De nem csak ez, az egész film folyamán képesek olyan irracionális, logikátlan hülyeségeket csinálni, hogy fizikai fájdalmat okoznak vele. Életben tartani egy lényt, megszegve mindent írott és íratlan szabályt, ami létezik, csak mert a nője szépen mosolygott rá? Kész...

izbiz 2010.09.23. 15:09:10

Végig SPOILERes!
Brody karaktere egy papucs, és egész sokáig eszerint viselkedik.

Az hogy nem nyírják ki a lényt, azt el kell fogadni az ilyen filmeknél különben nem lenne film:) (ET mért nem repült utána az űrhajónak a legelején, mikor tud repülni?)
Emellett az évezred tudományos izéje a lény, és ha már létrehozták a lehető legtöbbet ki akarják hozni a helyzetből, és bíznak benne, hogy kordában akarják tartani(ez persze hülyeség, de ez a jellemükből adódik, meg igazából erre készültek évek óta, mióta ebben a pojektben dolgoznak).

Ráadásul Brody egyszer meg is akarja ölni, csak hát nem sikerül neki.

Hogy mér fekszik le vele? Hát ja. Ezt is meg lehet magyarázni ezer féle mondvacsinált okkal, és én van amivel még egyet is értek, de mivel neked alapból irritáló ez a jelenet, természetes, hogy nem tudnálak meggyőzni:)

Alex Mahone 2010.09.23. 16:21:11

@izbiz: nem hát :D

@efes: mielőtt bármi ilyet mondasz, szerintem inkább nézd meg a filmet. Különben is, pl. a thrillernek reklámozott Spirit nekem igenis tetszett, hiába volt gyökér vígjáték. Pedig a "nem megfelelő szemüveg" volt rajtam.

Elanor_ 2010.09.23. 16:24:15

izbiz 2010.09.23. 14:12:27
a hangnemet nem teljesen értem.
miért kéne bármit elmagyaráznom nektek? :)

nemet váltott azt kész. tudtuk, h szex után erre vezet az egyed fejlődése, mert az "anyja" Ginger is így tett. ez csak egy játékszabály volt, amit az alkotók konzekvensen alkalmaztak. ha jól figyeltek és nem vagytok ennyire ellenzékben, akkor a végén jó nagy AHA-élményt okozhatott volna, nem pedig mivoltezbazdmeg-élményt. ennyi. :)

FayeFaye 2010.09.23. 17:19:11

@Alex Mahone: Gondoltam ezért tartom kicsit tűlzúnak ezt az abszolutista kijelentést. Mondjuk "Szerintem az év legrosszabb filmje." vagy "Az év legrosszabb filmje, amit láttam."

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.23. 17:24:21

@Alex Mahone: Közben megnéztem a filmet, és a lényeg az, hogy maradj a gyökérségeknél, vagy pedig figyelj is oda arra, amit nézel. Hogy mennyire baromság a nemváltás, arra csak itt egy rövid, magyar nyelvű tudomány a valós szexváltó élőlényekről: vocs.unideb.hu/sex/alterfiles/alter.htm
Tehát, nem baromság a nemváltás, hanem bizonyos fajoknál valóság.

A többi állításod nagyjából szubjektum, ergo a magánügyed, hogy mi tetszik, s mi nem. Horrort vártál, nem azt kaptad. Így jártál.

Alex Mahone 2010.09.23. 20:41:13

@FayeFaye: természetesen, hogy csak az én véleményem szerint, ez mindig oda értendő, nyilván nem az én véleményem a minden vétó felett álló igazság.

@efes: elfogadható filmet vártam, nem azt kaptam, de nem fogom még egyszer leírni, hogy felőlem egy film akkor is lehet jó egy műfajban, ha nem azzal van reklámozva. Hopsz, mégis leírtam. Egyébként nekem senki ne próbálja meg beadni, hogy egy embernagyságú élőlény az egyik percben nőstény, a másikban hím.
Szubjektív igen, mivel vélemény, de nem ezért lehet kommentálni?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.23. 21:57:46

@efes: Én a a Defendortól egy igen jó vígjátékot vártam, de inkább drámát kaptam, viszont nem bántam meg, sőt...

izbiz 2010.09.23. 22:02:05

Elenor:

Szerintem elbeszélünk kicsit egymás mellet:)

Egyrészt azért kéne elmondanod, mert megkértelek rá (még a légyszives is ott volt, bár a mondat vége már tényleg nem volt olyan kedves, ezt elismerem:))

Másrészt nekem soha sem azzal volt bajom hogy a filmben nincs megmagyarázva a nem váltás, (még írtam is hogy szépen előre vetítik nekünk, a tudományos bemutatón), sőt azt is tudom hogy tudományosan is lehetséges(ilyesmit is írtam korábban).

Harmadszor a "ha jól figyeltek és nem vagytok ennyire ellenzékben" mondat töredékedre reagálva: én voltam az első aki védte itt a filmet, és még mindíg tartom, hogy az utolsó 20 percen kívül a többi nagyon jó. Ezért is idegesített hogy a végét elcseszték.

Negyedszer, már egyszer leírtam hogy mi a bajom a sokszor említett nem váltós résszel, de most megpróbálom újra.
Tehát, nem szolgálja szerintem a film eredeti célját.
De ennél sokkal fontosabb, hogy a vége konfliktushoz egyáltalán nem volt erre szükség! a film addigi történései is egy hasonló katasztrófát vetítettek előre! Logikusan felépítve, pszichológiával rendesen megtámogatva, elkerülhetetlenül, és intelligensen robogott a katasztrófa felé a történet, ráadásul szerintem veszett izgalmasan. Jó volt nézni ahogy minden mozzanat szépen ki van találva át van gondolva. Borzongatott az a tudat, hogy ha a szülők nem nevelik félre akkor akár egy jó dolog is kisülhetett volna belőle, és ezzel szolgáltatott tanulságot a nevelés fontosságáról.
Na most ezt az egészet herélte ki az a hülye megoldás hogy nemet váltott a lény, és ettől alapból agresszív lett, mindegy, hogy hogyan nevelték előtte.
Tehát visszafelé értéktelenítette az egész addigi cselekményt.
Mint amikor van egy tök jó film és a végén kiderül, hogy a főhős az egészet csak álmodta, és az álom semmi hatással nincs a további életére, és ezzel kb értelmét veszti az egész addigi cselekmény(sorozatok szoktak ezzel élni, a leghíresebb Dallasossat mindenki ismeri)

Piszok Alfréd 2010.09.24. 00:38:41

Kíváncsi lettem, meg fogom nézni. A Kockát ugyan nem szerettem, de hátha ez majd bejön.

Piszok Alfréd 2010.09.24. 00:40:03

Ja, és hajrá Elanor :)

Elanor_ 2010.09.24. 11:14:21

csupa SPOILER

izbiz 2010.09.23. 22:02:05
oké, bocs, a légyszívest nem vettem észre a lincshangulat miatt. :)))

na, hogy szerintem miért kellett a nemváltás:
egyrészt ott van a dramaturgiai ok, amit írtam, h bennem pl. jó kis AHA-élményt, ha úgy tetszik, revelációt okozott, másrészt ott van, h ha Clive nem fekszik le vele, akkor Dren nem vált nemet. tehát vmiféle erkölcsi tanulság volt ez a végén. meg ott van az is, h a természettel nem lehet baszakodni, mikor azt hisszük, h legyűrtük, akkor mindig egy laza csuklómozdulattal megmutatja, h egy frászt... magyarul, ha fogalmunk sincs, mit csinálunk, akkor legalább óvatosabbak legyünk. :)

hogy hova vezetett a film és hogy nem volt rá szükség: én az elején éreztem, h Clive meg fog halni, minden ide vezetett. az édes kis Dren, aki szerelmes volt belé, ezt nem tudta volna megtenni. megalázták, kordában tartották, engedelmességre kényszerítették, még meg is csonkolták, aztán kihasználták, de aztán egyszer csak fogta magát és átváltozott vmi még erősebbé, h meg tudja magát védeni. (nevezd őrült gyors evolúciónak, vagy olyasminek, ami a békáknál van, bocs, nem vagyok biológus).

úgy is felfoghatod, h Dren nőiessége, humanoid kinézete mind csak mimikri volt, h megkapja azt a bizonyos hiányzó Y kromoszómát, amit Talamandas fentebb írt. szóval ő csábította el Clive-ot, a terv része volt stb. mindez pedig - még egyszer - azért, h megtanuljuk, nem uralhatjuk a természetet, nem játszhatunk Istent, mert még mindig olyan kicsi krumplik vagyunk. :D

Alex Mahone 2010.09.24. 14:43:13

@Elanor_: ALERT, favicc következik, de igen, az emberiség olyan, mint a krumpli, a java a föld alatt van.

@izbiz: gonosz leszek, de igazad van, ha odafigyelünk, már az elején lehet látni, hogy katasztrófa lesz a film vége :D

Elanor_ 2010.09.24. 16:34:39

@Alex Mahone: így is jó. legközelebb várd meg, melyik filmet húzom le, és azt nézd meg, no meg fordítva. :)

Mr. Alkohol 2010.09.26. 21:45:20

Csak én értelmeztem úgy, hogy a hímnemű lény Dren (és Clive) fia? Dren villámgyorsan fogant meg, majd megszülte, oszt belehalt. Az utód meg még gyorsabban kifejlődött, mint ő.

~Shadow~ 2010.09.28. 18:48:39

@Mr. Alkohol: szerintem, igen, és rosszul értelmezhetted, mert Dren sem egy nap alatt nőtt fel, hanem hosszabb idő volt mire teljesen kifejlődött, és ahogy Dren meghalt és elásták, egyből megjelent a kifejlett hím hibrid (aki Dren volt, hímmé alakulva).
Én kíváncsi lennék a folytatásra, hogy milyen irányba vinnék az alkotók ezt a sztorit a még újabb lény (Elsa és Elsa+állatiDNS kereszteződése) világra jöttével.

FayeFaye 2010.09.30. 09:24:03

Moziban neztem es imadtam! Nagyon jo volt Dren designja, vegig az Uncanny Valley-ben lavirozott. Nekem a horror resszel sem volt semmi problemam, nem tudom elkepzelni, hogy mashogy zartak volna le: egy birosag elott bebizonyitja, hogy neki is van lelke, es integraljak a tarsadalomba, mint Nell a remetelanyt? Nem diszkreditalta a 'felrenevelest', mert igazabol soha nem voltak nagy hatassal Drenre, epp ez volt a tragikus, hogy teljesen felreertelmeztek a lenyuket es a sajat erzeseiket vetitettek ki ra, mikozben o teljesen idegen maradt es ellenallt minden kontroll kiserletnek. Sarah Polly nagyon tehetseges, es nem "tul szep" tenyleg el tudtam rola hinni, hogy feherjeket tologat. Az egyeduli vicces resz a "let's do science montage", amiben egy delutan osszeraknak egy eletkepes uj fajt. De ha nem lettek volna 'hulyek' meg 'rossz tudosok' akkor egy dokumentumfilm lett volna, amiben evtizedeken at kovetjuk, ahogy feher kopenyes emberek mikroszkopba neznek.

Netuddki. 2010.10.01. 15:13:17

<spoiler>
Hm. Az előzetes vélemények után rosszabbat vártam.

Miért dugta meg a lényt (lányt?, nyált?, nyúlt?)?
Hát a feromonok miatt. Meg úgy különben is, még a legyet is röptében. (Azért ha egy legyet rakott volna meg az ürge az gusztustalanabb lett volna XD). Persze azért nem néztem volna ki belőle, de ki tudja...

Mindenesetre hibát, hibára halmoztak a szereplők (írók?). Ami miatt valóban B kat.-nak tűnt. De ki nem hibázott volna hasonló esetben.
Na ezért volt ez valódi pszichikai horror. Utoljára ilyen kényelmetlenül a Mr. Been "Az igazi katasztrófa film" alatt éreztem magam.
</spoiler>

Alex Mahone 2010.10.01. 16:19:46

@kovi1970: feromonok? Én is férfiból vagyok, és igaz, hogy van bennünk egy általános ösztön minden nőre vonatkozóan, de állatok nem vagyunk.

Legalábbis én.

Elanor_ 2010.10.04. 23:51:32

@Alex Mahone: pedig az vagy. ha nem döntenénk szagok alapján - legalább tudat alatt - akkor nem is gondolhatnánk magunkat igazi pasinak/nőnek.

Mese92 2010.10.05. 07:07:40

Nekem tetszett a film. A végén a csattanó persze egyértelmű volt, és az utolsó 15 perc kissé kilógott a tanmeséből, de ezeket leszámítva tetszett. Sőt, a folytatás is érdekelne.

HostageChicken 2010.10.11. 13:24:12

Sztem baszott jó film volt, leszámítva a sírból kikelős,mindenkit kinyírós részt.A moziból kijövet nem az AHA, hanem a "miafaszvoltez" érzés lett úrrá rajtam,de jólesett :D
Dren karaktere nagyon rendben van sztem,ez a nemváltás téma meg...gyerekek most komolyan?! nem értem mit vagytok kiakadva,ilyen a való életben is van, ugyanúgy steril szobában csak több óra műtét és sok hónap gyógyulási idő különbséggel ;)

nikodémus 2010.10.30. 08:19:34

Csatlakozom Elanor-hoz: jó film. A legmegrázóbb szál valóban az volt, hogy tökéletesen inkompetens szülők durva "kísérletté" tették "gyereküket". Emellett szinte eltörpült "a tudomány érdekében félredobok minden erkölcsi aggályt" probléma.
süti beállítások módosítása