Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Kérdés: Kedveled az ál-dokumentumfilmeket?

2010.10.24. 21:00 koimbra 16 komment

Nem a XX. század végén kezdődött, pedig az Ideglelés (Blair Witch Project) gigantikus profitja után szerintem mindenki arra várt, hogy olyan alkotások tömkelege árassza el a mozikat, ami az egyik szereplő szemszögéből mutatta be a történéseket, úgy, ahogy az éppen a felvevő készüléket tartotta. A 60.000 dollárból készült horror csak Észak-Amerikában 140 millió dollárt termelt.

Az elmúlt 1-2 évben megszaporodtak azok a filmek, amelyek hasonló stílusban készültek. 2008-ban a Cloverfieldet láthattuk, amiben egy csapatnyi tini próbálta túlélni a New York városában tomboló szörnyet. A folytatása szóba jött, de a mai napig nem történt előrelépés az ügyben. George A. Romero is próbálkozott, természetesen ő a zombikat eresztette rá a szereplőkre, de A holtak naplója keveseket érdekelt. A Negyedik tipusú találkozásokhoz az alkotók leforgatták a jelenet archivnak tűnő felvételét.

A spanyoloktól a [REC] érkezett, amiben egy karantén alá vont épületben ragad benn néhány ember egy forgatócsoporttal. Itt a riporter operatőre rögzítette az eseményeket, a folytatásban részben a kommandósok fejkamerája segítségével, részben a film felénél képbe kerülő fiatalok kamerája mutatta a történéseke. Hollywoodban remake is készült Karantén címmel. A norvégok a Troll Hunterst készítették el idén, amiben azt próbálják bizonyítani, hogy a trollok igenis léteznek.

Tavaly a Paranormal Activityn rémüldözött a nép, Oren Peli hollywoodi mércével nézve nevetségesen kis összegből, 15.000 dollárból készítette el horrorját. A nagy sikerre való tekintettel a Paramount úgy döntött, hogy létrehoz egy olyan részleget, ami az ilyen pár ezer dolláros költségvetésű horrorokkal fog foglalkozni. E közben leadták a rendelést a folytatásra, ami szintén szépen muzsikál, illetve Peli dolgozik az Area 51 sci-fi horrorján, ami szintén hasonló módszerrel készül.

Téged érdekelnek az ilyen filmek? Le tudnak kötni? És ha igen, milyen történeteket vagy milyen műfajú alkotásokat tudnál még elképzelni, ahol a szereplők által cipelt kamerán keresztül látják a dolgok menetét?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr992395870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.10.24. 21:26:38

Szerintem, már unalmas. Sok van, kezdenek kiszámíthatóak lenni.

Shyllard 2010.10.25. 07:16:27

Nekem tetszik ez a stílus, de sztem maradjanak is a horroron belül ezzel, mert így jobban át lehet élni a szereplők helyzetét. (emlékszem volt egy olyan ismerősöm, aki a Paranormal Activity megnézése után azt hitte, hogy a felvételek valósak voltak a filmben)

HJ77 2010.10.25. 08:55:22

Mivel a fent említett filmeket mind láttam és a holtak naplója (az nagyon gyenge lett) kivételével tetszettek is (különösen a Cloverfield és a Rec),részemről továbbra is jöhetnek a kamerás filmek. AZ hogy a szereplők szemszögéből látjuk a történéseket,valahogy realistábbá,hihetőbbé és ezáltal ijesztőbbé teszi az egészet…Én legalábbis nagyon bele tudom magam élni ezekbe a filmekbe. A horror mellett talán még katasztrófa filmeket lehetne csinálni ebben stílusban.

Bob 2010.10.25. 08:59:23

Nálam tök változó, nem a kézi kamera használatától vagy épp nem használatától lesz jó egy horror/film. Ez a Paranormal Activity hihetetlen gagyi, de pl a Cloverfield tetszett.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.25. 09:00:38

Kezdő filmeseknek csábító ez a fajta filmezési mód, hiszen olcsó (viszont ez be is határolja a látványvilágot), így nem hiszem, hogy széles körben el fog terjedni. Néha azonban mindig fel fog tűnni egy-egy darab.
Amúgy pedig a horror csak egy vékony szelete az áldoksiknak, igen sok valódinak látszó hagyományos dokumentumfilm is készül szerte a világban, elsősorban olyan társadalmi jelenségek, divatok kifigurázására, melyeket esetleg direktben nem lehet elég erősen "megfogni". Emlékszem pl. egy igen erős szlovák dokumentumfilmre, mely egy bevásárlócentrum fiktív megnyitását járta körül, na az gyilkosabb volt, mint a Brairwitch Project és a Paranormal Activity együttvéve, mégha nem is kaszált annyit.

LZoltan 2010.10.25. 12:12:43

Egyetlen ál-dokumentumfilm ami tetszett az a District 9 illetve sorozatokból az Office (amúgy szerintem a kézi-kamerás filmek messze nem dokumentum film jellegű, így helyesebb lenne a házi videós kifejezés sok esetben).

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.25. 13:01:44

@LZoltan: Persze, kézikamerás felvételek már a második világháború után közvetlenül készült háborús filmekben is voltak s azért ekkortól, mert a könnyű kézikamerát ekkor találták fel. Házivideós a helyes kifejezés. Az áldokumentumfilm valóban nem a kézikamerázás, vagy házivideós layout miatt az, hanem azért, mert valóságként állítja be a fikciót - konkrétan megtévesztő szándékkal. El tudok képzelni olyan áldoksit (persze, lehet, hogy van már ilyen), ami kizárólag biztonsági kamerák által rögzített képekből áll össze, ebben aztán nem lenne egy darab kézikamera se. Ezen az sem változtat, ha a végén lerántja a leplet magáról.

A nép fia 2010.10.25. 14:26:28

A District 9 jó volt. A többi nem érdekel.

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.10.25. 15:14:39

attól függ! fourth kind az gáz, mert bár ál-doksi, úgy adják elő mintha igazi lenne (milla a pofánkba hazudik az első percben), viszint rec, clover, blair, paranormal,d9 mind királyság

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.10.25. 15:16:02

ja és főleg a REC2 kurvajó! sohasem gondoltam volna hogy egy ilyen filmnél a folytatás jobb tud lenni mint az első rész!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.10.25. 15:23:50

Szerintem a REC rendesen félelmetes volt, a folytatás gyengébb lett, pedig egy ideig remek, de aztán mikor behozzák a tiniket már leesik a feszültségfaktor.
A Cloverfield nekem nagyon tetszett, de a Paranormal Activityn hatalmasakat ásítottam. A Troll Hunterse viszont kíváncsi vagyok.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2010.10.25. 20:29:03

Gyűlölöm az ál-dokumentumfilmeket.

Alex Mahone 2010.10.25. 21:08:03

Ugyanolyan divatmarhaság, mint a 3D. Csak ez nem szép, hanem hangulatos, már ahol, ugye. Amúgy pontosan mi is számít ál-dokunak? Csak mert, ha a kézikamerás - nézőt személyként kezelő - kamerábanézős definícióval élünk, akkor a District 9 maximum egy darabig ál-doksi.
A keményvonalas képviselőket sorra véve:
Blair Witch: egy nagy kalap szar.
Cloverfield: szintén.
[Rec]: nem mertem végignézni.
Paranormal Activity: voltak jobb pillanatai, de mocskosul amatőr munka.

Konklúzió: nem a kamerakezelés fogja eldönteni, milyen lesz maga a film.
süti beállítások módosítása