Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Honnan tudod (How Do You Know)

2011.03.10. 23:12 koimbra 9 komment

 

Állítólag James L. Brooks fejében már 2005-ben megszületett a Honnan tudod ötlete. Azt gondolná az ember, hogy az évek alatt az elgondolásból egy remek szkriptet szépen össze is hozott. Ám a film megtekintése után (és közben) valahogy olyan érzése van az embernek , hogy kizárt, hogy Brooks megírta volna. Sokkal jobban elképzelhető, hogy egy pár oldalas vázlattal állított be a Sonyhoz, ahol előadta miről szólna a film. Egy harmincas éveiben járó szemrevaló softball játékosnő (Reese Witherspoon) összejön egy sikeres baseballos fickóval (Owen Wilson), de bejön a képbe egy sikkasztással vádolt cégvezető (Paul Rudd) is. A stúdiónál valószínűleg totál részegek lehettek mikor eme történet felvázolásakor átgondolatlanul megszavazták a 120 milliós költségvetést. Hollywood már itt tart, ennyi pénzből tudnak összehozni egy romantikus vígjátékot. Csak úgy érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy a Szupercsapat és a Kéjjel-nappal előállítása is kb. ennyit emésztett fel.

 

 

Valami nem stimmel a Honnan tudod környékén. Brooks ennél sokkal jobbat is tud vagy legalábbis régebben még képes volt jobb műveket készíteni. Nem kizárt, hogy a film csak arra volt jó, hogy egyesek nyugodtan tisztára mossák a pénzüket. Bill Murray legalább volt annyira jó, hogy nem vállalt szerepet ebben, hiába győzködték. A rendező ezért Jack Nicholsonhoz fordult, aki mostanában teljesen ráér és örömmel cimborája segítségére sietett, hisz Brooksnak köszönhet két Oscarját is . És azért a rongyos 12 millió dollár is segíthetett döntésében, amit ezért a mellékszerepért leszurkoltak a markába . Ráadásul meg sem kellett erőltetnie magát, még így is hozza a várható szintet.  Rudd sem tette oda magát, meg g is látszik, hogy nem erőlködött és azzal sem törődött,, hogy működjön a kémia közte és Witherspoon között. Wilson pedig túljátssza a szerepét,  Brooks ennyire törődött a színészek instruálásával. Witherspoon legalább megpróbált érzelmeket varázsolni arcára (15 millióért ki ne próbálná meg?), de néha mintha ő se tudná, hogy milyen grimaszt kell vágnia.

 

 

Szinte biztos, hogy Brooks sem tudhatta mi kerekedik ki a cselekményből, mintha a forgatáson találta volna ki, hogy mi legyen a következő lépés. Ja kérem, ha a Transformers 2-nél sem volt kész forgatókönyv, akkor az már feljogosít másokat is arra, hogy csak úgy hasraütés szerűen vegyen fel ezt-azt? A rendező elindul egy irányba, majd csak úgy félbehagyja azt, belekezd egy másik szálba, de az is végül csak úgy lóg a levegőben. Az elején még előtérbe került a főszereplőnő karrierje, aztán erről csak úgy elfeledkeznek. Rudd karakteréről alig tudunk meg valamit, a titkárnője pedig csak időhúzásnak volt jó, az apa-fiú kapcsolat felvázolása is egy nagy nulla. A film nem áll össze egésszé, némelyik dialógusnak meg nincs is sok értelme. Mintha csak arra szolgáltak volna, hogy mondjanak valamit a szereplők, legalább meglesz egy két órás játékidő.


Sok poén vagy vicces helyzet nem nagyon akad benne, pedig egy romantikus vígjátékba azért kellene. Megfordulhat a fejünkben, hogy esetleg mégis inkább dráma lenne a Honnan tudod, azonban ezt sem tudnák ráfogni. A romantika kötelező lenne, ám a Witherspoon-Wilson vagy a Witherspoon-Rudd duó nem mutat fel igazán ilyesmit és még csak a minimális izgalom sincs meg, hogy végül melyiküket választja a nő. A Honnan tudod egy 2 órásra sikeredett, rettentően ásítozós, unalmas film lett. Profik készítették, de nagyon amatőr módon. Egyes helyzetekben zavaró a logika hiánya. Ez az a film, ahol ha valaki horkol a nézőtéren, akkor nem lehet rá haragudni, legszívesebben még egy pokróccal is betakarnák az illetőt.

 

imdb: 5,2
rottentomatoes: 30 %

facbook oldal

Büdzsé: 120 millió dollár
Amerikai bevétel: 30,2 millió dollár
Eddigi összbevétel: 42,8 millió dollár
 


 

Címkék: iromány vígjáték romantika how do you know

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr582729585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.03.11. 00:11:04

De jó ez a kritika. Tetszett, ugyanez volt a véleményem.

PhilipMorris 2011.03.11. 09:33:15

Gondolkoztam rajta hogy letöltsem e vagy ne mert lehet hogy csak az arányomat fogom rontani és kapok az arcomba egy sablonos vígjátékot :D . A kritika segített a döntésben, köszi . A 120 millió meg horrorisztikus . Hogy lehet 120 milka a költségvetése egy vígjátéknak?Jó persze a sztárok. De ennyiből már egy jó fantasy filmet is össze lehet hozni , piszok jó látvány világgal . Még a szupercsapat esetében érthető eksön film robbanásokkal meg 3 sztárral... de itt nem hinném hogy nagy szerepet játszott pl. a pirotechnika .

COLT 2011.03.11. 10:38:53

Owen Wilson csak nézhetetlen rakás szarokba játszik az utóbbi időben? Volt neki egy két jó filmje, amibe közösen akcióztak Jackie Channel, meg az az én, a kém-es balhé se volt olyan rettenetesen borzasztó, de ezek a vígjátéknak csúfolt hím soviniszta szarok számomra emészthetetlen, nézhetetlen, gusztustalan kategóriába sorolandók, pedig sokak szerint nagyon jó humor érzékem van, és bőven az én korosztályomat próbálják megcélozni ezekkel a filmekkel(akár milyen a korhatár karika...). undorító, ezeket nem lehet filmnek hívni, csak valami borzadlomnak. borzadáály

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.11. 12:19:44

Tony Shalhoub kb 1 percet van jelen. Semmi értelme nem volt, hogy ott legyen, felbukkanás időhúzás szintén.

Ez a film egy büdös nagy pénzmosoda volt. 40 millió ment el a gázsikra. 80 millióból kell leforgatni egy romantikus filmet? Azért ráküldeném az adóhatóságot a készítőkre.

shiver23 2011.03.11. 15:38:59

A film egy rakás libafos.
A rendezőre nagyon pipa vagyok mert a "lesz ez még így se" az egyik nagy kedvencem de ez egy borzalom. Nem is tudom, hogy tudtam végignézni. Senkinek nem ajánlom, időpocsékolás, dögunalom.

COLT 2011.03.11. 16:51:51

@koimbra: mondjuk az is hülye aki pénzt ad ilyen szemétre, az meg a másik hülye aki pénzt dob ki az ablakon, hoigy moziba nézzen ilyen rettenetet, ha csak nem tudja előre milyen borzalmakat kell kiállnia...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.11. 17:21:55

@COLT: De ki számít arra, hogy rettenet lesz? James L Brooks + Jack Nicholson, ami eddig minőségi produkciót jelentett. De most mégis sikerült egy végtelenül unalmas, összecsapott valamit összehozni.

COLT 2011.03.11. 19:16:42

@koimbra: Eddig minőségi produkciókat jelentett, és jelen esetünkben az eddig az körülbel 2006-ig érvényes, bár magén véleményem hogy Jack Nicholson utolsó jó filmje a tégla volt.

s4tch 2011.05.15. 21:46:19

Aki gondolkodik rajta, rászánjon-e 2 órát, annak csak ennyit javaslok: NE, SEMMIKÉPP! Inkább nyírja le a füvet, olvassa el a heti sajtót, sétáljon el a családdal fagyizni, vagy aludjon egyet. Nagyon rossz film.
süti beállítások módosítása