Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Girl Power

2011.03.22. 22:03 koimbra 7 komment

Mindig csak a férfiak...Az akciózásban inkább a fickók vitték a prímet, csupán annyi változott az eltelt évek alatt, hogy a 80-as évek elmúltával már nem csak csupa izom színészek játsszák a főhősöket az akciódús művekben. A hölgyek sajnos csúnyán háttérbe szorultak, leginkább a préda, a megvédendő személy és a sikoltozás jutott ki nekik. Ám nem egy produkció készült, ahol a gyengébbik nem bizonyíthatta, hogy ha kell igenis szét tudnak rúgni néhány segget. Az már más kérdés, hogy a közönség miképp preferálta tettüket. Alább pár hősnőt vagy hölgycsapatot emeltem ki a felhozatalból, akik nem ijedtek meg a saját árnyékoktól.  Csak néhány hölgyeményről esik szó, akad még, akit meg lehetne említeni. A dolog aktualitása a Sucker Punch , ahol csajok egy fantáziavilágban ölik halomra a zombi katonákat, szamurájokkal és sárkányokkal veszik fel a harcot.

A Kill Bill duplafilmben a Menyasszony listát állít, majd bosszút áll. Uma Thurman játszotta a főszerepet, ám nem csak azt a néhány embert kell legyűrnie, akiket ki akar nyírni. E mellett még úgy kb 100 embert tesz hűvösre, mire szemtől szemben állhat (ülhet) Billel. Folytatás elvileg 2014-ben.

 

Quentin Tarantino esetében meg kell említeni a Halálbiztost, ami egyfajta tisztelgés lett volna a grindhouse filmek előtt.  Műve második felében Zoe Bell, Rosario Dawson, Mary Elizabeth Winstead, Tracie Thomasnem csak dumál, hanem látványos autóüldözésbe csöppennek, "hála" Stuntman Mike-nak és az sem vált a produkció hátrányává, hogy Bell profi kaszkadőr.

 

Ripley egyáltalán nem akart Alienekkel harcolni, de mégis négy Alien részben kevberedett velük összeütközésbe, ebből három alkalommal túl is élte az esetet. Sigourney Weaver alakította a karaktert és bizony neki elhittük, hogy képes volt túlélni akkor is, mikor a kőkemény katonák vagy börtöntöltelékek lemorzsolódtak mellőle. Nem lehet szó nélkül elmenni Vasquez közlegény (Jenette Goldstein) mellett sem.

 

 


A Charlie angyalai egykori sikersorozatban három grácia nyomozott, a széria akciósított változatában Lucy Liu, Cameron Diaz és Drew Barrymore hajtotta végre a feladatokat. Már nem apró maroklőfegyverrel a retiküljükben mászkáltak, hanem az öklük is elsült, ha egy unszimpatikus egyén eléjük toppant. Az első mozis verzió elfogadható bevételt produkált, a második már gyengébb volt, így a harmadikhoz hozzá se láttak.

 

Kate Beckinsale az Underworld trilógia két részében császkált feszülős „gumiszerkóban” és bőszen küzdött a vérfarkasokkal, hidegre tett nem egyet. Mivel a franchise oly szépen muzsikált a kasszáknál, hogy jövőre érkezik a negyedik, amiben ismét Beckinsale áll a középpontban.

 

Milla Jovovich nem szeret gyenge nőket játszani. Az ötödik elemben szétrúgta néhány „űr-ork” seggét, majd Jeanne d'Arc-ként küzdött az angolok és az egyház ellen és az Ultraviolában is megállta a helyét (többek szerint nem). Mégis a Resident Evil franchise-ban játszott Alice karaktere ugrik be először, négy részen keresztül állta a sarat a zombik és más embertársai ellen.

 

A Fenegyerekben felbukkant Elektra is. A legnagyobb gond az volt, hogy a Jennifer Garner által játszott hölgyre csak nagy nehézségek árán lehetne ráfogni, hogy valóban Elektrát játssza. Sajnos a készítők teljesen kiherélték a figurát. Mindenesetre kapott egy külön filmet is, hogy bizonyíthasson, ám az alkotás a B kategória alsó határát súrolta, szerencsére a nézők nem voltak vevők a gagyira.

 

Nagyon igyekeznek, hogy a vasággyal is 40 kiló Angelina Jolie-ból akciósztárt faragjanak. A Mr. És Mrs. Smithben Brad Pitt-tel lövöldözgethetett, a Wantedben szép körívet írtak le a kilőtt golyói, a Saltban pedig megmentette Amerikát. Talán a Tomb Raiderben volt a legjobb, ahol nem úgy nézett ki, mint aki nem evett rendesen már hetek óta. Elfogadhatóan játszotta Lara Croftot. Harmadik rész nem lesz, helyette jön a reboot.

 

Az Aeon Flux animációs sorozatból 2005-ben készült el a moziváltozat, a XXV. században játszódó történetben Charlize Theron alakította a címszereplő bérgyilkos hölgyet, akinek az a feladata, hogy elkapjon egy kormányzati vezetőt. A nézőket hidegen hagyta a produkció.

 

Drew Barrymore, Andie MacDowell, Madeleine Stowe, Mary Stuart Masterson négy prostit formált meg a Rossz lányok westernben, akik aztán menekülni kényszerülnek, de azért a fegyver is jól áll a kezükben (mármint a hatlövetű). Az eredmény? Nem igazán voltak kíváncsiak arra, hogy a csajok miképp állják meg a helyüket ebben a környezetben, 15 milliót kapart össze a produkció.

 

Pamela Anderson (Borat nagy szerelme) nagy hírnévnek örvendett, köszönhetően annak, hogy jól el tudta adni a testét. Filmek terén azonban nem igazán ment a szekér. A Barb Wire jövőben játszódó képregényfilmben eljátszhatta a címszereplőt, amiben egy kőkemény fejvadásznőt játszott. Azt hiszem magáért beszél a 3 millió dolláros bevétel. Ne csodálkozz, ha a film végén a nagy melleken kívül másra is emlékszel.

 

Vörös Szonja szerepében majdnem Sandahl Bergman domboríthatott, de aztán Bridgette Nielsen szerződtették le. A filmet még az sem mentette meg a bukástól, hogy Arnold Schwarzeneggert is betették. Felesége, Maria Shriver azt mondta, ha ez nem vet véget karrierjének, akkor semmi. Nielsen karrierje akkor kezdett szárnyalni, mikor Sylvester Stallone elvette és felbukkant a Rocky 4-ben, a Kobrában (majd még Beverly Hills-i zsaru 2-ben). Miután elvált az akciósztártól, gyakorlatilag margóra került.

 

Cynthia Rothrock egy letűnt korszak koronázatlan harcművész királynője. Karrierje Hong Kongban kezdődött, majd amerikai filmekkel folytatta. A Mortal Kombat készítőit annyira megihlette, hogy Sonya Blade megalkotásakor ő lebegett a szemük előtt.

 

Ha itthon szétnézünk sajnálattal vehetjük észre, hogy akciófilmekből igen kevés van. Inkább a művészfilmek és vígjátékok mennek. Ám nekünk is volt akciós csajunk, igaz ő csak sorozatban karatézott és ha levette cipellőjét biztosak lehettünk benne, hogy ott bizony valaki közelebbről is megszemléli a betont. A Linda széria 3 évadot élt meg a 80-as években, ami 17 részt jelent, majd 2002-ben még visszatért a képernyőre egy mini-sorozatban. Ijááá

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr42760024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dante McFarlane 2011.03.22. 22:19:06

A Lindát régen néztem, és örök favorit marad jó sokáig:)
,,ÍJÁÁÁÁÁ" XD

Alex Mahone 2011.03.22. 22:49:31

Bár az Aeon Fluxtól felfelé mindet láttam, nem volt sok, ami elnyerte volna a tetszésem - a kultikus Alienen kívül csak az Underworld. Na de majd a Sucker Punch :)

elmouse 2011.03.23. 06:50:08

Hiányolom az Utánunk a tűzözönt. A legjobb csajos akciófilm Geena Davis-szel. Mindenkinek ajánlom.

Mese92 2011.03.23. 07:51:23

Nagyon jó cikk lett! Szerintem az összes akcióhősnőt felsoroltad, nagyon bejött! Aki még nagy kedvenc, de az játék, az American McGee Alice. Meg egy sorozathősnő, Sidney az Elveszett ereklyék fosztogatóiból. Kislányként irigyeltem hogy milyen maflásokat oszt ki. Linda meg, alap. HIJÁÁÁÁ! Tara-tara-ta-ta-ta...

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.23. 09:11:07

jó kis cikk, de én kitértem volna Michelle Rodrigouez-re is, mert ha akció-csaj, akkor ő most a námber ván:)

Spawn85 2011.03.23. 13:32:32

Nagyon jó írás. Mondjuk Michelle Rodriguez talán tényleg rá fért volna még. Na, de ki vagyok én, hogy itt bíráljam a cikket? :)

Az az igazság, hogy én nagyon szívesen látnám Jennifer Garner-t újra akciófilmben, de mostanság ezt a romantikus vonalat erőlteti. (Meg ugyanígy vagyok két személyes kedvencemmel Jessica Alba-val, és Michelle Ryan-nel is. Bár az is igaz, ők inkább tévében akcióztak, nem mozifilmekben.)

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.24. 14:34:11

Én imádom a Vörös Szonját. Szerintem hatalmas film.
süti beállítások módosítása