Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Lőjj a vadászra (Avenging Force)

2011.04.04. 22:12 koimbra 14 komment

 

Két elgyötört férfi vonszolja magát a bűzös mocsárban, az egyikük kissé véresebb állapotban halad előre. Az életük forog kockán, vadásznak rájuk. Egy nindzsának kinéző fickó véres karddal nyomul utánuk, de vannak társai is. Egy szado-mazo ruházatú alak szigonyos jóember, egy shotgunos és egy indián álarcot viselő egyén próbálja megakadályozni, hogy az áldozatok megússzák a következő perceket. A Pentagramm vadásztársaság sikerrel jár, az úriemberek szövetsége az alkotmányra hivatkozva próbálják jobbá tenni az országot. Ennek érdekében többek között melegeket, kábítószereseket, négereket és egyéb nekik nem tetsző figurákat, illetve szimpatizánsaikat próbálják eltünteti a színről. Egyik célpontjuk Larry Richards (Steve James) politikus és családja, akinek a segítségére siet régi jó barátja, Matt Hunter (Michael Dudikoff) ex-ügynök. Matt Hunter? Ismerős valahonnan ez a név? A Tomboló terrorban Chuck Norrist is ugyanígy hívták, a Lőjj a vadászra ennek folytatása lett volna, de az elpusztíthatatlan szakállast más filmhez szólította a kötelesség (és a szerződ), így lemondtak a második részről, de arra már nem vették a fáradtságot, hogy a karakter nevét is megváltoztassák.

 

 

 

Dudikoff munkásságát ismerve senki ne számítson mély színészi játékokra, arcán most se fognak felsorakozni az érzelmek. Egyes mai szétbotoxolt színészek bizonyára többször is előveszik Dudikoff (és Tsai) filmjeit, hogy megtanulják hogyan lehet élvezhetően, mimikák nélkül játszani. Hősünk tehát kőarccal nyomul előre, és ez az ami számít és eszembe se jutna Clint Eastwoodhoz hasonlítani, mint ahogy azt a New York Times megtette. Országos cimboráját, Jamest sem hagyta ki a jóból, több filmben is együtt aprították az ellent, ráadásképp még izmos felsőtestét is megmutatja, mert az muszáj (James egyébként is mintha minden filmjében levette volna az ingét).

 

Sajnálatos, de elmondható, hogy nem túl sok olyan produktum készült, amelyben sportból, csak úgy a játék kedvéért vadásztak emberre. A Játssz a túlélésért még a legélvezhetőbb Ice-T-s filmek egyike volt (ami azt jelenti, hogy jóindulattal sem nevezhető közepesnél jobbnak) és ott volt a Tökéletes célpont, ami John Woo első amerikai megmozdulása volt és kiváló alkalmat kínált számára, hogy összehozzon egy másfél órás lassítást. A Lőjj a vadászra nem egy mestermű, Dudikoff műveit nem is lehet így emlegetni. Az erős B-kategória szag ellenére mégis megvolt ezen műveknek a maga bája, illetve újranézve erős nosztalgia hangulat uralkodhat el azokon, akik ebben az időszakban nőttek fel. 80-as évek rajongóinak kötelező darab a produkció.

 

Az akciójelenetek kissé viccesek, látszik, hogy nem volt pénz megfelelő koordinátorra, ugyanis sokszor szembeötlik, hogy a küzdő felek nem találnak be, mégis milyen erősen fájlalja a másik valamelyik testrészét. Ráadásul úgy állnak be, hogy „most így jó, nyugodtan dobj el, de látványosan ám”. Nem maradhatott ki az sem, hogy a főhőst szétgyepálják, de még így is feláll a bűzös földről, majd pár jól irányzott ütéssel győzedelmeskedik. A vége felé látott embervadászat során az üldözők közül minden egyes támadónál eljátsszák ezt a felállást, csak azért, hogy izguljunk kedves Hunter úrért.

 

Szóval a dolog nagy tanúsága, hogy ne ébresszék fel az alvó oroszlánt, vagyis jobban mondva ne kössenek bele a nyugis, visszavonult ügynökbe. Dudikoff jön, lát, szomorkodik, komájával lever néhány rossz embert, majd egyedül számol le a társaság keményebb tagjaival. Teszi a dolgát és neki még azt is elhisszük, hogy egy vékony faággal védi magát egy szamurájkarddal szemben. Azért a magyar cím nem valami telitalálat, legalább nagy betűvel írták volna a vadászt, így lett volna értelme (Hunter-Vadász).

imdb: 5,2

Címkék: akció iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr12799637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blake007 2011.04.04. 22:40:04

ÁÁ, mekkora kedvenc volt ez kiskoromban! Ma már biztos gagyi lenne, de régen imádtam ezt a filmet. :) Története tetszett mindig is. Meg a végén az utolsó bunyó az mindent visz. :D

Gobiakos 2011.04.05. 00:50:14

@Blake007: +1 Én is imádtam régen, de szerintem meg kell hagyni a régi szép emlékeket és semmi pénzért nem szabad újra elővenni. :-D

daredevill44 2011.04.05. 08:16:59

Én a minap néztem meg ezt és az Amerikai ninja részeket is nekem még mindig szórakoztató, szórakoztatóbbak több mai akció filmnél!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.05. 10:12:41

szégyen, nem szégyen ezt a filmet egyszerűen imádtam.
Sőt, továbbmegyek a mai napig szeretem, ahogy az amerikai ninja filmeket is.

tunderninja 2011.04.05. 11:08:00

Az Amerikai Ninja 1 első 13perce vagyis a nyitány.Akármilyen VHS-vagy B-kategória az szerintem mestermű.Igazán jó zene,jó hangulat,szép táj,jó harc,és a Ninják színrelépése is igazán sötét és misztikus.
Egyszóval ez:)

www.youtube.com/watch?v=-Fg3y2KP46U

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.05. 14:58:43

Michael Dudikoff szerintem lényegesen jobb színész korátrs kollégáinál, Chuck Norrisnál, Fandammnál vagy az ifjú Stallonénál. Egy színész ugyanis nem attól jó, hogy az arcával grimaszokat vág, mert akkor Fandamm már rég oscar-díjat kapott volna, illetve Robert De Niroot vígjátékbéli alakításaiért imádnánk. Dudikoff magától értetődő természetességgel hozza azt a kétdimenziós figurát, amit az írók megírtak neki, ezzel válik hitelessé még a legbanálisabb történetben is. Az, hogy ehhez még valami kisfiús bájt és némi önironikus humort is hozzá tud adni, az a plusz teljesítményében. Ez a filmje amúgy nem a legjobbja, az Amerikai Ninja az örök klasszikus.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.04.05. 15:01:23

@efes: Richard Dean Anderson például sehol sem lenne Dudikoff nélkül, RDA mindenben őt koppintotta.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.04.05. 17:38:45

@efes: ööö..mivan? És MacGyver? Az nem egyszerre jött ki az Amerikai Ninjával? Hogy lehet így koppintani?

(bakker az imdb szerint Dudikoff benne volt a Ninja színre lépben, a Tronban, A legénybúcsúban... egyre sem emlékszem...:()

Sanosuke 2011.04.05. 19:01:34

@tunderninja: az egész film egy mestermű xD

Sanosuke 2011.04.05. 19:03:05

én a studió helyében a Amerikai Ninja vonalat visszahoznám, még több akcióval, kis vérrel :D

Sanosuke 2011.04.05. 19:10:55

legfaszább a 4 rész volt, amikor mindkét amerikai ninja benne volt :D

COLT 2011.04.05. 20:10:55

nem rossz ez, még anno vhs-en láttam 7-8 éves fejjel, akkor tetszett, de nem merném mégegyszer megnézni, valahogy nem olyan ez, mint a die hard, halálos fegyver, rambo, terminátor, commando, stb. ezt megrágta az idő vasfoga..:DXD

tunderninja 2011.04.06. 11:14:57

@Sanosuke: Nem csak is az Első és csak az első az igazi Amerikai Ninja,a David Bradley az fos:)
süti beállítások módosítása