Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

The Warrior's Way

2011.04.08. 23:40 koimbra 6 komment

Cowboyok a nindzsák ellen és mindez a vadnyugaton! Elsőre könnyedebb filmre gondol az ember, ám anno Charles Bronson főszereplésével készült a Vörös nap, ami komolyabb film, ám a témában született más stílusú alkotás, elég csak a Vadnyugati szamurájra gondolni. A Warrior's Way elején elhangzik a legenda szó, ezt követően pedig a narrátor belekezd egy „Réges-régen” kezdetű mondatba. Ezen a ponton válik nyilvánvalóvá, hogy az elkövetkezendő másfél óra meseszerű lesz, amelyet nem animációs formában regélnek el és az is biztossá válik, hogy egy könnyedebb, viccesebb művet fogunk látni.

Megismerjük Yangot (Jang Dong-gun), klánja legjobb harcosát, aki mellesleg az egész világ legeslegjobb kardforgatója. Életében csakis azért küzdött, hogy lekaszabolja a rivális klán összes tagját. Már célegyenesben van, mikor pengéjét visszafogja, nem meríti bele a pár hetes (hónapos?) csecsemőbe, hanem magához veszi és egy messzi-messzi félig-meddig felépített cirkuszi városkában telepedik le, ahol mossa a helyiek szennyesét és némi színt visz az egyhangú szürke (inkább barna) hétköznapokba virágos kertjével. Ám a lakosságot néha terrorizálja egy pedo ezredes (Danny Huston) és csapata, ráadásul Yang-nak egykori társaitól is tartania kell, így szaktudására szükség lesz.

 

A film különös egyveleg. Egyrészt felhasználták a cowboyfilmek kliséit. A csak tőmondatokban kommunikáló magányos, rejtélyes alak feltűnése egy városkában, aki láthatóan nem a szavak embere. Ezúttal pisztolyforgató helyett nindzsa érkezik. Természetesen a megkedvelve a helyi lakosságot és szimpátiájának/harci kedvének köszönhetően az oldalukon száll szembe a felbukkanó gonosz szándékú csapatokkal. Csap éppen hatlövetű helyett éles pengéje van. Mintha nagyot merítettek volna az anime/manga művekből is, illetve a 300-ról se feledkezzünk meg. A Warrior's Wayt egy az egyben stúdióban forgatták és Zack Snyderhez hasonlóan szintén CGI hátteret varázsoltak hozzá.

Többször is elgondolkodhatunk rajta, hogy vajon animációs filmként jobban működött volna-e a film? Hiszen olykor olyan túlzások, gesztusok láthatóak benne, ami inkább jobban megállná a helyét abba a formában, olykor már van némi parodisztikus beütése is. A városlakók között is van jó pár fura egyén, pl. a szótlan szomorú bohóc, az aprótermetű Nyolcas vagy éppen az iszákos mesterlövész. Kate Bostworth sem viselkedik hétköznapi módon, mozdulatai és mimikái eltúlzottak, néha csak kevés hiányzik, hogy túljátssza a rábízott késdobáló, bosszút forraló lányt, ugyanakkor az alkotók elérik céljukat és sikerül szimpatikussá tenni a habókosan viselkedő Lynne-t . De megemlíthetnénk az arctalan, tetőtől-talpig sötétbe burkolózó nindzsákat is, akik helyből úgy ugranak több emelet magasba és több méter távolságba, mint Pókember.

Sngmoo Lee forgatókönyvére ráfért volna némi átírás, bár nyilvánvaló, hogy a szűkös költségvetés keretei közé volt szorítva, így a főszál mellett a mellékvonalakat kissé elnyújtja. Nincs western és nidzsafilm harc nélkül, az elején viszont felmerülhet, ha hősünk egy kardcsapással a másvilágra küld bárkit, akkor ebből később esetleg lesz-e valami látványos párbaj vagy valami ilyesmi. Az utolsó harmadban azonban sikerül összehozni a nindzsákat, az ezredes embereit és a városka lakóit egy látványos csatára, ahol Yangnak is akad bőven ellenfele és még Bosworth kisasszony is vívhat egy jót.

Kellemes szórakozás volt a film, mindenképpen érdemes úgy tekinteni rá, mint egy mesére, mert ha valaki egy realista vagy komolyabb alkotásra vágyik, akkor sokszor fog átkozódni a játékidő alatt. A romantikázás erőltetése azonban nem inkább erőltetettnek hat, erősen sántítottak ezek a részek, de szerencsére azért ügyesen lezárják. Végső soron 70 %-ot tudnék adni a filmre.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 32 %

Büdzsé: 42 millió dollár
Amerikai bevétel: 5,6 millió dollár
Összbevétel: 11 millió dollár
 

Címkék: western fantasy iromány 70 % warriors way

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr202810567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

game ower 2011.04.09. 10:01:00

Épp a minap volt szerencsém ehez a filmhez,és nagyon tetszett,a túlzásaival együtt!Nem vagyok az ilyen filmek híve,de egy percig nem unatkoztam.Ajánlom mindenkinek.:)

Sanosuke 2011.04.09. 10:38:00

spagetti ninja film :D

No, it just the beginning :D epic

és fél japán rá vadászik :D

Sanosuke 2011.04.09. 10:42:10

érdekes.

Katinak hívják a ninjat, Danninak hívják a csajszit, Jangnak a gonosz pedo ezredest :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.09. 10:58:24

A trailer alapján sokkal jobbra számítottam, így se volt rossz, de azért jobbat is kihozhattak volna belőle...

kompi · http://filmtrailer.hu 2011.04.09. 15:10:31

Remek film volt, részemről nagyon kellemesen csalódtam benne.

FayeFaye 2011.04.11. 00:46:55

Koszi az ajanlast, nagyon tetszett. Szerintem sokkal jobban sikerult neki a nyugati es keleti klisek fuzioja, mint a sucker punchnak.
süti beállítások módosítása