Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Emlékezetes/látványos autósüldözések

2011.05.09. 12:49 koimbra 12 komment

A Halálos iramban franchise tele van látványos (illetve annak szánt) versenyekkel és üldözésekkel. Az ötödik részben többek sajnálatára csak egy hosszabb aszfaltszaggató jelenet látható, ebben viszont Vin Dieselék nem csak a gázra lépnek, de  csöppet Rio-t is átalakítják. Alább néhány vad üldözést tekinthettek meg, ez csak egy válogatás, akad még bőven. Kedvenceiteket kommentben linkelhetitek.

Will Smith és Martin Lawrence Miamiban üldözik a bűnt, ám a város vezetése néha inkább annak örülne, ha ne tennék ezt, ugyanis a gazfickók elkapására tett erőfeszítések során némi kárt is okoznak. A Bad Boys második részében sem veszik le a gázpedálról a lábukat és ügyesen kerülgetik a nekik szánt golyókat, autókat.


A Mátrix második felvonásáról sokan keserű szájízzel távoztak, de azt meg kell hagyni, hogy pofás akciókat láthattunk. A játékidő egy ponjtján Trinity a Kulcsmásolóval pattan motorra, nyomában ügynökök hada és még az Ikrek is el akarják őket kapni. Maguk mögött leamortizált verdákat és golyók ezreit hagyják.


William Friedkin 1985-ben tette le az asztalra az Élni és meghalni Los Angelesben akciófilmet. Ebben egy rafinált, okos hamisítót ismerhetünk meg, aki eleddig sikeresen elkerülte, hogy a zsaruk kezére kattintsák a vaskarperecet. Ám ezúttal fel kell kötnie rendesen a gatyáját, mivel két szövetségi ügynök is szeretné sittre juttatni. Egy biztos, tele kell tankolni a verdát, mert nem lesz idő megállni az útba eső benzinkutaknál.


Steve McQueen klasszikusában, a Bullittban egy rendőrtisztet formál meg. Új feladata szerint minden áron meg kell védelmeznie egy fontos tanút, aki azonban gyorsan fűbe harap. Bullitt bulldog módjára veti magát a gyilkosok nyomába, ebbe pedig belefér egy "laza" üldözés is.



Walter Hillről mindenki tudja, hogy ő az a rendező, aki az egyik mestere azon filmeknek, ahol a főhős nem szeret sokat beszélni, de erre semmi szükség, hiszen végig uralja a vásznat. A Gengszterek sofőrjében is hasonló a helyzet, aki inkább a volán mögött, mint fegyvert markolászva érzi jól magát. Mondanom sem kell, hogy a fickó bűnözőket hoz-visz.


De mi van a táskában? A Roninban mindenki erre a fémbőröndre utazik, John Frankenheimer vezénylete alatt pedig Robert De Niro és Jean Reno próbálja ellopni, illetve megtartani a fontos dolgot. Ám ez nem megy könnyen, még jó, mert a nézők egy remek üldözéssel kevesebbet láthatnának. Frankenheimer megmutatta hogyan minőségi üldözést készíteni, sajnos 2002-ben elhunyt, de még megcsinálta az Ambush rövidfilmet, ahol Clive Owen feszített a volán mögött.


Michael Bay mindig is szerette, ha a filmjeiben a szereplőit pisztolypárbajba hajtja, de az mindenképp fontos számára, hogy ne engedélyezzen sok pihenőt se a néző, se hősei számára. A Sziklában Nicolas Cage próbálja elkapni a dörzsölt Sean Conneryt, aki nehéz eset és még vezetni is tud. Cage a Tolvajtempóban kamatoztathatta az itt szerzett tapasztalatait.


Riggs és Murtaugh mindig ismételgették, hogy túl öregek ehhez a szarhoz, a negyediknél már eljutottak odáig, hogy azt mondogatták nem vének még ehhez a melóhoz. Akár megöregedtek, akár nem, még így is képesek voltak pár tucat bűnözőt levadászni és az autópályán is megállták a helyüket.


A Terminátor folytatásában a T-1000-es igénybe veszi minden járművet, csak hogy elkapja John Connort. Van néhány emlékezetes jelenet a filmben (sőt, az egész az), alább egy helikopterrel veszi üldözőbe az Ellenállás későbbi vezetőjét. Hasta la vista, baby.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr242888626

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Súúúhanterz (2011/05/09) 2011.05.09. 21:02:56

Fotós kollégám péntek délután halálra vált arccal rontott be a szerkesztőségbe, majd kezembe nyomott egy pendrive-ot és lihegve ennyit közölt:-          Láttam. Itt van! Azt mondta, hogy visszajön. Én nem vá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2011.05.09. 13:46:37

A Profi üldözése, bár ma már oldschool, nekem nagyon tetszik.

BeniMan 2011.05.09. 14:10:37

Kössz Koimbra imádom ezeket a posztokat! Ami kapásból nekem is eszembe jutott az a Bullitt. Hatalmas az üldözési jelenet. Bár kicsit rontja az élvezeti értékét az hogy ugyanaz a sárga VW bogár feltünik vagy 5 különböző helyen az üldözés közben.
És ami innen kimaradt az a Francia Kapcsolat üldözési jelenete. A film autós üldözése valóságos. Valódi az autóforgalom, amelyen végigszáguldottak, minden figyelmeztetés nélkül. A felvételek legtöbbjét William Friedkin csinálta, mert Owen Roizman-aki ekkor már családapa volt-nem vállalkozott rá.
Ezért is imádom Friedkint. Megszállott!!!!
Aztán ott van a Bourne Rejtély üldözési jelenete a kis Minivel. Hatalmas!!! A másik ami eszembe jutott az még a Rambo első részében az amikor a seriff végig üldözi Rambot a kisvároson. Rambo motoron menekül! Ez azért tetszett mert mint kiderült a kaszkadőr törött bordával csinálta végig a jelenetet.
Több ilyen posztot ha kérhetem! :)

vrango 2011.05.09. 16:03:26

Kösz a postot!
Azért az újabbak közül a We own the night (Az éjszaka urai) elhíresült esős autós üldözési jelenetét Joachim Poenix-szel és Robert Duvall-lel nem hagynám ki...

COLT 2011.05.09. 16:29:35

A hhalálos fegyver kettőben is volt egy jó nagy üldözés azért:) meg ha belegondolunk az egész die hard 3 egy nagy üldözés:) meg a kettőben a hószános üldözés:D

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.05.09. 17:31:33

Nem rossz lista. A Bullitt alap, az egyik legjobb, legintenzívebb üldözés.
Anno én is csináltam egy ilyen listát, abban benn volt pl: Bourne csapda, Francia kapcsolat, Mad Max, Halálbiztos, de az első nálam nem más mint a Párbaj :)

a8zoli 2011.05.09. 17:56:19

mindenkinek ajánlom a 74-es EREDETI tolvajtempót amiben cirka 36-40p autós hajsza van LA. Long beach stb :D

hunpezo 2011.05.09. 18:45:08

szerintem a Blues Brothers autós üldözéses jelente is beférne bőőven ;)

jikininki 2011.05.09. 21:02:23

a mad max 2-nek is itt lenne a helye

Globetrotter2014 2011.05.10. 10:58:23

The wraith? Ha már komemrsz filmeknél tartunk. ROnin inkább intő példa. Emlékszik valaki még a Rázuós futamra (Shaker run)? Új zéland, a film fele egy mega autós üldözés pár nagyon pörgős jelenettel. Kötelező darab...

Globetrotter2014 2011.05.10. 17:58:07

Ja igen, drive angry? Abban mintha lett volna egy két üldözés...

Lefetyke 2011.05.11. 10:37:01

Vanishing Point. Az egész film egyetlen nagy autós üldözés.

És ha már a Halálbiztosból választottatok illusztráló képet a poszthoz, nem értem, miért pont az maradt ki a felsorolásból. A végén a szerepcserés üldözési jelenet nem csak tisztelgés a legjobbak előtt, hanem önmagában is az egész film talán legjobb része, ÉS az egyik legjobb autós üldözés.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.11. 10:38:59

@Lefetyke: Hidd el, hogy kerestem mindenhol egy beágyazható videót a Halálbiztosból, de nem találtam megfelelőt.
süti beállítások módosítása