Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Middle Men

2011.06.28. 21:30 koimbra 2 komment

  

A férfiak elég gyakran gondolnak valamiféle perverz, felettébb erkölcstelen dologra és bizony mindenki, kivétel nélkül magához is nyúl. Réges-régen a fekete-fehér tévés korszakban ha felbukkant a képernyőn egy nagymellű nő és nem volt a közelben más máris kézbe lehetett venni a dolgokat. Legyen akár király, uralkodó vagy csak egy koldus, mindenki könnyít önmagán. A pornóipar virágzik, pedig elvileg senki se néz ilyesféle műveket. Már elmúltak azok a kegyetlen idők, amikor egy könyvesbolt eldugott sarkában vagy egy téka felnőtt részlegén vette valaki kezelésbe Jancsikát és arra sem kell várni, hogy meghozzák a hőn áhított postát. Csak egy kattintás és ott van minden a szemed előtt, várni sem kell, napi 24-ben akkor áll rendelkezésedre, amikor csak akarod. Ilyen szöveggel indít Jack Harris (Luke Wilson), akinek nagy tehetsége van üzlethez, illetve azok felvirágoztatásához.

Harris kemény pénzbehajtó mellett kezdte a szakmát, úgy gondolta, hogy sokkal jobb, ha a szokásos verés és lábtörés helyett inkább segít a szegény adóson, így az könnyebben meg tudja adni tartozását. Jó érzéke volt ahhoz, hogy pénzt keressen, így került két idióta, Wayne Beering és Buck Dolby (Giovanni Ribisi és Gabriel Macht) közé. A duó gyakorlatilag nem csinált mást csak szívta a kokaint, pedig sokra vihették volna, hiszen Dolby hatalmas IQ-val rendelkezett és a NASA-nál is dolgozott. Egy szokásos vita során felmerül, hogy a férfimagazinok beszkennelt képeit feltöltik a netre, ahhoz hogy ezeket meg lehessen tekinteni pénzt kellene fizetnie a kedves érdeklődőnek. Talán őket lepi meg a legjobban, hogy az ötletük kellőképpen beválik. Némi eszmecsere után tiszteletüket teszik az orosz maffiózónál, Nikita Sokoloffnál (Rade Serbedzija), akinek segítségével még többet szakítanak. A maffia bevonása hosszú távon számukra nem gyümölcsöző, ezért lép be a képbe Harris, aki elsimítja a gondokat és újabb remek gondolatokkal áll elő.

 

A Casino, esetleg a Nagymenők ugorhat be a film nézése közben, de jobb, ha ezeket a mesterműveket figyelmen kívül hagyjuk, ellenkező esetben nagy csalódás lesz a vége. George Gallo nem egy Marin Scorsese, a Fejcserés támadás vagy az Anyám új pasija alkotásai sem éppen remekművek. Ha Gallo helyett más veszi kezébe az internetes pornóból való meggazdagodás témáját talán klasszikus születik, de a Middle Men elé senki nem úgy fog leülni, hogy ilyesmire gondol. A rendező bicskája mindenesetre nem törik bele a történetbe, mintha ő is tudná, ha megfeszülne se tudna egy pornómaffiafilmet letenni az asztalra, ezért is veszi inkább kissé komolytalanra, viccesebbre a hangulatot. Persze azért  megvannak a komolyabb pillanatok, de mindvégig ott van a levegőben, hogy ezt egy lazább alkotásnak szánták és nem akartak egy jelentős filmet készíteni, aminek a Scorsese-féle művekkel akarja felvenni a versenyt.  (A lehetőség megvolt: rengeteg pénz, maffia, átverés, gyilkosság.) Könnyen megeshetett volna, hogy inkább azzal próbálja az embereket alkotása elé ültetni, hogy több szexet, több meztelenséget pakol bele a Middle Men-be. Természetesen vannak csajok is, azonban ők inkább itt a díszítés, a kellék és csak Audrey Dawns-nak (Laura Ramsey) szentelnek nagyobb figyelmet.

 

És ha már az alvilág is képviseli magát nem maradhat távol az FBI sem. Harrisnek több fronton kell helyt állnia. Egyrészt az orosz alvilági figura igényeit mindig ki kell elégíteni, csak így mehet zökkenőmentesen a biznisz. Aztán a Nyomozó Irodával is számolni kell, nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni őket, még akkor sem, ha elég hülye kéréssel állnak elé. E mellett a családjával is törődnie kell, meg ott van az ellenállhatatlan felnőttfilmekben utazó szeretője, Dawns kisasszony is.

E mellé jó színészeket is sikerült megnyerni. Kissé szomorú, hogy tehetségüket nem aknázták ki. Ugyan mindenki hozza a kötelezőt, de nem túlzok, ha azt mondom, hogy mindenki ugyanazt az arcot hozza  legvégig. Wilson a nyugodt, sosem aggódó, előre gondolkodó, mindig öltönyben flangáló fickót játssza, elhisszük, hogy folyamatosan jár az agya és a problémák megoldására könnyen talál kiutat. Serbedzija első pillantásra Harvey Keitelnek is elmenne, tökéletesen passzol rá a maffiózó szerep. Macht és Ribisi játékával sincs gond, Ramsey pedig dögös, ahogy elvárható. James Caan meg ne tudná kirázni a kisujjából a simlis ügyvéd szerepét?

Gallo szórakoztató művet tett le az asztalra, amivel csak egy nagy gond van. Harris monoton monológjai (amelyek mintegy tájékoztatásként szolgálnak a néző számára) egy idő után fárasztóan hatnak, illetve olykor túl hosszúak, mindenképp jobb lett volna, ha az általa elregélt információt másmilyen formában mutatják be. 75 %-ot adnék a Middle Men-re.

imdb: 6,7
rottentomatoes: 39 %


Büdzsé: 20 millió dollár
Amerikai bevétel: 0,75 millió dollár


 

Címkék: iromány vígjáték dráma 75 % middle men

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr513022480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.06.28. 23:23:13

Nagyon bejött a film! Érdemes volt megnézni!

nikodémus 2011.11.14. 21:46:32

Már sokszor látott cselekményű, kicsit zavaros film. Egyszer elmegy.
süti beállítások módosítása