Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Trónok harca (Game of Thrones) 1. évad

2011.07.28. 22:27 koimbra 18 komment

 

ForgerOn kérdezte, hogy lesz-e valami iromány a sorozatról, majd a nemleges válasz után papírra vetette (jobban mondva szövegszerkesztőbe) az alábbi sorokat.

 

 

A Trónok harca George R. R. Martin hét kötetesre tervezett a Tűz és Jég dala című fantasy regényének első kötete, s annak tíz epizódra osztott filmes adaptációja. Címe alapján a néző joggal feltételezheti, hogy a látottak csaták tömkelegében fog bővelkedni. Nos, aki ebben a hiszemben leledzik, némiképp csalatkozást tapasztalhat. Lesznek harcok, csak nem a hagyományos fantasy értelemben vett páncélban, karddal, pajzzsal, vívva, hanem az ember és ember közötti kapcsolatok, cselszövések, ármányok csatájának lehetünk szemtanúi, ahol mindenkinek megvan a saját érdeke által vezérelt célja. Kinek nemes, kinek nemtelen az indítéka. Ezek jól felépítve, lassan bontakoznak ki, hogy mialatt a néző azt hiszi, tudja milyen szándék hatja a karaktereket, a következő jelenetben az elmélete megcáfolódik. A szereplők bemutatása is ekképpen történik, újabb és újabb karakterek, házak tűnnek fel, jól kiegészítve az eddig ismert szereplőgárdát. Előtérbe kerül egy északi család, a Stark ház, akinek ura Lord Eddard Stark, s habár konkrét főszereplő nincs, mégis az ő sorsukért aggódik leginkább a néző, s tanulja meg a Starkok szava járását: „the winter is coming”. Itt megemlíteném, hogy lényegében marketing fogásként Sean Beannel próbálták meg a nézők táborát szaporítani. Ennek ékes bizonyítéka a megjelent poszter, amin Sean, azaz Ned a vastrónuson ül. Nem tartom sem szükséges, sem okos húzásnak, inkább megtévesztésnek. A sorozat e nélkül is azonnal tömegeket vonzott.

 

 

A történet tehát Westeros néhány lakójának sorsát mutatja be. Adott a Hét királyság, amely egy egyesített birodalom, élén a királlyal, Robert Baratheonnal. Miután a király segítője elhalálozik, a király, hogy új segítőjét felkérje leendő posztjára, a hideg északra utazik népes társaságával. Kiszemeltje Lord Eddard Stark, észak őrzője, és Deres ura, aki Robert egykori bajtársa. Ő segítette megszerezni a kardokból készült vastrónust s vele a királyiságot. Ned elfogadja - nem is tehet mást - a felajánlott pozíciót, s a királyvárosba utazik a királlyal és két lányával, hátrahagyva feleségét és többi gyermekét. Innestől a szálak többfelé ágaznak. Nyomon követhetjük, milyen események zajlanak a Falon, ahová Ned fattyú fia, Havas Jon kerül, miután beállt az Éjjeli őrségbe; királyvárban, ahol Ned nekilát új hivatalának teljesítésének; Deresben, a Stark házban; a Sasfészekben; és Westeros kontinensén túl keleten, egy másik, jóval nagyobb földrészen, ahová az előző király két gyermekét, Viseryst és Daeneryst menekítették meg a biztos halál elől.

 

Részről részre rajzolódik ki előttünk a sejtelmes jövő, s egyúttal a múlt eseményei is napvilágot látnak. Minél jobban haladunk előre az időben, a hangulat úgy fokozódni, s egy baljóslatú érzés kezd kibontakozni, amit ha drámának nem is, de drámainak mindenképpen nevezhetünk. Az eseményeket hirtelensége meglepő, s egyáltalán nem kiszámítható, vagy klisés. Az írót jómagam kegyetlennek tartom, s ez tökéletesen tükröződik a sorozatban, az olykor sokkoló történések valósághű bemutatása révén. A könyvben a történet mindig egy adott szereplő szemszögéből kerül bemutatásra, amit a vásznon lehetetlen visszaadni, de ez nem is jelent problémát. A sorozat könyvhűsége igazán példás, egy-két dologban van eltérés, amiket letudhatunk a könyv-film közötti kontrasztnak.

 

 

A szereplőválogatásban nincs igazán kivetnivaló. Nem szándékozom minden szereplőt külön-külön bemutatni, csak azokat, akik valóban szót érdemelnek. Sean Bean kiváló választás volt Lord Eddard „Ned” Stark, az abszolút lojalitás, és becsületesség mintaképének szerepére. Peter Dinklage, mint Tyrion „az Ördögfióka” Lannister egyszerűen zseniális. Játéka annyira hiteles, mintha egy az egyben a lapokban megismert arrogáns, erkölcstelen, csavaros eszű, szókimondó törpe kelt volna életre. Valószínűleg neve össze fog forrni az általa alakított karakterével. Az ifjú trónörököst alakító Jack Gleeson pedig hűen és hamar utáltatja meg magát Joffrey Baratheon kegyetlenkedő szerepében. Lena Headey és Nikolaj Coster-Waldau párosa, mint a Lannister ikrek, a mindig komoly és hideg Cersei, valamint a fennhéjazó Jaime megint jó választásnak bizonyult, s még a két szereplő közötti jelentős méretbeli különbséget is sikerült feltűnésmentesen palástolni. Jason Mamoa Khal Drogojként impozáns látványt nyújt, akinek nincs más dolga, csak mutogatnia magát, ahogy „élete holdjának”, azaz Daenerys Targaryannek meg rémült ábrázatú szűznek látszania. Őt Emilia Clarke kelti életre. Igaz csak említés szinten, de szót érdemel még a Stark testvérek közül a vadóc Arya, s az őt megformáló Maisie Williams, a fattyú Havas Jon szerepében Kit Harington, Aidan Gillen cinkos játéka Petyr Baelishként, vagy Miltos Yerolemou könnyed braavosi akcentusa Syrio Forelként. Nyilván lehetne még szereplőket és szerepeket emlegetni, szubjektív kinek mi tetszik, avagy mi nem tetszik.

 

Ahogy a szereplők kiválasztása kiválóra, úgy a díszletek is nagyon igényesre sikeredtek, s a CGI-t sem erőltették, próbálták a minimálisra csökkenteni a számítógépes elemeket. A forgatási helyszínek is megfelelően lettek kiválasztva, teljes mértékben jól felismerhetőek, és elkülöníthetőek az egyes világrészek jellegzetességei. Jelentős odafigyeléssel, és részletességgel készültek el a páncélok, és a házak ruhái, címerei, lobogói. Ezek szintén jól felismerhetőek, és hordozzák az adott családra jellemző tulajdonságokat. A legkifejezőbb jelző a realisztikus, mintha időutazáson vettünk volna részt, és az ezredforduló után kialakult lovagkorban találnánk magunkat. Sikerült elhinnem, hogy Westeros világa létezik.

Negatívumként azt tudnám felhozni, hogy a jelentős számú karakterek között - megfelelő háttér információ nélkül - elveszhet a néző, s felocsúdhat, hogy egy-egy személyt nem tud hova tenni, akik ugyan képviseltették magukat egyes jelenetekben, viszont lényegi említés nem történt róluk. Ilyen például Cersei másik két gyermeke Tommen és Mycrella. Valamint Havas Jon rémfarkasával nem tudtam napi rendre térni, ami a vörös szempár ellenére inkább nézett ki barátságos huskynak, mint félelmet keltő bestiának. Továbbá megemlíteném Tyrion karakterének a harcban nyújtott hitvány bemutatását. Ezt igazságtalannak tartottam, vagy lehet úgy gondolta George R. R. Martin ezelőtt túl lett becsülve a félember. Ezt mindenki döntse el magában.

Összegezve az HBO-tól elvárt minőségi sorozatot kaptunk, ami egyaránt szórakoztató kikapcsolódás mind a meglévő rajongóknak, s azoknak, akik csak most ismerkednek meg a Trónok harcával.

Címkék: sorozat iromány game of thrones

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr453108495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolyhos 2011.07.28. 22:46:21

Nagyon jó írás, gratulálok! A sorozat nekem is nagyon tetszik. Ez a realisztikus fantasy páratlan alkotás és megfogja az embert. Sorozat vége felé elkezdtem olvasni a regényt és tényleg nagyon jól vissza adja a hangulatát. Már csak 292-őt kell aludni a második évadik, de addig is ott lesznek a könyvek. :)

Dean6 2011.07.28. 23:13:20

Én is végignéztem,nem volt rossz. A részek viszont néhol elég csapongóak voltak,mármint tartalom terén.A 9.rész pl a legizgalmasabb rész volt míg a 10.a legunalmasabb. Kicsit félek a többi évadtól,úgy olvastam a könyvek sokkal bonyolultabbak és nagyon sok bennük a politika...

weapon x 2011.07.29. 08:31:37

Én nem gondolnám, hogy Tyrion harci jelenetének kihagyása arra lenne visszavezethető, hogy Martin túlbecsülte a saját figuráját a regényben. Az igaz, hogy a könyvben is változik hozzáállása a figurához (az első jelenetek egyikében, még Havas Jon elé szaltózik egy vízköpőről, aztán pedig már csak görbelábú, bicegő gnóm marad a későbbiekben), de a filmben pusztán azért alázták meg a figurát egy ilyen gyors K.O.-val, mert így tudták megfogni a büdzsét. Észre lehet venni, hogy sem látványos csatajelenetre, sem nagyobb seregszemlékre nem futotta a költségvetésből. Drogo százezres khalasarjáról csakúgy nem láttál távoli képet, mint az Ikrek előtt felsorakozó északi seregekről. Ez nyilván az HBO biztonsági játékának a része volt, hogy ne szálljanak el túlzottan, hátha nem jön be a remélt siker.

Egyébként a csatajelenetek kihagyását nem is lehet különösebb hibának tekinteni, hiszen maga a regény is gyakran él azzal a fordulattal, hogy egy-egy igen jelentős eseményről, ütközetről, halálesetről csak közvetve szerzünk tudomást, valakinek az elbeszéléséből.

Dean6: én is tartok kicsit a folytatástól, mert a regényciklusból még valóban a Trónok harca a legkoherensebb. Aki itt is elveszett, annak kis túlzással esélye sincs a továbbiakban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.29. 08:48:50

nagyon csíptem a sorozatot, a regényt nem ismertem (shame on me), de ezek után el fogom olvasni biztosan.

FayeFaye 2011.07.29. 09:11:32

En is a sorozat utan kezdtem el olvasni a konyvet, es ami sokkolt, hogy minden felnott szereplo legalabb 10 es minden gyerek szereplo legalabb 5 evvel fiatalabb mint a TV-ben. Pl. Daenerys 13 eves, es a TV-ben nem nagyon lehetne bemutatni, ahogy egy kislanyt kvazi megeroszakolnak. De az igazan durva a konyvben, hogy amikor mar kezdened elfelejteni, hogy mennyire kiskoru, egy kulonosen szexi jelenet utan Drogoval Martin meg emlekeztet is ra "Akkor volt 14 eves." Nesze neked te perverz allat ha ezt elvezted.:P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.29. 09:34:52

@FayeFaye: azért nem szabad elfeledni, hogy a királyok korában, középkorban, amire a történet is próbál utalni akkor már 14 évesen simán férjhez mentek,meg az emberek egyébként is korán haltak, egyrészt nem annyi az átlagéletkor sem,mint ma, illetve a sok harc és háború is fogyasztja az embert.

Az életkorokon sztem nem szabad ennyire megrendülni, nem a 21ik században játszódik, ennyi. :D

Martin csak azért említi meg, mert nyugati, mai embereknek írta, és sokkolni akar, sztem. :D

FayeFaye 2011.07.29. 09:44:49

@doggfather: Masreszt viszont a konyvben Drogo nem annyira eroszakolos, mint a TV-ben, de azert eleg kenyelmetlennek ereztem. Persze a kozepkor meg minden, de azert Amerikaban es Kanadaban mar tobb embert tartoztattak le pedofilia vadjaval mert hentai volt a birtokukban, pedig ott sem tortenik igazi bun igazi emberekkel. Mellesleg nem kozepkor, mert nem a mi bolygonkon vagy idosikukban tortenik, tehat olyan a vilag amilyennek Martin szeretne. Ez eleg fringe view de szerintem minden fantasy igazabol sci-fi, mert egy kitalalt vilagban jatszodik varazslattal, tehat vagy egy masik bolygon vagy egy masik dimenzioban. Ha tenyleg a kozepkorban jatszodna tortenelmi regenynek hivnak.

FayeFaye 2011.07.29. 09:52:20

@doggfather: Kulonben nem kritizalom, cak annyi, hogy sok jelenetet atertekeltem utolag, amikor kiderult a szereplo iagazi kora - pl. Arya 7 eves? Stramm kiscsaj.

Shyllard 2011.07.29. 10:31:41

Érdekes és rendhagyó sorozat volt, ezen kívül nem igen tudok még ilyen részletesen és jól kidolgozottan megalkotott fantasy-sorozatot mondani (persze ez a könyv érdeme is egyben) A látvány-és jelmeztervezők gyönyörű munkát végeztek, pl a barbár sereg vonulásánál az Afrika-szerű tájon majdnem elakadt a lélegzetem, olyan szép tájat tártak elénk. De azért van hiba is benne, hiszen George R. R. Martin még mindig nem egy Steven Erikson, akinek minden egyes megteremtett lényének külön tudományos alapokra helyezett története van ;) (na a Malazai bukottak regéjének az adaptációjába is belekezdhetne az HBO, kicsit többe kerülne, mint ez, viszont látva a Game Of Thrones nézettségét sztem már kevesebb kétséggel indulhatnának neki)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.29. 10:44:33

@FayeFaye: igaz, nem középkor, csak olyan, mint amilyennek a középkort képzeljük, azért írtam királyok korát. ;)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.07.29. 10:45:57

Az első résztől nem raktam le a hajam, pedig sokan éltették. Aztán egyre jobbak lettek a részek, előjöttek az intrikák, árulások, szóval idővel teljesen remek lett. Érdekes volt, hogy egy-két szereplő elhalálozik
spoiler: Sean Bean halála meglepett, Drogo is kilépett a képből, ráadásul szerintem nem valami szép módon tették meg ezt vele.

nyuszisz 2011.07.29. 12:52:29

Jól sikerült ez a sorozat, főleg, hogy fantasy sorozatok között inkább csak gagyik vannak. Nekem külön tetszik, hogy nincsenek benne különleges lények, szörnyek (spoiler- kivéve a sárkányok), hanem az egésznek középkori történelmi hangulata van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.29. 12:55:46

@nyuszisz: olvastam valahol, hogy Gyűrűk ura heteróknak. :D:D

tényleg olyan valóságos a hangulata.

nyuszisz 2011.07.29. 13:00:53

Azt én is olvastam, a comment.blog-on írták ezt a jelzőt, de végül is írhatták volna, hogy a szörnybuziknak nem fog bejönni :)

weapon x 2011.07.29. 13:26:18

Hát, azért ott vannak a Mások is... ;)

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2011.07.29. 16:47:36

@weapon x: korábbi kommentedre reagálva: teljesen nyilvánvaló, hogy az a bizonyos harc a költségvetés megnyirbálása miatt lett kihagyva. Nekem az nem tetszett, hogy ehhez Tyriont használták fel, s úgy ahogy.

@koimbra: én ugyan így voltam, amikor az első tíz percet lehetett megtekinteni anno, nem volt valami nagy durranás, na de később kellemesen csalódtam.

A többi évad megvalósítása engem is érdekel. Az már biztos, hogy a harmadik könyvet két évadra szedik, s így felvetődik a kérdés, hogy akkor mi lesz az 4. és 5. könnyvel?

A szereplők életkorát illetően meg annyit, hogy könnyebb egy idősebb karaktert megfiatalítani, mint egy fiatalt később öregíteni. Ahogy tapasztalhattátok az idő óriásléptekkel halad. A hirtelen felnövő rémfarkasok is ezt bizonyítják. S ha már szörnyek.. *SPOILER* akkor nem csak a sárkányok az egyetlen különleges lények. Igaz nem tűntek annak, de a rémfarkasok sem hétköznapi farkasok, sokkal több van bennük, mint ami.. s ahogy weapon x is említette, a Másokat sem hanyagolhatjuk el. És a lista még korántsem teljes.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.29. 22:55:14

írjátok már oda ha SPOILER, balfaszok...
süti beállítások módosítása