Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Top 10 tanár mozik

2011.08.19. 11:10 BeniMan 10 komment

Újra itt van a Top 10-es rovatunk. Tegnap mutatták be a magyar mozikban is a Rossz tanár című filmet, éppen ezért össze szedtük a legjobb tanár mozikat. A lista szubjektív! Szerintetek melyik a legjobb tanár film? Melyik film maradt le a listáról? A Ti Top 10 listátok hogy néz ki? A kommentekben lehet vitázni. 

10. Osztály Vigyázz

A téma egyik legjobb vígjátéka. Ma is képes vagyok végig röhögni a filmet egész egyszerűen zseniális komédia. John Lovitz talán legjobb filmje! Richard a bohókás fehér ember létére beáll tanárnak a város színesbőrű negyedébe. A viszonyokra jellemző, hogy az iskolának saját temetője is van. 

 

9. Reneszánsz ember

Bill Rago, a neves reklámszakember egyik napról a másikra az utcán találja magát, ezért tanárnak szerződtetik egy katonai bázisra. A feladata: megtanítani a gondolkodás legalapvetőbb alapelemeit a nyolc legreménytelenebb újoncnak. A tanterv pillanatok alatt összeáll: elemezzük a Hamletet, Danny De Vito remek alakításában.

 8. Csendszimfónia

Glenn Holland életcélja, hogy sikeres zeneszerző legyen. A számlákat azonban addig is kell valamiből fizetnie, ezért rászánja magát, hogy elmenjen zenét tanítani egy középiskolába. Holland zeneszeretete hamarosan diákjaira is átragad. Három évtizeden keresztül több tucat olyan tehetséget indíthatott el a zenei pályán, akik talán bevégzik ő küldetését is. Richard Dreyfuss megszeretteti a komoly zenét néhány fiatallal.

 7. Tanár úrnak szeretettel

Sidney Poitier formálja meg Mark Thackerayt aki mérnökként adja fejét a tanításra, és rögtön egy olyan osztályt kap London hírhedt negyedében, az East End-en, amelyet még egyetlen tanárnak sem sikerült megfegyelmezni. Mr. Thackeray lassan rájön: muszáj kézbe vennie az osztály neveltetését...

 6. Veszélyes kölykök

A megtörtént eseményeket feldolgozó film főhőse, Louanne Johnson kilenc év után búcsút mond haditengerészeti pályafutásának, hogy megvalósítsa régi álmát és végre tanár lehessen.. Louanne-t felháborítja, hogy diákjai milyen könnyedén fogadják el a kudarcot, nyugszanak bele a vereségbe, mert ez tartozik hozzá mindennapjaikhoz. A tanárnő csellel, jutalommal, játékkal ráveszi őket arra, hogy tanuljanak, s érjék el saját képességeik maximumát. Michelle Pfeiffer egyik legjobb alakítását nyújtja az eltökélt tanárnő szerepében, és persze ott van még Coolio zseniális zenéje is!

5. A szív dallamai

Wes Craven nem csak horror filmeket tud rendezni. 1999-ben a Szív dallami című filmmel jelentkezett. Roberta Guaspari világa összeomlik, mikor a férje otthagyja őt és két kisgyermekét. A biztonságos kisvárosból Amerika egyik legkeményebb környékére, Kelet-Harlembe költözik. Végre meg akarja valósítani álmát: hegedülést akar tanítani. Roberta olyan szenvedéllyel tanít, ami ragályos, és a kis hegedűsök hamarosan hihetetlen eredményeket produkálnak. Meryl Streep mint mindig most is remek a hegedűtanár szerepében.

4. A szavak ereje

Denzel Washington kelti életre ebben az igaz történeten alapuló filmben Melvin B. Tolsont, akinek segítségével 1935-ben a texasi Wiley College diákjai vitakört alapítottak és részt vettek egy országos versenyen, ahol a Harvard tanulóival kerültek szembe.

3. Kőkemény diri

Az oktatási főfelügyelő, Frank Napier a barátjához fordul segítségért. Arra kéri az igazgató Joe Clarkot, vállalja el a New Jersey állambeli Paterson belvárosi középiskolájának vezetését. Az iskolának rossz híre van, a bűnöző kölykök és a drogkereskedők melegágya. Bár Clarkot a kemény és következetes fellépése szembeállítja a tanári kar és a közösség egy részével, munkája meghozza az eredményt. Morgan Freeman méltatlanul elfelejtett remekműve 1989-ből.

2. Holt költők társasága

Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. Robin Williams zseniális Oscar jelölt alakítása miatt már érdemes megnézni!

1. Mutasd meg ki vagy

A latin-amerikai származású Jaime Escalante otthagyta jól fizető állását, és tanári feladatot vállal a spanyol ajkú bevándorlók iskolájában. Minden erejével azon van, hogy a tanulókban tudatosítsa, a felemelkedéshez, a társadalmi elismertséghez az egyetlen út a tanuláson keresztül vezet. Nap mint nap kemény csatát kell megvívnia feletteseivel, a környezetével. Különösen, hogy a végzős diákjai országos "botrányt" okoznak a kiválóan sikerült matematika vizsgaeredményeikkel. A filmdráma igaz történetet mesél el. Edward James Olmost Oscar díjra jelölték alakításáért.

Itt pedig Cartman a South Parkban Jaime Escalanteként

Most TI jöttök!

 

Címkék: top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr723164039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2011.08.19. 12:41:14

A 187 című film Samule L. Jakson-al szintén említésre méltó!

ZeaL 2011.08.19. 13:05:51

És a Carter edző is szintén vele :)

Zitcat13 2011.08.19. 13:37:30

Nekem tetszett a Good Will Hunting is !!:)

I3eni 2011.08.19. 14:39:05

Nekem nagyon hiányzik a listáról az Éretlenek! :) Francia film, szerintem az egyik legjobb... ;) Bár nem láttam sok filmet a felsoroltakból, ott inkább a diákokon a hangsúly, bár a tanárok is jó szerepet játszanak :D

www.youtube.com/watch?v=AW4vIl8c5NY
ezen behaltok :DD

Shyllard 2011.08.19. 17:12:20

Hát nem sokat láttam ebből, de Holt költők társasága és a Reneszánsz ember különösen megmaradt a fejemben, azok elég jók voltak :)

_Rorschach_ 2011.08.19. 17:22:52

A Tanárok, Nick Nolte-al hol marad? Alapmű! Plusz a James Belushi-féle Új diri (az osztály vigyázz fele onnan építkezik)?

freestate 2011.08.19. 18:44:35

Hannibál tanár úr. (ha nem is szorosan iskolához kötődik, de mint "tanár mozi", elsőre ez ugrott be)

NZ79 2011.08.21. 09:00:35

Bár nem iskolai környezetben játszódik,a legjobb tanár-diák filmek közé sorolom Az arcnélküli ember című filmet. Mel Gibson első rendezése egy egykori tanár és egy kiskamasz tanár-diák, majd szinte apa -fiú kapcsolatát rajzolja elénk,megható,olykor szívfacsaró,kissé patetikus módon. Bár alig marad el Gibson későbbi remekműveitől, afilm mindössze egyetlen Golden Globe jelölésig vitte.Ajánlom aszinkronos verziót, a Mel Gibson-t ritkábban szinkronizáló Szakácsi Sándor(RIP) óriásit alkotott...
187-sokkoló,megrázó remekmű Sam Jacksonnal..
Amúgy alegjobb szerintem a Hplt költők társasága.:):)
(Amúgy Peter Weir rendező eredetileg Mel Gibsont akarta,akivel előőtte háromszor is dolgozott, a stúdió szerint nem lett volna elég hiteles akcófilmjei után, másrészt fiatalnak érezték aszerepre..)

Jerryco 2011.08.24. 06:24:13

Én becsúsztattam volna még a trash film "Kiborgtanárok - Class of 1999"-at is.
Nem egy komoly mű, de sosem fogom elfelejteni az abban látott nevelési módszereket. :)))

gastro, missing in action 2011.10.15. 22:16:23

@_Rorschach_: a másik fele, meg a veszélyes kölykökből :)
süti beállítások módosítása