Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

20 éves a magyar HBO

2011.09.28. 18:45 koimbra 4 komment

Budapest, 2011.09.28. – 20 éve, azaz 1991. szeptember 28-án kezdte meg magyar nyelvű, előfizetéses műsorának sugárzását Magyarországon az HBO (Home Box Office). Az eleinte VHS-ről terjesztett adás műsorideje és minősége is folyamatosan nőtt, a heti 120 órát a napi 24 órás műsoridő, a VHS-t a műholdas sugárzás váltotta fel, ma pedig már ötcsatornás moziélményt és extra szolgáltatásokat kínál az HBO.

Az HBO különlegessége mindig is az volt, hogy reklámok helyett az előfizetői díjból tartotta és tartja fent magát. Ehhez a prémium minőségű tartalomszolgáltatás mellett minden esetben meg kell tudni felelni az előfizetők által is elvárt, aktuális technikai színvonalnak. Az elsődleges tartalmakat természetesen a filmek és sorozatok adják a csatornán, amelyek már a mozis premier után 6-9 hónappal láthatóak a képernyőn, míg a kereskedelmi tévék esetében ez 3-5 év. Ráadásul egy 2010-ben elindult tendenciát követve az HBO saját gyártású sorozatai esetében a magyarországi premierek egyre többször egybeesnek az amerikai premierrel vagy szorosan követik azt.

Az HBO számára tehát nem idegen a sorozatok gyártása, elég csak néhány kiemelkedő címet megemlíteni, amelyeket a magyar nézők is megszerettek: Szex és New York, a második évaddal jelentkező Boardwalk Empire – Gengszterkorzó, a negyedik szezonnál járó True Blood – Inni és élni hagyni vagy a Trónok harca. Sőt idén minden eddigi rekordot túlszárnyalva az HBO által készített produkciók 104 Emmy-jelölést kaptak a televíziós Oscarnak is nevezett 63. Primetime Emmy Awards®-on, amelyből összesen 19-et hoztak el. De nemcsak az amerikai produkciók hoznak díjakat az HBO-nak, a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című magyar HBO-dokumentumfilm például több hazai és nemzetközi filmszemlén is sikerrel szerepelt, többek között a 42. Magyar Filmszemlén a Legjobb dokumentumfilm díját vihette haza.

A prémium mozicsatorna sikerét tehát a saját gyártású sorozatok, dokumentumfilmek és mozifilmek egyaránt jelentik, és ezt talán az igazolja a legjobban, hogy az HBO idén Magyarországon is sorozatgyártásba kezdett. Október 23-án, a kódolatlan hétvége keretében kerül bemutatásra Társas játék címmel, a vadonatúj, 13 részes magyar filmsorozat. A sorozatban olyan ismert színészek is feltűnnek majd, mint Pokorny Lia, Kovács Patrícia, Básti Juli, Gazsó György vagy Rudolf Péter. De olyan, a színházrajongók számára jól ismert, fiatal színészek is főbb szerepekhez jutottak, mint Martinovics Dorina, Simon Kornél, Balsai Mónika vagy Thuróczy Szabolcs. A HD minőségben, Dolby 5.1 hanggal rögzített sorozatot Herendi Gábor (Valami Amerika) és Fonyó Gergely (Made in Hungaria) rendezték.

A tévézési szokások változásával az HBO szolgáltatásai is folyamatosan bővültek, jelenleg 5 csatorna tartozik az HBO égisze alá: ezek az HBO, az HBO2, az HBO Comedy, illetve a Cinemax és a Cinemax2. A tematikus csatornákon kívül egyéb prémiumkategóriás szolgáltatásokat is kínál az HBO, mint például a korlátlan otthoni mozizást lehetővé tevő tévés filmtárat, az HBO On Demandet, az HBO HD csatornát, valamint az HBO GO-t, amely a csatorna legfrissebb technikai újításaként igazi alternatívát jelenthet a torrentezéssel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr743263247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2011.09.28. 19:31:10

Itten a faluba' nincsen, oszt mégis mevvagyunk valahogy.

Sanosuke 2011.09.28. 20:03:39

@A nép fia: a film+ simán alázza xD

Eddard · www.panagia.hu 2011.09.28. 21:05:33

Egyetlen értékelhető TV adó! Gratula nekik!
süti beállítások módosítása