Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Visszakézből (Ricochet)

2011.10.30. 19:00 koimbra 5 komment

Ha a 90-es évek akciófilmjeiről esik szó, általában A szikla vagy Függő játszma jut az ember eszébe, pedig a listán (még ha hátul is,de) érdemes megemlíteni a Visszakézből produkciót is. Még a főszereplő, Denzel Washington sem felejtette el, mivel a Kiképzés egyik kivágott jelenetében egy olyan képet tart a kezében, amiben ő látható fiatal zsaruként, de ezt ebből a filmből kölcsönözték. De nem csak a Kiképzésre emlékeztek, a börtönben lezajló párbajt egy az egyben a Hegylakóból másolták, nem csoda, Russell Mulcahy dirigálta a fejlevágós - halhatatlanos történetet is.

Nick Styler (Washington) kissé meglepő módon, de sikeresen kap el egy gyilkost, Earl Talbot Blake-et (John Lithgow) ettől kezdve csakis a bosszú élteti. A rácsok mögött fogcsikorgatva követi Styler felfelé ívelő karrierjét, vele kel és fekszik minden nap, mindeközben rabtársai is nehezen viselik természetet.

Steven E. de Souza, a korszak egyik ismert alakja, a Kommandó és a Die Hard írója akár azt is megtehette volna, hogy egy igazi háborúban mutatja be a zsaruból ügyésszé lett fickó és az őrült szökött fegyenc küzdelmét, aminek következtében leamortizálódik egy teljes városrész, rendőrök és járókelők tucatjai harapnak a kemény aszfaltba. Souza képes volt visszafognia magát (legalábbis egy ideig), Blake ugyanis nem megy fejjel a falnak, nem ragad azonnal fegyvert, hogy revansot vegyen. Ennél sokkal kegyetlenebb és rafináltabb ötlettel áll elő, szépen lassan leépíti Styler hírnevét.



Mulcahy, Souza és Joel Silver – a trió neve szorosan összefonódott a 80-as évek és a 90-es évek elejével. Mulcahy némi idő elteltével nem tudott ellenállni a B kategória vonzásának, Souza ideje pedig egyszerűen lejárt, nem tudott megújulni, Silver számára is inkább ezek az évek volt a legfényesebbek. Habár akciófilmhez adták a nevüket mégis másodlagos szerep jut a fegyvereknek, már az is meglepetés, hogy Blake nem csak egy egyszerű gyilkolászó őrült, hanem képes kidolgozni egy jobb tervet is. John Lithgow-ra mintha rászabták volna ezt a szerepet, amiben egy ideig bennragadt, nem sokra rá Sylvester Stallone-nal húzott ujjat.

Szép ütemben haladnak a történések, még Washington karakteréért is lehet izgulni, olyan mélyre süllyed a csúcsról, hogy kénytelen olyan emberhez fordulni, akit egyébként messzire elkerülne. Ice-T neve ne rémítsen meg senkit, a rapper élete során úgy három jó filmhez adhatta a nevét és a Visszakézből benne van ezek között. Washingtonhoz is passzol a szerep, ő csak egyszerűen meg akarja védeni városát, lelke patyolat tiszta, pont ezért nagy pofára esés az általa játszott fickónak és főleg az őt körülvevő embereknek mikor felmerül a pedofilia gyanúja vagy a droghasználat.  Nagy fájdalom, hogy az utolsó negyed órára csúnyán elszállnak a készítők, ezek a perceket mintha egy teljesen más forgatókönyvből valósították volna meg és elég furcsán hat. Ennek ellenére az összkép még így is több, mint jó, 75 %-ot adok rá.

imdb: 5,9
rottentomatoes: 73 %

 


 

 

Címkék: akció iromány 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr373340906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeniMan 2011.10.31. 10:46:42

John Litgowt Én személy szerint az egyik legjobb színésznek tartom aki a rossz fiúkat életre keltette. Konkrétan a Cliffhangerben imádtam olyan szinten elmebeteg volt. :) Ice T nél meg pont azon gondolkoztam hogy mi lehet a 3. film amire gondoltál New Jack City , Visszakézből remek volt, de a többi filmje...

dutch 2011.10.31. 11:17:06

@BeniMan: Szerintem a Trespass elég jó volt, sőt a "Játssz a túlélésért!" is. Utána persze kuka...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.10.31. 11:55:59

trespass, new jack city, visszakézből, játssz a úlélésért (bár a műfjban JCVD tökéletes célpontja sooookal jobb, de azért ez is élvezhető), volt egy sorozata alvilági játszma, meg ugye a Különleges ügyosztály.

Ez azért nem kevés. Van olyan színész akinek nincs ennyi nézhető filmje, a rapperek között meg pláne.

little2 2011.10.31. 13:59:42

"Megvettem", beletekertem, 0.8 másodperc alatt rájöttem, hogy a zeneszerző az Alan Silvestri.:D
Jó kis klasszikus akciófilm jellgűnek tűnik.
Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet Koimbra.:)

ruprecht 2011.11.01. 09:29:14

Nagyon jó film, ajánlom!
süti beállítások módosítása