Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Behalt és (időlegesen) jégre tett tervezetek 2011-ben

2012.01.08. 21:00 koimbra 10 komment

 

Az Álomgyár egyre nagyobb és nagyobb költségvetésű produkciókat termel ki magából, 2011-ben azonban többen felszisszentek, amikor meghallották, hogy egyes tervezetek mennyibe kerülnének. Több nagy durranásnak szánt mű elhasalt vagy nem pukkant akkorát, mint várták, így végre megjött néhány producer vagy stúdiófőnök józan esze, rájöttek, hogy nem lehet csak úgy elherdálni, két kézzel szórni a pénz. Ezért az elmúlt hónapokban szorosabbra húzták a nadrágszíjat és több kockázatos tervezetet is lesöpörtek az asztalról vagy bizonyos időre jégre tettek. Vannak köztük, amelyekért kár, de azért akad olyan is, amiért nem hullajt senki könnyet.

Kétségkívül az egyik legnagyobb volumenű és legkockázatosabb vállalkozás a Setét torony volt, Akiva Goldsman és Ron Howard úgy képzelte, hogy Stephen King regénysorozatából három filmet és két sorozatévadot készít (egy-egy mozifilm közé ékelte volna egy évadot). Nagy nehezen meglelték a főszereplőt Javier Bardem személyében, de az Universal csak kezdetben volt lelkes, majd a túl nagy költségvetés szúrta a szemüket, nem kattintotta fel a zöld lámpát, ezért a forgatás sem indulhatott el tavaly nyáron. Ezt követően az Universalnak már egyáltalán nem tetszett a dolog, megmondták Howardéknak, hogy nyugodtan átvihetik akárhova a Setét tornyot. Azonban nem igazán kapkodott senki a szabad préda után. Ősszel még próbálkoztak, a 140 milliós büdzséből lefaragtak 40-et és a film végét is megváltoztatták, de a stúdió azóta se jelezte, hogy megjött a kedve.

Ha már Universal...miután kijött a Csatahajó előzetese hirtelen az összes birtokukban lévő Hasbro társasjáték megfilmesítési jogát visszadobták, nem kellett nekik már sem a Clue, sem az Ouija. Az Ouiját McG dirigálhatta volna, Michael Bay a produceri székben foglalt helyet és egy költséget akció-kalandfilmre lett volna kilátás. A fejesek annyira meg akartak szabadulni a tervezettől, hogy még az sem zavartatta őket, hogy 5 millió dollárt kifizessenek a Hasbronak. Ugyanis a szerződés magában foglalta azt is, ha a stúdió eláll a megfilmesítési szándékától, akkor fizetnie kell. A Hasbro viszont nem adja fel, ők bíznak benne, hogy egy újabb forgatókönyvvel már vonzóbb lesz valamelyik hollywoodi cég számára a film.

Eminem a Southpaw bokszdráma kedvéért tért volna vissza a mozikba, Antoine Fuqua rendezhtte volna a produkciót és a DreamWorks égisze alatt formálódott a tervezet. Aztán a stúdió egyszer csak kihajította az ablakon az egészet, mondván, hogy nekik nem kell, Fuqua is kilépett. Végül a Southpaw az MGM-nél talált új otthonra, de ott se nagyon haladnak vele.

 

Alex Proyas vezényletével januárban láthattak volna hozzá Az elveszett paradicsom fantasy-akciófilmhez, amelyben a Menny és a Pokol erői háborúznak egymással. Bradley Cooper szerződött le Lucifer szerepére, Benjamin Walker Mihály arkangyalt formálhatta volna meg. A Lionsgate hirtelen túl rizikósnak ítélte meg a 120 milliós költségvetést, ezért behúzta a vészféket. Ám megmondták ha sikerül úgy 10-15 %-ot lefaragni a büdzséből, akkor tárgyalhatnak a továbbiakról.

Martin Luther King Jr. életéről filmet készíteni kemény dió. Paul Grengrass az Universalnál akarta összehozni a Memphis című projektjét, azonban ebbe beleszólt Andrew Young, aki King jó barátja és támogatója volt, ráadásul a vagyonkezelő cég is hallgat rá. A stúdió hivatalos indoklása szerint azért nem adott zöld utat a filmnek, mert nem készült volna el a tervezett időpontra, ugyanis 2012-ben King születésnapján akarták műsorra tűzni a művet, de azt suttogták, hogy Young keze is benne volt alaposan a döntésben.

Guillermo Del Toro asztalán csak úgy roskadoztak a forgatókönyvek, volt miből válogatnia, miután felállt a Hobbit rendezői székéből. Ki is nézte magának Az őrület hegyein tervezetet, ráadásul még James Cameron is beállt producerként a film mögé. A stúdiónak viszont két dolog szúrta a szemét: A:) 150 millió dolláros költségvetés B:) R kategória. Del Toro már éppen elérte, hogy Tom Cruise lehessen a főszereplő (ami szintén nem tetszett a fejeseknek), de egy R besorolású túl magas költségvetésű filmbe már nem akartak belemenni. A rendező jelenleg a Pacific Rim szörnyfilmmel van elfoglalva.

Gondok adódtak az Akira környékén is, több éve már, hogy forgatókönyvírók és rendezők adják egymásnak a stafétabotot, legutóbb Jaume Collett-Serra melegíthette a rendezői széket. Még az sem segített, hogy a 200 milliós költségvetést nagy nehezen levitték 90-re, a Warner azt akarja, hogy max 70 millióba kerüljön.

David Dobkin Arthur & Lancelot forgatókönyve annyira megtetszett a Warnernek, hogy mélyen a zsebükbe nyúltak, ráadásul gyorsan jégre tették a másik két Excalibur-ös projektjüket, nem akartak konkurenciát maguknak. Nem sokáig dörzsölhették a markukat, mivel hamar kiderült, hogy nem fogják tudni 90 millióból leforgatni a produkciót, hanem 40 millióval többe kerülne. És ha gyorsan szétnéznek, láthatjuk, hogy a szandálos filmek nem túl profitképesek, sőt a Clive Owenes Arthur mű is bukta volt. Szóval a Warner megengedte Dobkinnak, hogy nyugodtan próbálkozhat máshol, nekik nem kell.

 

Essen szó a Wolverine folytatásáról is, ami ha tudta volna tartani az ütemtervet, már javában az effekteket „farigcsálnák” hozzá. Miután Darren Aronofsky bedobta a törülközőt több hét keresgélés után James Mangoldot hozták a fedélzetre. Szeptemberben el is dördülhetett volna az első csapó, ám kiderült, hogy Hugh Jackman a Nyomorultak miatt nem ér rá. De a Nyomorultakkal még csak a szereplőválogatásnál járnak, előreláthatólag tavasszal kezdődhetne a forgatás. Tehát a Wolverine második részének a munkálatai biztos, hogy nem lendülnek meg ősz előtt. A sok tökölés miatt már a 2013-as májusi bemutató is veszélybe került.

Joseph Kosinski rendezői bemutatkozása a Disney szerint jól sült el, habár a nagy költségvetésű Tron: Örökség nem hozta a vártakat és a bemutató után susmus a folytatásról szép lassan még jobban elhalkult. Kosinski következő filmje az Oblivion sci-fi lesz (elvileg), ami a posztapokaliptikus Földön játszódik, az emberek nagy része a felhők felett él. A Disney azt találta ki, hogy a projekt mégsem kell nekik. Túl komor, túl sötét, nem fér bele a családcentrikus elképzelésükbe – mondták. Szóval Kosinski az Obliviont átvitte az Universalhoz, most összetett kézzel várja, hogy ne gondolják meg magukat és megkapja a szükséges 100 milliót a forgatáshoz. A főszereplő Tom Cruise és Jessica Chastain lesz.

A Bioshockkal is évek óta vacakolnak, Gore Verbinskinek nem jött össze, a stúdió kifogása a szokásos: túl sokba kerül az R kategóriás alkotás. Juan Carlos Fresnadillo is hiába várta, hogy megadják számára a zöld utat. Idén a játék forgalmazója elmondta, hogy nekik nem sürgős, hogy elkészüljön a moziverzió. A lényeg, hogy legyen jó és a játékosok meg legyenek elégedve, ha nem lesz film, akkor nem lesz film.

Ugyan nem esett szó róla, de valószínűleg a Vörös Szonjából sem lesz semmi. Miért? A Conan akkorát bukott, mint az ólajtó és ezek után bizonyára nem kockáztatnak. Eredetileg Robert Rodriguez vezénylete alatt forgott volna az alkotás Rose McGowan főszereplésével, még plakát is készült, amely 2009-re ígérte a mozis verziót. Ám történt vala, hogy Rodriguez Douglas Aarniokoskinak, a Hegylakó 4 rendezőjének a kezébe adta a gyeplőt. Ezt követően sejteni lehetett, hogy Gowan sem marad sokáig a tervezetben, hiszen a stúdió fejeseinek egyáltalán nem tetszett, hogy Rodriguez pont őt  tette meg  Szonjának. McGowan a Conan egy mellékszerepével vigasztalódhatott. Hónapokkal ezelőtt Simon West nevét emlegették lehetséges rendezőként és Amber Heard-öt akarták Szonjának.

Jerry Bruckheimer, Gore Verbinski és Johnny Depp – együtt bebizonyították, hogy kalózos filmekre igenis kíváncsi a nép. A Lone Rangerrel pedig megmutatnák, hogy van igény egy szórakoztató akciódús westernre. Csakhogy mindezt 250 millióból akarták, ami a Disney-nek is sok volt és a költségek csökkentésére adtak utasítást. Jelenleg 200 millió a büdzsé, amivel elégedettek (de hogy miért?), elvileg a forgatás is hónapokon belül belendül.

Doug Liman úgy 2007 környékén, valamikor a Hipervándor (Jumper) forgatásának a kezdetén gondolkodott el a Luna sci-fin, akkor még Jake Gyllanhaal merült fel főszereplőnek. A forgatókönyvet John Hamburg prezentálta, ami az évek alatt több átíráson is keresztülment. A Paramountnál csak most érezték úgy, hogy felkattinthatják a zöld lámpát a film számára, Liman pedig hozzá is látott a színészek kereséséhez.. A sci-fiben néhány tudós elhatározza, hogy megépítik a saját űrhajójukat tartalékalkatrészekből. Határozott céljuk is van, el akarnak menni a Holdra, hogy ott megszerezzenek valamiféle energiaforrást. Ám Liman most éppen az All You Need is Kill sci-fit dirigálhatja le, ezért a Luna ismét parkolópályára került, talán ott is marad.
 

A Randevú a Rámával adaptáció évek óta terítéken van, de David Fincher legutóbb azt mondta, hogy a filmből úgy néz ki, hogy nem lesz semmi. Pedig Morgan Freeman legutóbbi nyilatkozata még azt sugallta, hogy lehetséges, hogy megvalósul a film: „Még nem kell leírni a projektet. Jelenleg is azon vagyok, hogy megpróbáljam összehozni a Randevú a Rámával filmet. Ennek el kell készülnie, csak azt kell kitalálni, hogy miképp valósítható meg. Nem is tudom mennyi ideje már, de talán 15 éve hogy várok egy jó forgatókönyvre. Azt gondolná az ember, hogy ez nem lehet ilyen nehéz, de valójában mégis.” - mondta Freeman - „Fincherrel még mindig beszélünk erről. Kemény dió, de ha egyszer sikerült feltörni, akkor onnantól kezdve már lehet valami a dologból.”

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr73529102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vrango 2012.01.09. 07:38:32

A művészetet és az üzletet nehéz összeegyeztetni :(
Nagyon bosszantó, hogy milyen fafejű tuskók uralják Hollywoodot, de persze azért valahol érthető, hogy senki sem szívesen kockáztat - keveset sem, nem, hogy dollár(száz-)milliókat (ráadásul a gazdasági válságban)...

A felsorolt projektek közül a Setét Toronyt amiatt sajnálom kicsit, mert nem hiszem, hogy elolvasnám, így viszont látszott némi esély arra, hogy legalább lássam ezt a mindenki által dicsért sorozatot...
Guillermo del Toro elaprózza magát (bár ezúttal nem ő volt a hunyó)- az Őrület hegyein nagy film lehetett volna, de most ki tudja, lesz-e belőle valami?
A randevú a Rámával meg nagyon tetszett könyvben, szívesen néznék belőle valami látványos adaptációt, de ezek szerint ez is elmarad (mondjuk Clarke nem túl kapós a filmesek körében, amit meg is értek - bár mondjuk egy "Holdrengés" biztosan csak jobb lehet vásznon, mint könyveben (a Város és a csillagok meg inkább maradjon csak regény!).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.09. 08:35:09

A sötét torony, film, sorozat film sorozat film ötlete engem nagyon megfogott, nagyon sajnálom, hogy nem lesz belőle semmi.

Rozsi film is kéne...

Bolyhos 2012.01.09. 09:03:36

Bioshcok, Bioshock. Remélem egyszer elkészül a fent említett R besorolás alatt...

Erről A setét toronyról én is csak jókat hallottam. Kár érte :(

A nép fia 2012.01.09. 09:40:42

Nem is tudom, hogy ezek közül sajnálok-e valamit. :-) Szerintem több filmet is a süllyesztőbe rakhatnának, mert 2011 tele volt szemetelve.... pl. Zöld lámpás

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.01.09. 09:54:10

Érdekes, hogy mennyire paráznak meg szívják a fogukat egy-egy elve jónak induló film kapcsán, miközben más projektbe meg fejest ugranak, csak azt nem látják, hogy az gyerek medence. Milyen finnyás lett hirtelen az Universal. A Warnert se értem.
Annak a filmnek, amit kézről-kézre adnak meg soha nem tett jót a huzavona.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.09. 10:13:38

@ForgerON: Az Uniuversal talán érthető is, nekik nem igazán ment a szekér, sok filmjük megbukott, illetve nem hozott úgy, ahogy várták.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.09. 10:19:43

@A nép fia: de azt csak utólag tudtuk meg, hogy egy film szemét lesz (pl álomháború) a trailer, vagy a leírás tud nagyon tetszetős lenni.

L'Angelus 2012.01.09. 10:54:14

Mi tagadás, eredeti ötletből is hiány van, úgyhogy ebben az egyben megértem a studikat.

Sanosuke 2012.01.09. 20:11:18

mekkora barom eza jackman, ne nyomorultkodjon, hanem menjen farkasozni.
neki az való :D

vrango 2012.01.10. 07:42:44

@koimbra: még a végén megsajnálom szegény filmstúdiókat, hogy nem megy nekik a szekér... :P
süti beállítások módosítása