Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Vorosilov mesterlövésze (Vorosilovszkij sztrelok)

2012.01.09. 22:35 koimbra 6 komment

 

Bűncselekmény, nagy szörnyűség történik, a rendőrség azonban csak ímmel-ámmal hajlandó foglalkozni az üggyel vagy belesüllyesztik egy sötét fiók mélyére az esetet. Az áldozat rokona letörten konstatálja, hogy a hivatalos szervek nem hajlandóak vagy nem tudnak tenni semmit, ezért az átlagos, nyugodt életet élő jóemberből magányos igazságosztó válik. Charles Bronson is szomorú szívvel bandukolt este a sötét utcákon, majd a gyásza bosszúvággyá alakult. Később ismét bosszút állhatott, majd megint és megint. Michael Caine öreg cimborájával sakkozgatott, meg sem fordult a fejében a környéken garázdálkodó tiniket elfenekeli, de a nyomozók tehetetlensége láttan felmegy benne a pumpa, felveszi a kesztyűt és tesz róla, hogy a közeli aluljáró ismét biztonságos legyen.

Az 1999-es Vorosilov mesterlövészében egy szintén egy öregebb fickó, Iván Fjodorovics Afonin próbál rendet tenni, megnyugtatni háborgó lelkét. Unokáját, Kátyát három srác felcsalogatja, majd a naiv lányt egy kis italozgatás után megerőszakolják. A zsaruk megszerzik a fiúk vallomását, de váratlan fordulat következik be, mikor kiderül, hogy az egyik gyanúsított apja rendőrtiszt, aki szépen elsimítja a dolgokat. Afonin nem hajlandó beletörődni a dolgok alakulásába, hogy a srácok ilyen könnyen megúszták és vigyorogva élik tovább hétköznapjaikat, ezért mesterlövész puskát szerez.

Miben különbözik a film amerikai társaitól? Abban, hogy szovjet. Orosz környékén játszódik, ahová sikerült begyűrűznie a nyugati kultúrának, ez pedig eléggé kitűnik a képből, néhol már kissé viccesen hathat. NIKE sapkában feszít a piacon a fegyvernepper, új BMW-vel mászkál az egyik szereplő és itt-ott feltűnik egy-egy kólásüveg. Bezzeg az öreg nyugdíjasok inkább a közeli parkban múlatják az időt vodkát isznak, otthon Lenin kép lóg a falról és vidáman sakkoznak. Mintha a készítők sóhajtását hallanánk: Azok a régi szép idők...

De szerencsére nem merülnek bele a túlzott nosztalgiába és még azt is sikerült megállni, hogy Afonin karakteréből akcióhőst faragjanak. Nem dobja el botját és nem válik a lakótelep felett röpködő Supermanné, át-és kigondolja, hogy miképp és milyen eszközökkel tudna bosszút állni. E közben a magukat biztonságban érző srácok továbbra is letörölhetetlen vigyorral a képükön bulizgatnak tovább, mintha sérthetetlenek lennének. A törvény keze ugyan nem éri el őket, de a golyó igen, egyébként is kell már valami, aminek következtében megtörik a fene nagy vidámságuk.

Vorosilov mesterlövésze dráma és thriller keveréke, nem pörög, hanem lassabb ütemben folyik a cselekmény, mégis leköti a nézőt, át lehet érezni a nagypapa tehetetlenségét, bosszúvágyát, utálatát. Nincsenek benne látványos effektek, lassítások, nem is hiányzik. Van viszont (néha abszurdnak tűnő) humor, némi izgalom és kiváló szereplők. Ha ki akarsz szabadulni egy kicsit az amerikai filmek vonzerejéből, akkor ez a film mindenképpen ajánlott.

Címkék: thriller iromány dráma 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr433532791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kösz a halakat! 2012.01.10. 02:30:15

"Miben különbözik a film amerikai társaitól? Abban, hogy szovjet. Orosz környékén játszódik, ahová sikerült begyűrűznie a nyugati kultúrának, ez pedig eléggé kitűnik a képből, néhol már kissé viccesen hathat."

-csak picit értem h mit akartál mondani

walter sobchak 2012.01.10. 19:55:36

Na, ezt megnézzük! A borítóra kajak azt hittem, hogy Havas egy új könyve :D

Kassian 2012.01.11. 16:44:54

Jó alapanyag, jó sztori de nagyon gagyi megvalósítás. Ripacskodó színészek, bugyuta dialógusok stb. Gáz az egész.

kotelhuzas 2012.01.13. 19:23:02

nekem tetszett a film. még a duna tv.n láttam anno

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.11.17. 14:24:35

nem is tudtam, hogy a Sztrelok mesterlövészt jelent. Ezt pedig megolvassuk!

czibere 2012.11.18. 14:34:24

5-6 éve láttam és még benne van a fejemben, úgyhogy szerintem jó film.
Én az amerikai filmekből legtöbbször az ember ábrázolást hiányolom. Ebben nagyon jó karakterek vannak. Ahogy csak rezzenésnyi gesztusokkal támogatják az öreget. pillanatnyi oda, vagy elfordulásokkal.
süti beállítások módosítása