Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Filmtörvény miatt hónapokkal később láthatjuk az új filmeket

2012.01.20. 19:30 koimbra 34 komment

 

Néhány hónappal ezelőtt még az a hír verte ki a biztosítékot, hogy egyes filmeket csak több napos, hetes vagy akár később láthatunk, mivel Hollywoodban úgy vélik, hogy nálunk kerül fel a produkciók kamerás verziója az internetre, ami miatt elég nagy bevétel kiesésük lehet. Most valószínűleg az új Filmtörvényen fognak felháborodni, érzésem szerint nem csak több tucatnyian, de úgy a magyar filmkedvelők döntő többsége abszolút elégedetlen lesz.

Az origón futottam bele, hogy elég szépek az esélyeink arra nézve, hogy a hollywoodi szuperprodukciókat akár fél éves késéssel tekinthessük meg. Ugyanis a Filmtörvény egyik módosítása miatt a forgalmazók minden egyes produkció egy példányát be kell nyújtani a Nemzetéi Média és Hírközlési Hatóságnak. Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének az elnöke elmondása szerint a filmek digitális adathordozókon érkeznek, ezek másolása nem megengedett és ezt amúgy sem tudnák megtekinteni a NMHH-nál.

Az origó leírja, hogy eddig úgy volt, hogy a korhátár besorolóbizottságnak bemutatták filmet és nem kellett átadni annak egy másolatát. Ráadásul eddig megvolt az az engedmény is, ha esetleg a forgalmazó 30 nappal a bemutató előtt nem tudta levetíteni a filmet, akkor azt megtehették a premier előtt 72 órával is, de ekkor 100.000 Ft-ot ki kellett csengetni. Ám ezt a kitételt eltörölték. A másik nagy probléma, hogy a törvényben az is benne foglaltatik, hogy a film „magyar nyelvű dialóglisáját” szintén le kellene adni, méghozzá ezt is legalább 30 nappal a premier előtt, ami ekkorra csak kevés esetben szokott kész lenni.

Tovább nehezíti a forgalmazók helyzetét az új törvénynek az a passzusa, mely szerint nemcsak a filmet, hanem annak magyar nyelvű dialóglistáját is be kell nyújtani 30 nappal a bemutató előtt. A külföldi filmek szinkronja/felirata egy hónappal a bemutató előtt még korántsem szokott kész lenni, így Bálint szerint ez a szabály sem betartható. Úgy véli, érthető, hogy a bizottság ellenőrizni akarja a magyar szöveget, viszont szerinte a dialóglista helyett a kész terméket, a feliratozott vagy szinkronizált filmet kellene látnia a bizottságnak, úgy dönthetnének felelősen a besorolásról.

Szóval a forgalmazóknak várakozniuk kell addig, amíg DVD-n meg nem jelenik a film, majd ezt be tudnák nyújtani az NMHH-nak, ha ezt megtörténik akkor is még 30 napot kellene várni arra, hogy jegyet válthassunk az adott alkotásra. Nem is kell mondani, hogy ez nagy érvágás lenne a hazai mozisoknak, hiszen mire nálunk a filmszínházakba kerülne egy-egy alkotás addigra nagy valószínűség szerint a netről le lehetne szedni a DVD-Blu-ray (meg a ki tudja még milyen jó minőségű) változatokat. Ez egyrészt még jobban növelné a torrent iránti ellenszenvet, másrészt még kevesebben járnának mozikba, mint eddig. Ki akarná 6-7 esetleg 8 hónappal később megtekinteni Batman és Bane párharcát? És bizonyára 7 hónappal később a képregényrajongók többsége már azt is látta, hogy Pókember miképp verte le a Gyíkot. Meg elég nevetséges lenne a helyzet, hogy külföldön már menne a Hobbit második része, hozzánk pedig még csak első érkezne.

Eddig volt „Besorolás Alatt” (sárga körben BA) kategória is, ezt eltörölték. A forgalmazók ezentúl megtehetik, hogy besorolhatják az adott filmet és így hirdethetik is a művet, de ha a bizottság később úgy dönt, hogy szerintük ez más kategória, akkor az addig kibocsátott összes marketinganyagon ki kell cserélni a karikát.

Sötét fellegek gyülekeznek, amin még azért áttört egy halvány reménysugár. Január 25-én az NMHH és a forgalmazók összegyűlnek, hogy megvitassák a kifogásolt rendelkezéseket. Remélhetőleg olyan emberek ülnek a tárgyalóasztalhoz, akik kedvelik és szeretik a filmeket és rugalmasan állnak hozzá a dologhoz és nem hajthatatlan, betonfejű, meggyőzhetetlen tagok néznek majd mereven maguk elé. Reménykedjünk, csak ne szopjunk, mint a torkosborz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr253602205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verhold 2012.01.20. 22:00:03

nem tudom, ki hogy van vele, de nekem iszonyatosan kezd tele lenni a hócipőm az elmúlt másfél évben "alkotott" összes törvénytől.... visszafelé haladunk a sötét középkorba, vagy mi? :S

BuB 2012.01.20. 22:14:54

Öhm, és azt senki se dörgöli a hülye amcsik orra alá, hogy szinte az összes kalóz filmen ciril betűk virítanak...?:S

countrypecos 2012.01.20. 22:26:06

Elmennek az anyjukba, de most már komolyan. Hajlandó voltam várni az Expendables-re, de azért minden filmet nem fogok kivárni. Akkor megvsezm blu-rayen, megrendelem külföldről, hiszen ott már előbb lehet ezek szerint kapni, mint nálunk megnézni moziban. Elmennek a fenébe. Elég volt. És minden sz@rt most már ne fogjanak a kalózokra se. Miért mi szívjunk, akik járnak moziba? Menjenek már el egy péntek este, bármelyik multiplexbe, és lessenek már be a termekbe! Ezért nem megyek hétvégén moziba, főleg nem este, mert tele van!!!! De ha fél évet csúsztatnak, a fene sem fog elmenni moziba.

Tipca 2012.01.20. 22:51:18

Én ezen csak röhögni tudok. XD Aztán meg csodálkozni fognak rajta, ha SENKI nem megy moziba? de legalább 50%-os visszaesést jósolok, minimum. azért még így is vannak, akik nem töltenek le ilyen-olyan okok miatt, azok esetleg betévednek egy-két filmre, de így? azokat is "rákényszerítik" a torrentre, akik esetleg elmennének moziba. én pl. az új "szupermozikat" igyekeztem mindig moziban megnézni, aztán legfeljebb letöltöttem/megvettem később, de a nagy vászon mégiscsak nagy vászon. de komolyan, ki az, aki fél, egy évet vár egy filmre? gondolkodjanak már!

gisss 2012.01.20. 23:02:18

Gyönyörű, a kalózkodás miatti késés is szép húzás volt (főleg a nyilvánvaló tény miatt hogy Oroszországból hamarabb felkerül a kópia mint tőlünk), de ez az inkompetens bürokratikus totojázás végleg kiveri nálam a biztosítékot. Ha ez ilyen formában megvalósul, a lehető legtisztább lelkiismerettel fogom letölteni a Bosszúállókat a lehető leghamarabb.

Atkakukac1989 2012.01.20. 23:04:37

Két szó jut eszembe csak: Megölni őket! Megölni őket!

napalm 2012.01.20. 23:39:38

öngól.
marad a torrent.

Rolee83 2012.01.20. 23:47:19

Hihetetlen mennyire hülye emberek vannak és ezek hoznak ilyen törvényeket! Mégis mi a faszt képzelnek?? Én imádok moziba járni, de fél évet nem fogok várni, akkor inkább letöltöm!

Shyllard 2012.01.21. 00:34:20

Azt hittem, hogy a SOPA és PIPA elindítása után már semmi sem tud megdöbbenteni... De ez röhejes, ha én nem fogom tudni megnézni ebben az országban a Batman 3-mat, az hótziher, hogy kimegyek külföldre, mert ez már szégyen.

nnorbi 2012.01.21. 02:09:07

Istenem. Nem tudom mivel lehetne még büntetni a népet......
Ja de, még is. Legyenek illegálisak a filmek.....

FayeFaye 2012.01.21. 07:19:04

Az a jelenet jut eszembe a Cinema Paradisobol, amikor a pap elore megnezi a filmet, es kivagatja az osszes csokolozos jelenetet.

kmaate · http://kmaate22.blog.hu 2012.01.21. 07:58:22

a filmek 70%-át így se tudtam megnézni, mert újabban visszafejlődően csak szinkronos kópia van a nagy filmekből, esetleg 3D-s original, amivel nem vagyok kisegítve, mert az angolom 80%-os, filmet meg 100%-osan szeretek nézni.
De ez meg vicc, hogy törvényileg szabájozni fogják, hogy inkább nézzetek torrentről filmeket, mert moziba nem adjuk csak majd jövőre.
Hozzáteszem, hogy az ncore-on pl. nem lehet felrakni semmilyen mozis torrentet nagyon helyesen, náluk nagyobb magyar torrent oldal nincs, tehát nem hiszem, hogy a többség mozist nézne, én sem bírnék végnézni egyet sem, nem vagyok igénytelen ennyire.

Sheepee 2012.01.21. 08:16:10

Bármibe fogadok, hogy soha nem fog az bekövetkezni, amit a cikkben láthatunk. Úgy érzem a filmforgalmazó/mozitulajdonos lobbi van olyan erős, hogy megoldja ezt a problémát.
Na meg ugye tudjuk, hogy egy durva törvényt úgy lehet keresztül verni a nép akaratán, hogy bejelentesz egy kétszer durvábbat, megvárod míg elég ember hőbörög, hangoztatod, hogy ebből nem adsz alább, aztán amikor csúcspontot ér el a népharag megváltoztatod a tényleges törvényre.
Milyen szívélyesen fogjuk fogani a hírt, hogy végülis az egyeztetések hatására maximum két hetes csúszás várható a világpremierekhez... mi mosolyogva megnyugszunk, mert elértük a célunkat, ők is mosolyogva megnyugszanak, mert ismét bejött a húzás, és keresztül vittek egy törvényt, amit ha alapból kiadnak, hatalmas ellenállás fogadott volna.
Így kell ezt csinálni kérem szépen :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.01.21. 12:23:51

@Sheepee: én is ilyesmire gondoltam.

Ha meg marad minden ebben a formában, akkor nem csak, hogy hónapos késések. lesznek, hanem akkor a forgalmazók sokkal kevesebb címet fognak bevásárolni, vagy legalábbis mozivászonra is vinni. Így a heti 2-3 premier helyett lesz majd havi.

A magyar filmek viszont előnyben lesznek, mert ott nem lesz para a torrentek miatt:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.01.21. 12:45:26

@purga: Vannak még magyar filmek?:)

Szerintem az átlagembernek fel sem tűnik, hogy a mozikba került ismét egy magyar művészfilm-dráma, mert simán elsiklik felette vagy egyáltalán nem érdekli. Szóval ez nem dobna a magyar filmek látogatottságán.

Így tényleg az lesz, hogy a mozik bezárnak. De érdekelne, hogy az NMHH-nál kik ülnek. Begyepesedett, maradi vén arcok, akiknek oly mindegy, hogy mi történik vagy inkább rugalmasabb emberek.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.01.21. 13:08:16

@koimbra: jogos:)

még egy gondolat: az index most szopóágon van, amiért ők egy sort se írtak erről, mindenki az origo-s cikket linkeli. Aztán csodálkoznak, h a mai napig nem ők a piacvezetők... ehh...

ja és bónusz: az amerikaiak kihátráltak a SOPA és a PIPA megalkotása alól (egyelőre), yeee.

freddyD 2012.01.21. 13:15:48

Kezdem komolyan azt gondolni, hogy ezeknek a marháknak az az érdekük, hogy bedőljön az egész magyar mozihálózat és egy csomó ember elveszítse az állását.

Kezdődött azzal, hogy üdülési csekket legyilkolták és annak utódjával már nem lehet mozizni. Most ez meg egyenesen a halálos ítélet. Felháborító. Bízom benne, hogy ezeknek van annyi józan paraszti eszük, hogy belássák, micsoda lehetetlen ötlet ez, de már az, hogy ilyen egyáltalán eszükbe jutott, már félelmetes.

Kezd tele lenni a hócipőm ezzel az ultra konzervatív hozáállással, hogy már a Hupikék Törpikéknél is 6-os karika van és olyan rohadt fontos prioritás a mozifilmek besorolása, mikor a kutya sem ellenőrzi a mozikban a nézők életkorát.

A nép fia 2012.01.21. 14:25:53

Ezt a békát nem fogja lenyelni a mozizós/filmezős közönség. Ezzel csak azt érik el, hogy mindenki leszedi az eredeti nyelvű filmeket külföldi oldalakról, és mire bemutatják a mozik az adott filmet, addigra senki nem lesz rájuk kíváncsi. Magyarul: kevesebb jegyet adnak el, kevesebb bevétel, a veszteség nő, kevesebb adó folyik be. A mozik bezárnak, munkahelyek szűnnek meg. Sok filmszínház így is a túlélésért küzd, de a multiplexek is kihasználatlanok, és gyak. az eladott popcorn-on van a haszon, nem a jegyáron.

Soroljam még?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.01.21. 14:27:19

Nem lesz ebből semmi. Ne aggódjatok, fogunk látni mindent időben.

nikodémus 2012.01.21. 15:00:08

@Sparrow: Egyetértek. Nem kell mindjárt hörögni meg középkorozni, egyszerűen technikai jellegű hiba történt, remélem, észbekapnak és módosítják, amit kell.

foppa 2012.01.21. 16:07:28

@nikodémus: Technikai jellegű hiba? Ez azért egy kissé viccesen hangzik! Én is csak remélni tudom, hogy ez is csak a "törvénygyár" egyik terméke!
Elnézést mindenkitől ezért a pici politikáért!
Egyre inkább úgy érzem, hogy a Sötét lovagot már Londonban fogom megnézni! Jelen állás szerint is már 1 hét a csúszás, most meg ezt kell olvasnom!

Sheepee 2012.01.21. 18:16:15

@foppa: Nem értem... magyar bemutató júli 19, USA: júli 20.
Jelen állás szerint előbb láthatod a filmet, mint a világon a legtöbb ember :)

foppa 2012.01.21. 19:39:21

@Sheepee: Ez a július 19. már rég nem a hazai debütálás dátuma! Ha elolvasod az Origó cikkét és az utóbbi hetekben megjelent írásokat, azokban már a július 26. dátum szerepel!

vrango 2012.01.21. 21:25:50

Tekintve, hogy a mozik eddig sem belőlem éltek meg*, én nem vagyok annyira felháborodva... de azért lehetett volna kicsit finomabban hozzáállni a problémához (mármint a korhatár besorolását értem most probléma alatt).

*egyébként meg nem kell rögtön arra gondolni, hogy nálam nagyobb kalózt még nem hordott hátán a Föld - csupán arról van szó hogy egyrészt a blockbusterek legalább 70%-a nem érdekel (máshogy sem nézném meg, nem hogy moziban), illetve szabadidő- és anyagi megfontolások is szóba jönnek a mozik kerülésekor :P

foppa 2012.01.21. 22:16:39

Egyébként a szégyen az, hogy a mozikat nem ez, hanem a magyar életszínvonal buktatja meg! Vicc, hogy a Köki Terminálba azért nem nyílt meg a mozi, mert a nem éri meg az üzemeltetése! Ha már ott sem éri meg mozit üzemeltetni, akkor elég nagy a baj!

chuck-d 2012.01.22. 01:45:03

van ez a SOPA:
en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act
meg ez a PIPA:
en.wikipedia.org/wiki/Protect_IP_Act
amit már mások is említettek, és lehet, hogy egy időre sikerült meghátráltatni a tiltakozásokkal, de elég nagy nyomást gyakorol így is az MPAA lobbi, nevezetesen vége az egyik legnagyobb megosztónak, a Megaupload - Megavideo letartóztatva:
torrentfreak.com/megaupload-shut-down-120119/
és a Fileserve összerántotta magát, csak így a napokban. ameddig itthon már ölni akarnak egyesek a szokásosan szarul felvezettet és nem időben egyeztetett törvénykezés miatt, amiből szokás szerint nem pont az lesz, mint amivel rémisztgetnek, addig lassan a szabad világ bezárja az internetet. nyilván túlzok, de fél éves késleltetés még nincs, a megosztás szétbaszása viszont zajlik, nem itt, de most.

foppa 2012.01.22. 11:07:32

@chuck-d: "a szabad világ bezárja az internetet" Ez azért elég érdekes kijelentés, mert azért mégis csak lopásról van szó! Ha mondjuk elkapnak egy autótolvaj bandát, akkor azt írnád, hogy a szabad világ bezárja az autópiacot? A kollégáim is szidják azokat, akik lopnak ezt-azt, de ők nyugodtan töltik le a filmeket és a szoftvereket! Ez Magyarország!

chuck-d 2012.01.22. 15:39:35

@foppa: elfelejtettem odaírni, hogy nyilván túlzok. ja, nem. :]
van egy olyan érzésem, hogy nem annyira vágod a beterjesztett törvényjavaslat - nem az itthoni, azt azok sem értik, akik írják - lényegét, ezért puffogtatod ezt a mégiscsak lopás dolgot. a lényeg, hogy nem csak a lopás, hanem bármilyen megosztás - még indirekt módon is - ha a véleményük szerint jogsértő, akkor az egész oldalt bezárhatják meg akár mehet a sittre a tulajdonosa is. a Megaupload 7 éve működik, és olyan filemegosztó, mint bármelyik másik, nem egy kalózoldal. lopás, kalózkodás ellen már van törvény, nem erről van szó, hanem ezt akarják aránytalanul kiterjeszteni. vagy szerinted a pár nappal ezelőtti egy napos elsötétítés - még a Wiki, FB, Google, Twitter is részt vett benne - a lopás mellett állt ki? amiről írok, az nem itthon zajlik és nem magyar oldalakról van szó, szóval éppen ez kivételesen nem Magyarország. az autótolvaj bandás hasonlat ez esetben demagóg. inkább arról van szó, hogy ha azok meghirdetik egy aukciós oldalon, akkor nem csak őket, hanem azt az oldalt is bezárják.

foppa 2012.01.22. 16:46:59

@chuck-d: Kb annyira demagóg mint a a "szabad világ bezárja az internetet" szöveg!
Amúgy csak azért írtam ezt a nem tól jó példát, mert a tapasztalatom szerint a legtöbb ember abszolút nem tartja lopásnak egy film vagy egy szoftver letöltését! Persze a Media Marktból már nem hozná ki ezeket a táskájában fizetés nélkül!

chuck-d 2012.01.22. 17:32:18

@foppa: a demagógia és a túlzás között van különbség, mellesleg ez a tiltakozók érve. értem a jelenséget, amire hivatkozol, csak ez a szabályozás nem erről szól konkrétan, erre már vannak törvények. a megosztás - akár információ jellegű - korlátozásának és a cenzúra lehetőségének olyan szintjét vetíti előre, hogy olyan oldalak is lehetetlen helyzetbe kerülnének, amiket akár naponta használsz, és nem letöltésre. a felsorolt oldalak nem véletlenül tiltakoznak. ha a FB vagy a Wiki működése akár lehetetlenné is válhat egy ilyen törvény miatt, az elég rossz irány, és erre az autótolvajok bűnözők számomra nem túl meggyőző érv. azok, csak nem jön ide.

foppa 2012.01.22. 18:37:02

@chuck-d: Még mindig nem érted, hogy miért írtam ezt a példát! Az én tapasztalatom az, hogy nálunk az emberek nem értékelik szinte semmire a szellemi termékeket, és minden gond nélkül töltögetik le a lakóz filmeket! Azt is értem, hogy amit írsz ezzel a szellemiséggel kapcsolatban!
Viszont nekem az senki mondja, hogy azon oldalak üzemeltetői akik ezt lehetővé teszik, azok semmiféle felelősséggel nem tartoznak a terjesztésben!

chuck-d 2012.01.22. 19:31:31

@foppa: értem, csak nehéz úgy erről beszélni, hogy láthatóan nem vágod miről megy a vita. ha szóba jön az információmegosztás - bármilyen jellegű -, akkor ez a lopás téma mindig bedobható. csakhogy itt az általad említett felelősség kiterjesztéséről van szó. van különbség aközött, hogy te lopsz, vagy te beszerzel lopott árút és azzal kereskedsz, vagy megtűröd a boltodban, hogy lopott áruval kereskedjenek, vagy van egy aukciós oldalad feltüntetett szabályokkal, amiket megszegve lopott terméket tesz fel valaki, amiről ha tudomást szerzel le is veszed. az első három egyértelműen bűncselekmény, a negyedik esetet nézve az ilyeneknek is megkezdődött a felszámolása, és az el nem fogadott SOPA törvény ennél messzebb akart menni, ami a már többször említett oldalakat is veszélyeztetné. szóval értem a példád, csak az az első két-három esetre igaz. a szellemi termékek tiszteletével kapcsolatban van baj - ez korántsem hazai jelenség kizárólag -, de erre a megoldás annál összetettebb, mint amivel elő akarnak jönni. ez már rég nem szabad információ kontra lopás vita, a példád erre rendben lenne, de már nem erről van szó. a minden mondat végén lévő felkiáltójel azt jelenti, hogy most ezeket nagyon hangosan mondanád? nem zavar, csak próbálom értelmezni.
süti beállítások módosítása