Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Behalt képregényfilmtervezetek

2012.01.28. 21:05 koimbra 21 komment

 

A képregényfilmek korát éljük, egyre több szuperhős teszi tiszteletét a vásznakon. Most nem azon produkciókról lesz szó, amelyek megvalósultak, hanem egy-két tervezetről, amelyek behaltak, jégre kerültek. Talán jobb is, hogy ezekből (eddig) nem lett semmi.

 

Az Igazság Ligájához George Miller láthatott volna hozzá még 2008-ban, megvolt a történet és a büdzsé is. Azonban a forgatókönyvírók sztrájkja miatt a forgatás csúszott, majd a Warner kezdett akadékoskodni. Nem tetszett nekik sem a szkript, sem az, hogy a költségvetés az egekben volt. Majd teljesen jogosan azt is felvetették, hogy nem lesz-e furcsa, hogy egy teljesen más Batmant mutatnak, mint amilyet a Christopher Nolan-verzióban láthatott a közönség. A szereposztás egyébként a következő volt: Adam Brody -Villám, Armie Hammer – Batman, Megan Gale – Csodanő, Common – Zöld Lámpás, Teresa Palmer – Talia Al Ghul, Hugh Keays-Byrne – Martian Manhunter, D.J. Cotrona – Superman. Miután jégre tették a produkciót jött még egy-két hír, azon is elgondolkodtak, hogy az Acélembert és A sötét lovagot kihagyják, előbbit azért mert megölte Doomsday, utóbbit azért, mert kilépett a Ligából. A Warner úgy határozott, hogy először egyesével mutatná be a DC hőseit a vásznakon, de a Zöld Lámpás csúnyán megbukott.

Ha már Zöld Lámpás...a Warner évekkel ezelőtt még vígjátékban gondolkodott, aminek a főszereplője Jack Black lehetett volna. Azonban a képregény rajongóit teljesen feldühített az ötlet, ezért a fejesek inkább más irányba terelték a projektet. A vígjáték verzió szkriptjét Robert Smigel írta. "Mikor felvetették nekem azt azt az ötletet, hogy a Zöld Lámpásból vígjáték legyen gyorsan utánanéztem, hogy melyek a képregényhős sajátosságai. Majd arra gondoltam, hogy ebből nyugodtan lehetne egy komédiát készíteni. Vegyük például azt, hogy a gyűrű nem a megfelelő fickóhoz kerül és ő  mindenféle hülyeséget művel vele. " - mondta az író, majd folytatta. "Ami igazán tetszett abban, hogy vígjáték oldaláról közelítsük meg a filmet az az volt, hogy ennek a szuperhősnek nincs kimagasló fizikai ereje, se egyéb különleges képessége. Egyedül csak a gyűrűt birtokolja. Na ez eleve már egy poénos kezdet. Azonban az interneten sok dühös megnyilvánulás született, hogy felvetettük Jack Black nevét. " Az író találkozott Blackkel, aki átnyújtott egy szép hosszú listát, amelyen azon rendezők nevei voltak olvashatóak, akikkel boldogan dolgozott volna együtt. Ám a Warner a netes vélemények után változtatott álláspontján és ezt követően nem csörrent meg többet Smigel telefonja. Meg se keresték azzal, hogy írja át a szkriptet. Mindenesetre Jack Black kifigurázhatta a Pókembert az MTV-nél

 


Még mindig a Warner... többször próbálkoztak a Csodanővel is. Brent Strickland és Matthew Jennison forgatókönyve a második világháborúba helyezte a cselekményt, Joel Silver producer azonban arra kérte a duót, hogy legyenek oly kedvesek és írják át az egészet úgy, hogy a sztori a modern időkben játszódjon és ne egy eredettörténet legyen. Azonban ebből a változatból nem lett semmi. Később Joss Whedont hozták a fedélzetre, úgy volt, hogy a produkciót is ő vezényelheti le. Whedon kifejezetten Angelina Jolie-ra írta a szerepet, de a stúdiónak és producernek ez a változat nem nyerte el a tetszését „Silver nem tudta megmondani, hogy mit akarnak. Teljesen sötétben tapogatóztam. Fogalmam sem volt, hogy minek örülnének, így inkább leléptem” - mondta Whedon, aki állítása szerint írt egy forgatókönyvet, majd átírta, aztán papírra vetett még egyet, de folyamatosan csak azt duruzsolták a fülébe, hogy ez így nem jó. Az elmúlt évek alatt sok név szóba került a főszereppel kapcsolatban, egy időben Megan Fox-ot emlegették.

2004-ben a Lionsgate bejelentette, hogy megcsinálják a Fekete Özvegy filmet. David Hayter vetette rá magát a forgatókönyvet, abban az időben játszódott volna, amikor a Szovjetunió darabokra szakadt és a fejetlenségben több nukleáris robbanófejnek is nyoma vész, a főhősnő ezek nyomába ered. Hayter elmondása szerint, amikor elkészült a szkripttel addigra már volt jó néhány olyan film, ahol nők akcióztak. Ám a Tomb Raideren és Kill Billen kívül születtek olyan bukták, mint a BloodRayne, az Ultraviola és az AeonFlux. A stúdió az Aeonflux bemutatása három nappal meggondolta magát, úgy érezték, hogy nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy elkészüljön a Fekete Özvegy film. Hayter nem igazán örült a döntésnek, mivel sok időt ölt bele a forgatókönyv elkészítésébe, sőt még a lányát is Natashának nevezte el. Azóta a jogok visszakerültek a Marvelhez.

Meneham Golan, a 70-es 80-as évek akció-és kalandfilmek producere a Cannon stúdiónál próbálkozott a Pókember filmmel. Először Golan teljesen figyelmen kívül hagyta a képregényt és inkább egy szörnycentrikus horrorban gondolkodott. A produkció környékén Tobe Hooper, Albert Pyun és Joseph Zito is megfordult, Zitonak köszönhető, hogy a producerek meggondolták magukat és inkább mégis rábólintottak egy valamennyire képregényhű alkotás elkészülésére. Pókember Doctor Octopusszal mérhette volna össze erejét, a gonoszt Bob Hoskins keltett volna életre. A költségvetés azonban az egekben volt és parkolópályára tették a tervezetet (pedig még egy előzetest is összehoztak). Golanék a 90-es években egy animációs sorozatban használták fel az ötleteket.

 

Az X-Men filmek sikere után vetődött fel a Wolverine, Deadpool és Magneto spin off ötlete. A Mágnesesség Urának története David Goyer kezei között formálódott, a cselekmény 1939 és 1955 játszódott volna, láthattuk volna az Auschwitzban eltöltött szörnyűséges időket, majd a bosszús karakter nácivadászatát is. Az X filmek után megint Ian McKellent kérték fel a főszerepre, az elgondolás az volt, hogy CGI segítségével megfiatalítják az arcát, ugyanazt a technikát akarták használni, mint az X-Men harmadik felvonásában. Csakhogy ez az eljárás eléggé költséges, idővel pedig úgy határoztak, hogy mégsem kérnek a Magneto filmből, de Goyer szkriptjét nem hagyták veszni, egyes elemei fellelhetők az X-Men First Classban.

Egy ideig a Zöld Íjász filmet is szerették volna tető alá hozni, de a Green Arrow: Supermax talán csöppet fura lett volna a rajongók szemében. A kosztümös igazságosztót a történet során elkapják és bezárják a Super Max börtönbe, ahol olyan szuperbűnözőket tartanak fogva, akinek legalább a felét még ő kerített kézre. Jó néhány DC gonosz feltűnését ígérték, miközben az Íjász megpróbál kijutni a rácsok mögül, hogy bizonyítsa ártatlanságát. A forgatókönyvön Justin Marks dolgozott, neki köszönhető (vagy inkább nem) a Street Figher: Legend of Chun Li is. A rendezést David S. Goyer látta volna el.

Paul Greengrass készíthette volna el a Watchmen filmet (előtte Darren Aronofsky ült a rendezői székben), ám elképzeléséből nem lett semmi, később Zack Snyder vezénylete alatt valósult meg a produkció. Hogyan nézett volna ki a film, ha mégis Greengrass rendezhette volna? Dominic Watkins (aki vele együtt dolgozott a tervezeten) mutatott néhány vázlatot a CBR-nek, amely az akkori produkciós könyvből van. Watkinsék úgy látták, hogy hidegháborús korszak részben hasonlít a Bush elnökségi ideje alatti állapotokhoz, ezért a sztorit a jelenbe helyezték volna át. Watkins látta a Snyder-féle változatot  és szerinte ég és föld a különbség a saját verziójuk és a mozifilm között. Snyder egyszerűen csak lemásolta képkockáról-képkockára a képregényt, ők - habár Alan Moore munkáját szem előtt tartva - szintén az alapanyagból dolgoztak volna, ám némileg felújították volna és a történetet és lett volna némi dokumentarista-stílusú beütése is, olykor híradós beszámolókat láthattunk volna. Mr. Manhattan nagy fejtörést okozott nekik, hisz' egy 50 láb magas kék fickó valahogy furának nézett volna ki a filmben, nem tűnt volna túl reálisnak, ám Snyder vele remek munkát végzett. Watkins eléggé csalódott, hogy Greengrass csak úgy elsétált a projekt környékéről, a harmadik Bourne film előkészületei után már végképp látszott, hogy mégsem érdekli annyira a Watchmen.

Brian K. Vaughn Y: The Last Man képregénye a Föld utolsó férfijáról szólt, Vaughn maga körmölte le a filmverzió szkriptjét, majd D.J. Caruso melegítette egy időben a rendezői széket. Shia LaBeouf nevét emlegették a főszereppel kapcsolatban. A WGA sztrájk miatt egy időre parkolópályára került a tervezet, majd Carusonak az nem tetszett, hogy a stúdió csupán egyetlen filmben gondolkodik, szerinte egy trilógiát könnyedén ki lehet hozni az alapanyagból. Caruso fogta a batyuját és távozott, később Louis Leterrier lépett a helyére, de valószínűleg vele sem fog megvalósulni a film, jó régóta nem hallhattunk róla semmit.

És végül: Lobo. 2009-ben merült fel, hogy tervezgetik a filmet, Don Payne feküdt neki a forgatókönyvnek és Guy Ritchie lépett a rendezői térfélre. Az elmúlt években csak annyit lehetett hallani a projekt felől, hogy Ritchie lelépett, más direktort keresnek. Azóta csend.

Érdemes esetleg elolvasni a behalt Batman és Superman elgondolásokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr783964326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L'Angelus 2012.01.28. 21:35:46

Meg vagyok győződve róla, hogy az évtized folyamán a képregényfilmek hanyatlásnak fognak indulni.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2012.01.28. 23:11:39

A Zöld íjásznak vannak rajongói? :P
Vannak, amik jobb, hogy a süllyesztőben végezték, s kár, hogy néhány megvalósult film nem jutott erre a sorsra..
A Greegrass féle Watchmen kép nem is olyan rossz, de jó, hogy a Snyder változat látta meg a teremvilágítást. :)
Mennyire látszik már a hype aktualitás, hogy egy-egy terv kapcsán milyen nevek merültek fel.

bucbuc 2012.01.29. 03:01:48

@L'Angelus: szvsz már hanyatlásnak is indultak. Egyszerűen ami működik egy batmannel vagy pókemberrel, az a többi egydimenziós gagyisággal nem.
Még,h a a történet vállalható lenne, akkor sem lesz sikeres. A korszellem abszolut nevetségessé tesz egy superman-t is, nem még ezeket az ezredik szarokat.

nikodémus 2012.01.29. 07:02:18

@bucbuc: Így van, csakhogy amíg Amerikában népszerű marad a képregény meg a szuperhős, Hollywood nem fogja kihasználatlanul hagyni a hatalmas piacot. Minőségtől függetlenül bevételt akar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.29. 08:44:06

nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Magnetó filmet megcsináltaák, x-men 1st class a címe...

Az a film egyértelműen róla szól, ő a főhőse, az ő sorsát követjük végig a többiek csak asszisztálnak hozzá.

@bucbuc: honnan e vélemény, miszerint egydimenziós gagyiság?!

L'Angelus 2012.01.29. 09:52:04

@bucbuc:
Igazad lehet, bár a két S betűs szuperhős reboot-jában én még bízom. De az egész Avengers-bandát kidobnám a szemétbe, úgy ahogy vannak.

MT90 2012.01.29. 12:08:16

Még jó hogy nem ti döntitek el...

little2 2012.01.29. 13:19:59

Mindig elképeszt, hogy hányan vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a saját izlésük az egyenlő az egész bolygó izlésvilágával...
Érdekes módon én még nem találkoztam olyan amerikai oldallal, ahol a szuperhősfilmek végét vizionálták volna.
Végülis csak 50 éve népszerűek ezek a figurák, teljesen logikus, hogy mozikból pár év alatt kikopnak.
Szvsz kb. akkor fognak ezek lehanyatlani, mikor már nem lesz igény több James Bond filmre sem.

Cucuminator 2012.01.29. 16:36:53

@little2: Részemről nincs több James Bondra igény. :D

gisss 2012.01.29. 17:45:17

@little2: főleg hogy a Marvel nagy kísérletének az eredményét ezévben fogjuk megtudni, azaz vevő-e a közönség a Bosszúállókra. Ezután lesz Amerika Kapitány 2, Thor 2, Vasember 3, tervbe van véve Shield, Black Panther, Doctor Strange, Ant Man, és a Bosszúállókból még minimum 1 rész. Ahogy nézem ennyi film a következő 5 évet lefedi, és ez csak a Marvel...tényleg kihalóban van a képregényfilm ág :D

nikodémus 2012.01.29. 18:29:14

@little2: @gisss: Itt valami félreértés lehet, én legalábbis nem beszéltem mozitrendekről, sokkal inkább a képregényfilmek minőségéről. Ami a Nolan-féle Batman kivételével sajnos elég alacsony. Persze amíg stabil bevétel van, Hollywoodot nem érdekli a minőség.

Sanosuke 2012.01.29. 19:02:48

@gisss: a shieldről akarnak külön filmet ? a jó anyjukat

gisss 2012.01.29. 19:39:06

@Sanosuke: Én úgy tudom igen. Na mármost lehet hogy az végül Fury vagy Fekete Özvegy centrikus lesz, vagy lehet nem valósul meg és egy ilyen cikkben olvashatunk majd róla.
@nikodémus: nem Te beszéltél mozitrendről, hanem bucbuc idézem "már hanyatlásnak is indultak", míg a már vagy 5 éve futó Marvel projekt ebben az évben ér a csúcsára, érdekes egy hanyatlás.
Félreértések elkerülése végett, nem elvakult Marveles vagyok, csak az ő oldalukról van most a legtöbb hír, az eddigi legjobb képregényfilmeknek a Nolan féle Batmant és Dark Knightot tartom:)

nikodémus 2012.01.29. 19:46:16

@gisss: Oké, szent a béke. :-)

little2 2012.01.29. 21:23:04

@Cucuminator: Basszus, ha ezt tudták volna, bele se kezdenek az új rész forgatásásba.:D

little2 2012.01.29. 21:37:10

@nikodémus: Ez a lényeg. Hollywoodot mikor érdekelt bármi is a bevételeken kívül? Főleg manapság, és főleg a látványfilmeket illetően.
Én is el tudnék viselni több sci-fi, fantasy jellegű filmet helyettük néha, de ezek évtizedekre visszamenőleg beágyazódott, bejáratott, eleve szerializált franchiseok. Akkor se fognak leszállni róluk, ha egyik másik megbukik, max újrakezdik pár évvel később.
A minőség meg olyan amilyen. Pont a Batman mutatja, hogy akármelyiket meg lehet buktatni ha szarul nyúlnak hozzá, de meg is lehet tölteni tartalommal, ha igényesen próbálják feldolgozni. Mindenesetre történet már megjelent több tízezer képregény formátumban, úgyhogy potenciál az van bennük rendesen.

doktor.dikhed 2012.01.29. 22:46:02

@ForgerON: Vannak. Mike Grell annak idején nagyon jó Zöld Íjász képregényeket írt.

A Supermax pedig - filmes szinten - elég eredeti és biztató ötletnek tűnt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.30. 08:21:31

@doktor.dikhed: A supermax ötlete nekem is bejött.

nem is értem, hogy miért minden képregényfilmet eredet történettel kezdenek?!

Annyi reklám, trailer, filmes blog, magazin van, hogy abba nyugodtan leírhatnák az "átlag" nézőnek, hogy ki kicsoda. És mire jön a film már mindenki tudná.

Amcsiban meg úgyis ismerik majdnem mindet. A világ többi részén meg ha nem lett siker amcsiban akkor straight to dvd szokott lenni a filmek egy jó része (Megtorló war zone-ja pl).

Bolyhos 2012.01.30. 13:28:18

Egy Jack Black-es vígjátékra kíváncsi lennék. :)

Spawn85 2012.04.29. 23:24:31

A Wonder Woman-nel tavaly tévésorozat formájában is próbálkoztak, de elég gyászos eredmény született. (Konkrétan elkészült a Pilot, de annyira rossz volt, hogy be sem rendelték.) Ott egyébként Adrianne Palicki játszotta, és igazából vele volt a legkisebb a gond, de a többi... (sztori, karakterek)

Amúgy ha Wonder Woman-t említik nekem is mindig az ugrik be, hogy Megan Fox-ot tudnám elképzelni a szerepben. (Vagy Michelle Ryan-t, de utóbbi nem hiszem, hogy Hollywood közelébe megy még egyszer.)

Egy jó Justice League film viszont jöhetne.
Amúgy ha jól rémlik a George Miller-es verzióba Tom Welling-et is akarták Superman-nek, aki a Smallville sorozat főszereplője volt.

Ja, a Snyder-féle Watchmen meg az egyik kedvenc képregényfilmem. (Persze az Ultimate Cut verzió) Szerintem az pont azért volt jó, mert szinte egy az egyben a képregény, nem nagyon tért el tőle. (Leszámítva a végét.)
süti beállítások módosítása