Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Polanski előveszi a Dreyfus-ügyet

2012.05.09. 21:50 koimbra 1 komment

Roman Polanski bejelentette, hogy következő filmje a D politikai thriller lesz. A produkció a Dreyfus-ügyet fogja feldolgozni. A rendező ismét régi ismerősökkel fog együtt dolgozni, a forgatókönyvet Robert Harris veti papírra, aki A szellemírót (The Ghost Writer) is lekörmölte. A produceri teendőket Robert Benmussa és Alain Sarde látják el. Ha minden jól megy és Polanski elkerüli azokat az országokat, ahol lecsuknák, akkor a forgatás az év vége felé veszi kezdetét Párizsban.A lengyel filmalkotó szerint az alkotás témája felettébb aktuális, amikor a titkos katonai törvényszékek és ellenőrizetlen ügynökségek élik világukat és a sajtó is megőrült.

A Dreyfus-ügy:  Alfréd Dreyfus franciaországi zsidó tüzértisztet 1894-ben azzal vádolták meg. hogy fontos katonai okmányokat szolgáltatott ki egy idegen hatalomnak. A katonai bíróság, bár Dreyfus váltig hangoztatta ártatlanságát, lefokozásra s az Ördög-szigetre való deportálásra ítélte. Barátai azonban melléje állottak és Georges Clemenceau heves támadásaira, valamint különösen Émile Zola híres J'accuse kezdetű nyílt levelének hatása alatt, kieszközölték a per újrafelvételét A hadbíróság újból elítélte, (1899), de az enyhítő körülmények figyelembevételével most már csak lefokozásra és 10 évi várfogságra. Ez az ítélet is nagy felháborodást szült a zsidók és zsidótámogatók soraiban, mire Loubet elnök megkegyelmezett Dreyfusnek (1899). De Dreyfus és hívei nem nyugodtak meg ebben, s az ügy végre a francia semmítőszék elé került; ez másfél évi tárgyalás után tévesnek nyilvánította a hadbíróság ítéletét s kimondotta Dreyfus ártatlanságát (1906). Ezután őrnaggyá léptették elő, de már 1907-ben kilépett a szolgálatból; a világháborúban reaktiválták, alezredes és a becsületrend lovagja lett. A Dreyfus-ügy óriási port vert fel egész Európában; hátterében a nacionalista s a radikális pártok küzdelme folyt. Az ügynek és mellékhajtásainak óriási irodalma keletkezett. (metapedia)

Címkék: igaz történet miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr664499244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.roper 2012.05.10. 10:57:45

"Polanski előveszi a Dreyfus-ügyet" ha az ő ügyével végeztek, hát tegye!:-))
süti beállítások módosítása