Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Védhetetlen (Safe House) - írta Minime

2012.05.31. 21:52 koimbra 9 komment

 

„Felelős vagy a vendégedért!” De meddig?

 

Lehet-e még egyáltalán bármi újat mutatni egy kémtörténetben, amit korábban nem láttunk? Valószínűleg nem. Talán abban lehetnek eltérések, kik és hogyan mutatják meg a már sablonossá vált, örökké megismétlődő történeti fordulópontokat. Ryan Reynolds, Matt Weston ügynök szerepében, az ambiciózus feltörekvő ifjú titán formálja meg, aki unalmas hétköznapi szolgálatát tölti egy védett ház hű kutyusaként. A különbség mindössze annyi, hogy ő magának dobálja a labdát gazdi hiányában. Minél előbb szeretne elkerülni az unalmas dél-afrikai metropolis sivárságából, hogy barátnője oldalán új életet és karriert kezdhessen.

A másik oldalon kontrasztként láthatjuk a kiugrott ügynökök gyöngyszemét, a hosszú évek óta hazaárulás miatt körözött ex-CIA gurut, Tobin Frost-ot, Denzel Washington alakításában. A rutinos, mindenre felkészült öreg rókát, akinek az élete és némi elrejtett titka nagyon sokat ér néhány igen fontos személynek. 

 

Rakjuk hát össze a két ellentétes figurát és nézzük meg mi történik. Frost besétál Weston unalmas életébe, ami egy csapásra megváltozik. Fegyverropogás, konspirációs elméletek, kiszámítható fordulatok. Amit már megszoktunk, várunk és elvárunk. A két főszereplő nézőpontjainak és karakterének közeledése hál istennek nem szüli meg a mester és padawanja élményt, amely a film maradék hitelének izgalmát is elemésztené. A film egyetlen erős túlzással ülteti magát a fenekére, mégpedig azzal hogy elhihetőnek gondolja, amint a CIA a legkeresettebb kém kézbentartását egy zöldfülű kezdőre bízná. Talán éppen az a romboló akció, ami hiányzik, a felfokozott adrenalinszint. Weston családi szálának erőltetése több mint felesleges. A jelentéktelen szőke cicababa még csak jól sem mutat annyira, hogy érdemes legyen vele kitölteni az üresjáratokat.

A film konstans állandósággal halad a maga komótos ütemében egy olyan végkifejletig, amit a film felétől mindenki pontosan sejthet. Nincs meglepetés, nincs csavar, linearitás a végtelenségig. A mellékszerepekben előforduló ismertebb nevek Vera Farmiga, Robert Patrick, Brendan Gleeson sem tudnak kiemelkedni az egysíkú masszából. Az egyetlen említésre méltó pozitívum Denzel csendes játéka. A mindent megtervező öreg róka rutinszerűen végrehajtott momentumaiba is belecsempészi magát. A tapasztalat minden, amit Denzel ehhez a szerephez felhasznált a repertoárjából és ez elegendő, sőt helyenként fölényesen a többi színész alakítása mellett. Reynolds karaktere fejlődik, élesedik és okosodik, de a film folyamata és végkifejlete szempontjából ez lényegtelen és erőltetett. A filmet azoknak ajánlom, akik megrögzött Washington illetve Reynolds rajongók, aki megnézi, azt kapja, amit előzetesen várt. Se többet, se kevesebbet. Egyszerű, egy estére szóló, laza kikapcsolódás.

imdb: 7,0
rottentomatoes: 54 %

Büdzsé: 85 millió dollár
Amerikai bevétel: 126 millió dollár
Összbevétel: 201 millió dollár

Előzetes erre.

Címkék: akció iromány safe house

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr404558096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2012.06.01. 00:19:17

Igaza van a kritikaírónak, egyszernézős műanyag vacak.

robbie90 2012.06.01. 00:48:44

Nekem bejött, nagyon fasza kis akció film, lövöldözés, bunyók, autós üldözés, minden ami kell. Kicsit sokat rángatják a kamerát, dehát manapság ez a trendi...

Dean6 2012.06.01. 05:13:10

Viszonylag jó kritikákat kapott,ezért kicsit többet vártam tőle. Nálam egyszer nézős kategória,voltak benne jó pillanatok,de alapjába véve vontatott volt és nagyon is kevés.Sok volt benne a semmit tevés. 6,5/10

pongi30 2012.06.01. 08:02:37

Ilyen szinészektől,mint denzel- gyenge film volt!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.01. 10:29:22

Én is többet vártam. Talán jobb lett volna, ha nem mozgatják folyton a kamerát, ami a Bourne-nél bejött itt nem annyira.
Denzel hozta a szokásos formáját, bár ő tud ennél jobbat is. 65 %

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2012.06.02. 15:42:51

@robbie90: @koimbra: a kamerarángatást már tényleg abba kéne hagyni. Nekem utoljára a District 9-ban jött be.
A film amúgy tetszett, de csak a főszereplők miatt. :)

gunsmoke (törölt) 2012.06.03. 12:05:05

Washington a legkirályabbul tud meghalni. Egyébként inkább megnézem a Tűzben edzett férfit még egyszer, amiben még Reynolds-ot sem kell elviselnem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.06.06. 10:59:10

nem volt olyan rossz, kiemelkedő sem, de rossz sem.

Pszt! 2012.06.09. 21:57:20

Nem vettem észre semmilyen rángatást, bár én a filmet nézem. :)
süti beállítások módosítása