Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Királyság (The Kingdom)

2007.12.14. 15:40 koimbra 3 komment

Jól indul az egész, a kezdésben a néző gyorstalpaló tanfolyam gyanánt megtudhatja a Szaúd-Arábiai Királyság történelmét majd a világ országainak olajtermeléséről és fogyasztásáról is képet kaphat.

 

 

Rijad-ban nyugodtan zajlik az élet, focimecset játszanak, süt a nap, de ebbe beleszólnak a terroristák. Az eredmény több száz halott és sebesült. A Királyság persze maga szeretné megoldani a problémát és mivel az amerikaiak nem akarnak kekeckedni, nyugton maradnak. Azonban Ronald Fleury (Jamie Foxx)FBI ügynök nem bír magával és egy kis zsarolásnak köszönhetően 5 napra egy kis csoporttal a helyszínre utazhat, hogy a nyomozást segítsék. Ahogy Ronald megfogalmazza a film során: Amerikai messze nem tökéletes, de ebben jók vagyunk (vagy valami hasonló). Azonban nem nézik őket jó szemmel őket, jelentősen korlátozzák a mozgásterüket, de későbbiek folyamán a királlyal való egyeztetés után már jelentősen lendítenek azon, hogy összeálljon a kép.

 
 

A színészi teljesítmény felemás. Jaime Foxx most nem volt a toppon vagy nem akarta megerőltetni magát, de nem a legjobb formáját hozza. Jennifer Garner-en lehet csodálkozni a legjobban. Az Alias sorozaton edződött nézőben (pl bennem) még mindig az ütős kém szerepe él, ezek után elvárná az ember, hogy jól odasózzon, viszont eléggé háttérbe is szorítják, nem nézi ki belőle senki, hogy ő menő FBI ügynöknő. Chris Cooper-ről viszont egy perc alatt elhihető, hogy ő profi bombaszakértő. Megemlítendő még Ashraf Barhom, aki az FBI csapatra ügyel, nem láttam ezelőtt még filmben (érzésem szerint), ettől függetlenül kiemelkedőt alakított (még Foxx-ot is lenyomta).

 
 

Peter Berg színészként és rendezőként is ismert. Ő vezényelte le most ezt a filmet. Rendezéseivel eleddig nem döngetett box office csúcsokat, egyedüli sikeres rendezése a Péntek esti fények(szvsz legjobb filmje a Ronda ügy volt), de azt meg kell hagyni, hogy nem végezte rosszul egy esetben sem a munkáját.

 
 

Valahogy nem ezt vártam. De nem rontották el végül is, mert ott volt a lehetőség, hogy az FBI ügynökök letarolják Szaud-Arábiát és „szétütnekvágnaklőnek” minden gyanús elemet. A film akár két részre is bontható. Az első (nagyobb) felében a nyomozgatás, bizonyítékok és tanúk keresése ( és ideges arcok vágása, mivel kezdetben nem nagyon tehetnek semmit az „efbíájosok”). Itt néhol unalomba is fullad a dolog. A második (kisebb) felében pedig egy szenzációs utcai harcot láthatunk, de nem a Michael Bay -féle golyólassításos eseteket. Bár az érdekes volt a végén, hogy az 5 FBI-os leszámol a terroristákkal, hírtelen mindenki mesterlövész lesz(a kiképzés biztos).

 
 

Ebben a műben akad némi propaganda, mondanivalóval, ha ügy vesszük, de nem igazán vészes, csak a kényes gyomrúak „lázonghatnak”.

 
 

A vége nem teljesen happy end, talán erre a filmrészletre illene az atomot a bestiáknak kifejezés?

 
 

Értékelés: 65 %

 
 

Büdzsé: 70 M $

 

Eddigi amerikai bevétel: 47,4 M $

 

Eddigi összbevétel: 84 M $

 

 

 

Szereplők:

 

Jamie Foxx           Ronald Fleury

 

Chris Cooper         Grant Sykes

 

Jennifer Garner     Janet Mayes

 

Jason Bateman     Adam Leavitt

 

Ashraf Barhom .    Colonel Faris Al Ghazi

Címkék: akció iromány 65 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr23263956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

termaril 2007.12.14. 16:15:32

Ja, Jennifer Garnerre rá se ismertem. Mármint szinte csak dísznek volt ott

konzervman · http://konzervdoboz.blog.hu 2007.12.14. 20:11:55

nekem tetszett. nagyon. 1 órája fejeztem be. Már csak az utolsó két mondatért is megérte...
Propagandának én nem mondanám. Egy akciófilmbe bújtatott szemfelnyitás. Az arabokról. Is.

botond 2007.12.14. 20:35:00

Szerintem jól indul, aztán kicsit leül, majd a végén iszonyatosan jó lesz. Propaganda? az lehet, de nem nagyon érdekelt ez benne. Én olyan 80 %ot adnék neki
süti beállítások módosítása