Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sztár voltam: Kevin Costner

2008.03.17. 19:48 koimbra 8 komment

A Sztár voltam sorozatban olyan színészekről lesz szó, akiknek a filmjeire régebben tódultak az emberek, de aztán neve egy idő után már nem ragyogott oly szépen a sorozatos bukásai miatt vagy azért, mert nem tűnt fel a vásznakon sokáig.

Kevin Costner pályája nehez indult, majd szépen ívelt fel, végül egy bizonyos pont után karrierje mondhatni derékbetört.

Ő is egy szexfilmmel kezdte, mint sokan mások (pl. Sylvester Stallone is biztos elfelejtené legelső filmjét). Ezután kisebb szerepek és kivágott jelenetek (A nagy borzongás) jöttek. Végül a Silverado (1985-ben) western meghozta számára az áttörést (nekem még megvan videokazin), amiben ugyan szintén mellékszereplő volt, de már többet volt jelen, mint eddig és olyan nevekkel játszhatott együtt, mint Kevin Kline, Danny Glover vagy Scott Glenn (akit ekkor még nem a tékákban kellett keresni). Ezután egy főszerep jött John Badham (Kék villám, Háborús játékok, Rövidzárlat) rendezésében, a film címe Hegyek pokla. A nagy áttörést Brian De Palma műve, az Aki legyőzte Al Caponé-t (The Untouchables) hozta meg. Olyan sztárokkal játszhatott együtt, mint Sean Connery, Robert De Niro, Andy Garcia. Ebben az évben (1987) még bemutattak még egy filmjét, a Nincs kiútban Gene Hackman oldalán feszíthetett.

Gyerekkorában baseball játékos szeretett volna lenni, két ilyen témájú filmben is szerepet vállalt, mindkét film sikeres lett. A Baseball bikákban (Bull Durham -bevétel: 51 millió dollár) Susan Sarandont csábítja el (vagy fordítva?) a Baseball álmokat (Field of Dreams- am. bevétel: 64 millió dollár) pedig Oscarra jelölték legjobb film kategóriában.

1990-es évet egy kisebb botlással kezdte, a Tony Scott által rendezett Revans (Revenge-szvsz nagyon jó film) csak 15 milliót eredményezett a kasszáknál. A Farkasokkal táncoló (Dancing with the Wolves-184 millió am. bevétel) viszont mindent vitt. Egyrészt Costner feltámasztotta a westernt, másrészt 12 Oscarra jelölték, amiből 7-et meg is kapott. Ebből az egyik a legjobb rendezésé, azaz Costneré lett. A Nagymenők elől happolta el a díjat. (Szerény véleményem szerint a Nagymenők ezerszer jobb, mint a Farkasokkal táncoló.)

Costner a pályája csúcsán, ő pedig a szegények megmentőjeként, Robin Hoodként tűnik fel legközelebb. 48 millió dolláros költségvetése mellett világszerte 390 milliót termel. Mary-Elizabeth Mastrantonio-val és Morgan Freemannel szerepelt együtt. Az egyik legsikeresebb Robin Hodd filmet sikerül letenni az asztalra, Sean Connery Oroszlánszívű Richard király szereppért busás 700.000 dollárt kap, pedig alig van a vásznon 1-2 percet a végén. Sokan emlékezhetnek még a film betétdalára is, az Anything I Do-ra, amit Bryan Adams énekelt (ő, Sting és Rod Stewart később előadnak egy még jobb dalt, ami a Három testőrben csendül fel).

Ezután Olver Stone-nal rendezésében keresi Kennedy gyilkosát (még mindig 1991). A JFK-hez sikerült egy igazán impozáns szereplőgárdát leszerződtetni: Tommy Lee Jones, Kevin Bacon,  Gary Oldman, Jack Lemmon, Walter Matthau, Joe Candy, Joe Pesci, Donald Sutherland, Sissy Spacek. A téma elég szerencsés, az embereket még most is foglalkoztatja a Kennedy gyilkosság, sokan megölése mögött szövevényes összeesküvés sejtenek. 40 millió dolláros költségvetése mellett 205 milliót hagytak a mozikban a nézők. Érdemes megemlíteni, hogy a JFK 189 perces.

A következő év megint egy új kasszasikert hoz, partnere ezúttal Whitney Houston (aki ekkor a pályája csúcsán volt). A Több, mint testőr (The Bodyguard) 411 millió dollárt kaszált világszerte, Houston dalait pedig rogyásig nyomták a rádiók.

1993-tól már a baj és a bukta előszele kissé megcsapta. Ebben az évben mutatták be a Tökéletes világot (Perfect World) Clint Eastwood rendezésében. Ebben a filmben Costner bűnözőt alakít, de a kasszáknál erre nem voltak vevők. Amerikai bevétel csupán csak 31 millió volt (bár a külföldön hozott 100 millió volt). 1994-ben ismét westernnel próbálkozott, a Wyatt Earp seriff/békebíró sokaknak ismerősen csenghet, azonban a film megbukott. 63 millió dolláros költségvetés mellett csak 25 milliót sikerül összekaparnia. A Wyatt Earp 3 órás volt, mellesleg szintén párhuzamosan készült még egy Wyatt Earp film, a Tombstone (am. bev: 56 m $) Kurt Russel és Val Kilmer főszereplésével.

Az igazi nagy gáz a Waterworlddel érkezett meg. A nyílt vízen forgattak, a díszleteket sokszor elsodorta a víz, sőt még egy hurrikán is befigyelt a forgatásra. A költségek 180 millió dollárra rugtak végül, a két Kevin (Reynolds és Costner, rendező és főszereplő) is összebalhézott, pedig nagy barátok voltak, együtt csinálták a fentebb említett Robin Hood-ot is. Végül Kevin Reyndols távozott (állítólag Costner kirúgta és maga rendezte meg a hiányzó jeleneteket). Jeanne Tripplehorn a női főszereplő az Elemi ösztönben tűnt fel, a Waterworld után pedig el a köztudatból, sikeres filmben ezután nem nagyon szerepelt. A Waterworld Amerikában 88 millió dollárt tudott összehozni.

A következő nagy bukta előtt még a Fejjel a falnak (Tin Cup-53 m $ bevétel) golfos vígjátékban szerepelt Don "Miami Vice" Johnsonnal. 1997-ben sikerült elásnia magát majdnem véglegesen. A jövő hírnökét ott szidták ahol csak tudták, minden kritika lehúzta szinte. 80 millióból rendezhette meg Costner, ami végül kínos 17 milliós bevétellel zárt.

Két évvel később tért vissza az Üzenet a palackban (Message in the Bottle)  romantikus filmmel, ami mérsékelt sikert hozott, de a következő évben Sam Raimi rendezésében készült A pálya csúcsán (For Love of the Game) baseball film megbukott.

Habár a 13 nap- Az idegháború jó politikai film volt, a pénzáraknál ez sem teljesített jól. Roger Donalsdon rendezése 80 millió dollárba került, hazájában csak 34 milliót hozott. A 13 nap a disznó-öbölben történt eseményeket dolgozza fel. A Milliókért a pokolba (3000 Miles To Graceland) akciófilmben Kurt Russellel (aki szintén lecsúszóban volt) és Christian Slaterrel (neki ekkor már mindegy volt) no meg Ice T-vel szerepelhetett együtt, a mozi csúfosan megbukott (62 millió dolláros büdzsé, 18 milliós összbevétel), csak úgy, mint a Tom Shadyac által rendezett Szitakötő (Dragonfly) thriller, 60 milliós büdzsé mellett csak 30 milliót hozott hazájában.

Sok hozzá hasonló színész ekkor megcsinálta volna egy régebbi sikerének a folytatását, de ő inkább a nem túl nagy előállítási költséget követelő filmek felé fordult. Először is 22 millióból ismét rendezett egy westernt. A Fegyvertársak (Open Range) korrekt bevételt hozott (am. bev. 58) és a kritika se húzta le. Ezután következett az Azt beszélik (Rumor Has It) romantikus vígjáték, amiben partnere Jennifer Aniston volt. A film összbevétele 89 millió lett. A Hullámtörőket (The Guardian) a jobb napokat is megélt Andrew Davis rendezte, ugyan a kirika lehúzta, de 94 millió dolláros összbevételt sikerült elérnie.

A 2007-es évben pedig a Mr Brooks filmjét küldhette a mozikban (szerintem az év egyik legjobbja volt). 20 millióba került az előállítása, összesen pedig 48-at hozott a mozikban. Costner trilógiát szeretne a Brooksból.

Jövőbeli tervei között szerepel egy vígjáték-dráma Dennis Hopperrel (amiben ez az ürge van mostanság az kifejezetten rossz, szóval rossz előérzetem van) Swing Vote címmel és a The Palermo Shooting dráma Wim Wenders rendezésében, amiben ismét Hopperrel szerepel együtt és Milla Jovovichcsal.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr64385079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tori 2008.03.17. 20:34:22

Pedig a Wyatt Earp szerintem jó volt, de a Waterworld viszont tényleg egy rakás szar.

rekarte · http://openmuvi.blog.hu/ 2008.03.17. 20:45:36

huhúú! robin hood gyerekkorom nagy filmje volt, rongyosra nézett vhs kazetta bánja... tökéletes élményt nyújtott

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.03.17. 20:49:15

Na igen, a Robin Hood nagy klasszik volt anno, emlékszem láttam vagy háromszor (Alan Rickman rulez).
Melyik lenne Costner legjobb filmje? Fene tudja, nem tartom egy nagy színésznek, de a Farkasokkal táncoló, JFK, Tökéletes világ vagy most legutóbb a Mr Brooks nem volt rossz szvsz. Sőt ez utóbbi talán karrierjének legnagyobb alakítása.

tori 2008.03.17. 21:00:51

Pár hónapja ment vmelyik tv csatornán a Farkasokkal táncoló (sumanyitutanka ovacsí :)) és nem igazán bírtam otthagyni, pedig már láttam 2-szer. Szerintem az a legjobb filmje.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.18. 10:14:10

Elég kevés rossz filmje volt szvsz. Nekem még A jövő hírnöke is tetszett:) A Wyatt Earp viszont rossz volt, ahogy emlékszem. A Szitakötő és az Azt beszélik szintén nem tetszett. De a többi elég jó volt, a Revansot sajnálom, hogy nem hozott többet.

Egyébként most olvastam, hogy az Elnök különgépe filmben esélyes volt, hogy ő legyen az amerikai Elnök (Dö Prezident)

Viki1080 2008.03.30. 20:14:16

Az elnök különgépére elösszőr őt kérték fel de vissazutasította és valljuk be nem tette rosszul mert az sem volt az év filmje.......
Nekem Costner nagy kedvencem de szerintem is vannak nagyon nagyon gáz filmjei pl milliókért,a jövő hírnöke vannak olyan fanok(sztem fanatikusok..)akik követelik a több mint 2.részét lol szép lenne egyébként nem Kevin akarja a Brookos "trilógiát" a rendező alapból abban gondolkodott csak a bevételektől tette függővé és lévén szépen hozzot a film így várhazo 1 szólna a lányáról(aki láta a filmet az tudja h miért)1 meg arról h hogy is lett Marshal...én spec várom őket mert nekem nagyon bejött a Mr Brooks de akkor lett volna tökéletes ha Demmi kimarad belőle

Koimbra 2008.03.30. 21:33:52

Azért jól járt volna a különgéppel Costner, mert írtó sikeres lett.

A Mr Brooks-al kapcsolatban ha a lányáról készül hasonló film, én annak csak örülni tudnék:)

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.03.31. 13:57:25

Bezony, egy Mr. Brooks folytatást én is simán megnéznék, az a sötét és beteg karakter valamiért nagyon passzol Costnerhez..
süti beállítások módosítása