Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A 80-as évek legjobb filmjei

2009.03.21. 18:53 koimbra 21 komment

Már gyerekkoromban is filmfaló voltam, a 80-as években még csak két csatorna volt, nagy öröm volt, ha néha képesek voltak valami jobb nyugati filmet is leadni a tévében. Persze néha azért megerőltették magukat, szombat esténként vetítették a Charles Bronson főszereplésével készült alkotásokat, amelyek természetesen nagy örömömre szolgáltak. A 80-as évek második felében vették szüleim a videólejátszót, persze rögtön szereztem jó néhány kazettát az osztálytársaktól és a közeli Vico téka gyakori vendége voltam, ahol a 80-as évek gyöngyszemei közül lehetett válogatni a felhozatalból, ezek többségét manapság a tévében már 16-os és piros 18-as karikával adják le a csatornák. Az alábbi összeállításban a 80-as évek legjobb filmjeit szedtem össze, amelyekre most úgy emlékszem vissza, hogy gyerekfejjel élveztem, megindokolni ennyi év után nem tudom miért is voltam oda értük, csak emlékezet alapján sorolom fel ezeket az alkotásokat. Lesz benne néhány 90-es évekbeli produkció is.

 

Kezdeném a Star Wars trilógiával (Csillagok háborúja, A birodalom visszavág és A Jedi visszatér -habár az első kettő még a hetvenes évek végén készült). Ha nem néztük meg öcsémmel a trilógiát százszor, akkor egyszer se. Mikor vége lett, visszatekertük és néztük megint az elejétől. Kívülről fújtuk a szövegeket, a történet lekötött teljes mértékben minket. A Jedi visszatért hangalámondással sikerült csak beszerezni, de ez nem zavart minket.

 

A másik alap sci-fi trilógia a Vissza a jövőbe, a főszereplők érdekes kalandokba keverednek az időutazások során, megbolygatják a múltat és a jövőt. És ha már sci-fi, akkor csapjunk hozzá egy kis horrort is és máris megvan az Aliens (az Nyolcadik utas a halál szerintem közepes volt), amelybe James Cameron beleadott apait-anyait még David Finchernek sem sikerült überelnie (erről nem ő tehet, itt el lehet olvasni miért).

 

Indiana Jones trilógia: Harrison Ford és Steven Spielberg klasszikusa, ezt is sikerült lezavarni párszor (és nekem sokakkal ellentetében a negyedik felvonás is tetszett). Sokan próbálták másolni, keveseknek sikerült, a mai napig az egyik legjobb kalandfilm franchise. Ha már Spielberg, akkor az E.T. is meg kell említeni, amely megérdemelten tartózkodott egy ideig a legtöbb bevételt elért filmlista élén (aztán a Jurassic Park került az élre, ami szintén Spielberg alkotás, csak aztán meg jött Cameron Titanicja). A Hook is kiváló volt, ekkor szerettem bele Julia Robertsbe (már elmúlt).

 

Ebben az évtizedben Chuck Norris volt a csúcs, a dicsfény a mai napig nem halványult el körülötte, legalábbis Magyarországon, majdnem egy hidat is elneveztek róla. Az Ütközetben eltűnt részeit letudván (Norris leszámol a vietkongokkal) jöhetett a Delta Force (Norris leszámol a terroristákkal) és A Tűzjáró (Norris megmutatja milyen kemény) is. Az USA Inváziót (Norris leszámol a csöppnyi inváziós sereggel) egy szülinap alkalmából hoztuk ki a tékából. Hozzáteszem mai szemmel már kissé élvezhetetlenek ezek a művek.

 

Az Arnold Schwarzenegger filmek teljes mértékben alapnak számítottak ekkor, minden egyes művét tátott szájjal néztünk. A Terminator klasszikus, akárcsak a Predator (a folytatásával sem volt gond), ezek még most is élvezhető filmek. Az Emlékmásban kedveltem meg Sharon Stone-t (a testét:)), A menekülő ember is kellően akciódús volt.

 

Stallone: A Rambo szintén kult, ha jól emlékszem rövid időn belül sikerült megtekinteni mindhárom részt. A Túl a csúcson nem volt kifejezetten az az akcióbomba, de a szkanderes jelenetek elvitték a hátán a filmet, a Tango és Cash pedig etalon ezekből az évekből.

 

Az évtized végén érkezett az arcmester, Steven Seagal, a Nico láttán azonnal megjegyeztem a nevét, a Halálra jelölve filmet már egy osztálytársamtól kaptam kölcsön, az Ölve vagy halva pedig igazi csúcs volt (akkoriban), az Úszó erőd pedig a legjobbja volt a mára elhízott egykori sztárnak.

 

Jean Claude Van-Damme neve is ekkoriban még fényesen ragyogott, ha nem is az égen, de a tinik fejében mindenképpen. A csajok megőrültek érte, a srácok pedig olyanok akartak lenni, mint ő. A Bloodsport szinte kötelező látnivalónak számított az ekkori korosztály számára. Az Oroszlánszív és a Börtöncsapda sem hagyott kívánnivalót maga után, a Dupla dinamitban pedig egyszerre két Van Damme-ot láthattunk a vásznakon, csúcs.

 

Michael Dudikoff megteremtette az Amerikai nindzsát, emlékszem a suliban ezek után páran nindzsaképzőbe akartak menni. A Lőjj a vadászra és a Halálfolyót is érdemes megemlíteni, szintén jó filmek voltak.

 

Az a bazi nagy orosz a Rocky IV-ből, így emlegettük egy ideig Dolph Lundgrent, majd utána láttam a He-Man-t, ami egész jó gyerekmatiné volt, fél éve néztem újra és fogalmam sincs mit ettem ezen régen. No sebaj. A Vörös skorpió szinten hatalmas szórakozásnak számított, a Leszámolás Kis -Tokióban dettó, plusz Tia Carrere is meztelenkedett benne,

 

Volt még egy nehézfiú, Rutger Hauer személyében, a Vakvégzetet igen-igen jó volt, vak főhős ekkoriban még nem nagyon vert szét senkit (hacsak nem vesszük a Bloodsport végét). Hauer ezek után főszereplőként még az Őrült Stone-ban (ajánlom ezt a filmet is) villantott, aztán be is fulladt a karrierje

 

Charlie Sheen A zöldfülűben Clint Eastwooddal intézte el a gengsztereket, tipikus akció-vígjáték volt, pofásan megcsinálva. A Nagy durranással pedig az egyik legjobb paródiát készítette.

 

Tom Cruise a Top Gunnal vált sztárrá, ha a suliban megkérdezték tőlünk, hogy mik akartok lenne, ha nagyok lesztek, akkor a válasz vadászpilóta volt, a Koktél is ott volt a szeren, akárcsak A pénz színe.

 

A Vaskabátokban a főhősök két akciófilmet néznek, a Bad Boys 2 és a Holtpont elég sokszor van megemlítve benne (ha jól emlékszem), nem hiába. A Holtpontot anno nekem is sikerült többször megnézni. Keanu Reeves ebben az időszakban letett az asztalra még két alapnak számító alkotást: Bill és Ted zseniális kalandja , Bill és Ted haláli túrája. Aki nem látta még ezeket, pótolja sűrgősen.

 

Bruce Willis a Drágán add az életeddel vált igazán sztárrá, teljesen megérdemelten, nem csak az akció, hanem az izgalom is dominált a filmben, a folytatás dettó ugyanolyan pazar volt, mint az első rész (sajnos a másik két felvonás már nem érdemli meg a Die Hard nevet)

 

Eddie Murphy neve anno egyenlő volt a hangos kacagással és a garantált szórakozással. Az Amerikába jöttem és a Bumeráng vagy a Dzsentlemanus ilyenek voltak, Az aranygyermekkel sem volt gond, a Beverly Hills-i zsaru pedig a poénokon túl még az akcióban is jeleskedett.

 

Az Indiana Jones-on kívül akadt még egy könnyed kalandfilm, A smaragd románca és a Nílus gyöngye. Jó színészek, pörög a történet is, közben pedig elsül pár poén is.

 

Sean Connery nem ekkoriban kezdte a pályafutását, ekkoriban már sztárnak számított, jött is tőle néhány film, kiemelkedő azonban szerintem csak kettő volt, az egyik a Vadászat a Vörös Októberre jóhogy leköt egy gyereket egy tengeralattjárós téma, a másik pedig az Aki legyőzte Al Caponét, amelyet megnéztem egymás után többször is. Ebben Kevin Costner volt inkább a főszereplő, tőle a Revansot említeném meg, rohadtul drukkoltam, hogy busszút álljon Anthony Quinn-en.

 

Steve Guttenberg is a 80-as években volt valaki, a Rendőrakadémia első részei még hatalmas poénokkal szolgáltak, sajnos ez a franchise is kifújt. A három férfi és egy bébi mellett sem mehetek el, mert az egészet élveztem, néhány jeleneten pedig majdnem behugyoztam a röhögéstől. Johnny 5 kalandja, a Rövidzárlat is nagyon lekötött. És ha már robot, akkor a Gyilkos robotok (Tom Selleck főszereplésével), amelyet hangalámondással néztem és úgy emlékszem, hogy néha nem mertem odanézni.

 

Robin Williams olyan poénokkal szolgált a Jó reggelt Vietnámban, hogy vissza kellett tekerni a kazettát néha, mert a nagy röhögés közepette pár percről lemaradtunk. Ezek után kicsit fura volt látni a Holt költők társaságában, aminek a végén én a könnyeimmel küszködtem.

 

Csak közepes volt a Halálos fegyver, viszont a folytatása már annál jobb volt, akciódúsabb, viccesebb, mint az első rész. A Szellemirtókban szellemtrükkorgia volt, élen a Habcsók emberkével, személy szerint izgultam is rajta, ma már valószínűleg csak a poénokon derülnék. Paul Hogan a Korkodil Dundee-val robbant be a köztudatba, majd több hasonló kaliberű filmben nem is játszott utána, de ezzel az egy nagy sikerével is sikerült egy kisebb kultuszt kialakítani a figura körül, produkció is teljesen jó. Rick Moranis anno szinte minden filmjében ugyanazt a figuráz hozta, a Drágám a kölykök összementek viszont eléggé kilóg a sorból, pozitívan persze, a folytatások nem kellettek volna. Látványos volt a Roger nyúl a pácban, érdekes volt, hogy a rajzfilmes szereplők és az igazi figurák együtt szerepelnek .

 

No és a végére két hazai is: A Macskafogót és a Vukkot rengetegszer láttam, egyszerűen zseniális ez a két mese, ilyet még egyszer itthon nem tudnak csinálni, pedig próbálkoztak ám, csak hát A kis Vuk egy nagy nulla lett, a Macskafogó 2 pedig szintén csalódás volt.

 

Ezek lettek volna azok a filmek, amelyekre úgy emlékszem vissza, hogy igen-igen élveztem gyerekkoromban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr451016659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2009.03.21. 19:07:14

Az őrölt Stone akkor a legjobb sci-fi, trillere volt, a szívdobogásos dolog nagyon jó volt akkor.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.03.21. 19:30:28

A Holtpontot minél többször látom, annál inkább erősödik bennem az érzés, hogy ez egy közel hibátlan akciófilm. Fantasztikusan hangulatos és magával ragadó.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2009.03.21. 19:48:46

Nagy köszönet ezért az írásért, nagyon jó nosztalgikus hangulat fogott most el:)

nyuszisz 2009.03.21. 21:22:04

Ezek közül nekem a Vissza a jövőbe filmek voltak a kedvenceim, aztán az Indiana Jones (az újat még nem is láttam), a Staw warsért sosem rajongtam. A smaragd románca sem volt rossz, a Szellemírtók is tetszett. A kilencvenes években láttam mind, kivéve a három Indiana Jonest, amit 2-3 éve láttam.

david31 2009.03.21. 21:37:19

A Predator első része minden idők legnagyobb filmje. Történet, dramaturgia, kivitelezés, szereplők, minden zseniális.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2009.03.21. 21:37:59

Holtpont az elmúlt évtizedek egyik legjobb akciófilmje szerintem. A sztori (bár ma már annyira nem durranás, hogy zsaru beépül egy rablóbandába) és az akciójelenetek 10/10

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2009.03.21. 21:43:47

@david31: Hamarosan kiderül, hogy az összes felsorolt film miden idők legjobb filmje :)


Ami végül igaz is... ;)


UI: Most nézem hogy a Holtpont 1991-es

ErEr 2009.03.21. 21:51:58

Jó kis összefoglaló, bizony szép idők voltak! :-) Ja és a lényeg: SOK EREDETI ÖTLET VOLT!

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.03.21. 21:55:37

A bolygó neve halál az egyik kedvencem, de szerintem az Alien is igen jó volt.
Az Amerikai nindzsát szerintem eddig csak németül láttam, pedig már egy ideje megvan szinkronnal is.
A Szellemirtók nagyon jó. A Vissza a jövőbe trilógia örök kedvenc. Indiana kalandjai is elég jók.
A Csillagok háborúját sose csíptem.
Van Damme nekem is nagy példaképem volt. A Véres játékot legalább egy tucatszor láttam. A Dupla dinamit viszont már 90-es évek.
Drágán add az életed is remek. A kormányzó meg igazán remek Terminátor volt.
Jó kis összeállítás egyébként.
Én ezen filmek zömét csak a 90-es években láttam, sokat valamelyik német adón. Videótéka nem volt a közelben.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.03.22. 11:04:47

húha ez ám a nosztalgia ezerrel :D
bár én nem érzem magam ennyire öregnek, de a fentebb felsoroltak közül nagyon sokat láttam... a Vissza a jövőbe, az Indy kalandok mellett a StarWars nagy kedvenc és alap volt. Valamint a sokak által említett Holtpont is odatett, de még azóta is favorit... S hát igen ott vannak a régi nagyágyúk, Jcvd, Csák, Dádikóf, szóval vicces viszagondolni, kikért nem rajongott akkor az ember. Nekem speciel ezek a karatés, kickboxos, karatés cuccok jöttek be nagyon, ami mai szemmel nézve, nem igazán erős alkotások, de akkor simán szerettem őket... bár igaz, hogy én a régi sorozatok nagyobb falója voltam, s valami olyasmiből is alakult ki a filmszeretetem, vagy a fene se tudja :D lehet, hogy a rocky meg a rambo kellett hozzá...

Dr. Calland · http://kalandorok.blog.hu/ 2009.03.22. 11:16:38

Kellemes emlékeket idéztek fel már csak a címükkel is!

FayeFaye 2009.03.22. 14:00:48

En a Csillagok Haboruja IV-et lattam eloszor videon, es azt hiszem utana egybol vegigneztem meg ketszer - teljesen bele voltam zugva Luke-ba.:) Aztan persze az Urgolyhokat is rongyosra neztuk. Ez talan mar a 90-es evek, de nalunk harom magyar vigjatek folyamatos rotacion volt, a Hyppolit a lakaj, a Magnas Miska es az Allami aruhaz.:D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.03.22. 14:32:57

A Holtpont nekem kimaradt valamiért :(

Spawn85 2009.03.22. 14:54:28

Nagyon jó lett ez a post. Bennem is kellemes emlékeket ébresztett. Bár a fent felsorolt filmekből nekem több is kimaradt gyerekkoromban, a többségét azért láttam.

Egyébként én a mai napig megnézem Van Damme és Seagal legújabb filmjeit is, de tény, hogy ezek már (finoman szólva) nem olyanok, mint régen.

A Star Wars nekem gyerekkorom óta alapmű, és a mai napig is az. Jöhet minden mennyiségben. (Film, sorozat, könyv, képregény, ami van :) )

Az Amerikai Nindzsa is nagyon jó volt a maga idejében, de az első két rész után, azért volt már minőségromlás.
A Vak Végzet viszont Ruther Hauer egyik legjobb filmje, csakúgy, mint az "Őrült Stone".

epres négercsók 2009.03.22. 17:51:49

Jó ez a poszt :)
Star Wars - lehet szeretni vagy utálni - akkor is alapmű. Egyszer Édesanyám azt találta mondani rá, hogy sz*r, amire kisebb lincshangulat alakult ki :)
Én még németül is tudom fejből a szövegét, az elmúlt kb 20 évben, amióta nézem, hát nem is tudom... évente átlag 20x biztos megvan :)
A Vissza a jövőbe és az Indy-filmek szintén örökbecsűek. Ellenben a verekedős-karatézós csákknorriszos és JCVD filmektől világ életemben kirázott a hideg.

skaven 2009.03.23. 00:35:15

huuu, igazi klasszikusok! :)
nagy reszuknel csak fognam a fejem ha most megneznem, de sebaj, tizeneves fejjel, amikor meg a video is nagy szamnak szamitott, imadtam ezeket. orult stone es holtpont nagyon nagy kedvencek voltak, ezeken szerintem meg ma is jol ellennek, foleg a holtponton, nem tudom a stone trukkjei mennyire elvezhetoek manapsag. :| szerencsere nem ezekre epitett a film. :)

jancika 2009.03.23. 09:26:33

Király post, de hiányoznak - az akkor még csak félszemmel nézett - horrorfilmek:
Aligátor (csatorna stb, fél évig nem aludtam)
Meg volt valami ufo-s erdős is, repülő csillag alakú vérszívó szörnyekkel. Nem tudja valaki mi volt az?

Andrews 2009.03.23. 09:37:34

Hegylakó kimaradt pedig 86os, az első része még jó volt (főleg a bővített változat) de a 2..... (pedig ugyanaz a a rendező) fos kategória lett, még a 3. is jobb volt meg a 4. mint a 2.)

Ardanasz 2009.03.24. 14:24:08

Én még kiegészíteném pár kedvencemmel a felsorolást. Ridley Scott Szárnyas fejvadásza és a Mélység titka, ami Cameron egyik alapja szerintem. Rongyosra néztem a kazit. Az Űrgolyhók poénjai örökzöldek, még ma is könnyesre röhögöm magam tőlük. Csak egy például: " Csupa b*lfasz van körülöttem". És hiányoltam a Tom Hanks filmjeit (bár lehet, hogy neked nem tetszettek). A Legénybúcsú nálam a favorit ( itt megjegyezném, hogy egyszerűen sehonnan nem tudom megszerezni sajnos ), de itt volt még a Pénznyelő, a Magas barna férfi felemás cipőben, az Egyik kopó, másik eb és a Segítség felnőttem is, ami még Golden Globe-ot és Oscar-t is kapott.

A nép fia 2009.12.25. 09:56:20

A felsorolásban néhány a 90-es években készült, pl. Bill és Ted, valamint a Star Wars-ből csak az első rész készült a 70-es években (1977), a Birodalom visszavág 1980-as.

Egyébként az ízléseddel egyet kell értenem, ezek így jók, ahogy vannak.

Chuck ekkori filmjei már számomra is nézhetetlenek kissé, de akkor! :-D

A Predator-t pedig nem értem, miért istenítitek néhányan. Annyira azért nem nagy durranás.

A nép fia 2009.12.25. 09:57:39

@Ardanasz: Bizotsan beszerezhető valamelyik torrent-oldalról bármelyik film. A Legénybúcsú egyébként szerintem messze a legjobb ilyen témájú, a Másnaposok meg sem közelíti.
süti beállítások módosítása