Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

[REC] -spanyol horror

2008.05.18. 18:10 koimbra 5 komment


Ha azt mondja valaki, hogy Spanyolország meg film, nekem elsőre a művészfilmek és a drámák jutnak eszembe, meg a Szájból szájba, aminek a címére máig emlékszem valamiért, láttam moziban is, de a történetről már nem tudnék nyilatkozni. Szóval tavaly a spanyolok előrukkoltak egy horrorral, olyannal, ami nem maradt meg határaikon belül, hanem nemzetközileg is megtekinthető volt, sajnálatosan Magyarországra még nem jutott el. Vajon miért?

 

 

 

Riporternő a tűzoltóknál készít felvételeket, egy-két interjút, bemutatja a helyet, az embereket. Jön egy riasztás, öreg nőhöz kell kiszállni, a tűzoltókkal tartanak a tudósítók is, jó lesz majd a forgatott anyaghoz. A koordinátákon fura dolgok történnek, egyrészt kint nagy lesz a nyüzsi és karantén alá helyezik az egész helyet és ha nem lenne még elég a házban fura dolgok történnek. Zombi-féle érdekességek tűnnek fel, a ház egyes lakói átmentek vérengzősbe.

 

 

 

A színészek teljesen ismeretlen, legalábbis mi magyarok biztosan nem tudunk beazonosítani senkit. Az alakításokról beszélni sem nagyon lehet szerintem, mivel mindenki „átlagembernek” van bemutatva, bármelyik utcáról a forgatásra szakadt valaki el tudta volna játszani a szerepet. Horror, fosatós fajtából, tehát nem kell árnyalni a karaktereket, le is tojom, kinek milyen múltja van. Ha érdekesen van összerakva, megfogja az embert és néha kicsit megremeg az ember a film közben, akkor ez mit se számít.

 

 

 

Az áldoku stílus nem nagyon terjedt el még. Nem is nagyon tudom elképzelni azt, hogy olyan filmeket nézzek tucatjával, ahol remegő és szemcsés kép van. Egy-két műnél ez még elmegy, de tömegével már nem. A Cloverfield legutóbbi sikere után sem lehetett hasonló produkcióról hallani. Itt a kameramann szemszögéből láthatjuk a történéseket. A film elején még belegondolni se tudtam, mi lesz ebből, alig 80 perces, tehát gyorsan fel kell pörgetniük, hogy fuljon unalomba. Sikerült! Nagyon hatásosan megcsinálták a filmet, mikor a kamera lenn van, azt kívánjuk bár látnánk mi folyik az emeleten, amikor az emeleten van érdeklődve várjuk mi folyik lentebb, amikor meg rászólnak, hogy kapcsolja ki, akkor meg szinte magunkba mondjuk, hogy „Ki ne kapcsold bázzeg”!. Aztán természetesen van vér, seb, kis effekt, itt-ott sötétség.

 

 

 

Sikerült egy érdekes, izgalmas, klausztrofóbiás horrort letenni az asztalra egy láthatólag kis költségvetésből. Mindenkinek ajánlom ezt a jó kis horrort, a legrosszabb az egészben, hogy az amcsik készítik a saját feldolgozásukat. Nyomába nem érnek a REC-nek, ha mégis megemelem a hajamat. Ezt a produkciót pedig köszönjuk. ¡ muchas gracias!

 

 

 

Értékelés: 90 %

 

imdb: 7,8

 

 

 

Készül az amerikai feldolgozás is, ennek az előzetesét ide kattintva nézheted meg

 

A REC folytatásán is gondolkodnak

 

 

 

A film előzetese

Címkék: horror iromány 90 % [rec]

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr12475622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goalproject 2008.05.21. 17:52:46

Ez az utóbbi idők legfaszább horrorja, én rendesen paráztam rajta. A spanyolok lepipálták az amcsik szemét unalmas horrornak nevezett filmjeiket.

2009.01.10. 20:38:32

Egyetértek!
Iszonyú jó, hatásos, pörgős film. Az utóbbi évek talán legjobb horrorja.
Ezerszer jobb, mint az Ideglelés, amihez sok helyen hasonlítják (ami egyébiránt egy nagy, üres, de jól felfújt lufi, zéró feszültségel).

icevox 2009.01.11. 22:07:42

Vazz! Az elején még nem vettem fel a ritmust de aztán a márodik felétől BAKKER! alig bírtam a képernyőn tartani a szemem. Néha kiszámítható mi fog történn i de a remek képi és haghatásoktól akkor is felállt a szőr a hátamon. Alapvetően nem vagyok oda a spanyolokért de ez a film telitalálat.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.01.22. 14:03:06

Egyelőre még várat magára nálam.

Várható moziban?
süti beállítások módosítása