Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Interjú Rodriguezzel a Predators kapcsán és a régi forgatókönyvben szereplő karakterekről is esik pár szó

2009.09.11. 18:21 koimbra 2 komment

Hamarosan hozzálátnak a Predators film forgatásához, ennek kapcsán került ki két nappal ezelőtt Robert Rodriguez 90-es évekbeli forgatókönyvének az összefoglalója a blogra. Akkor még úgy gondolhattuk, hogy ez azért át fog esni némi változtatáson, esetleg marad az új változatban néhány dolog ebből, hiszen azért jó pár év eltelt azóta, szóval talán már úgy át van írva a forgatókönyv, hogy rá se lehet ismerni arra hogyan nézett ki előtte. Tévedtünk.

Rodriguez az L.A. Times-nak mesélt az új filmről, a cinegore.tk fordította le a cikket, először ezt olvashatjátok. Ha ezen túlvagytok, akkor következhet még egy kis összefoglaló a korai forgatókönyvből, olvashattok az ott leírt karakterekről, Predatorokról és más lényekről, mint a másik cikk ez is az avpuniverzumról való.

“Maga a történet megegyezik a tizenöt évvel ezelőtti jegyzetekben szereplőkkel. Akkoriban kerestek meg vele, amikor a Desperado-t szerettem volna megírni, még ‘94-ben. Őrület volt már akkor is. Utána viszont nagy csend lett, de hat hónapja megkerestek, hogy a franchise rossz felé halad és inkább csináljuk meg újra, az ötleteim alapján. Persze amikor ezt írtam, jó régen, akkor még csak egy vázlat volt, nem kellett azon aggódni, ki fogja megrendezni. A technológia sem volt hozzá adott.”
“A helyszín ötlete tetszett a fejeseknek. Értékelik, hogy kevesebb pénzből megcsinálom, mint ők valaha is tudnák. Az ő pénztárcájukhoz mérve aprópénzből kihozhatjuk, így tudnak belőle profitálni. Látják, hogy kreatív munkát fogunk végezni és néha úgy érzem, megvédik a filmet saját maguktól, nehogy elszúrják. Ezzel a helyzettel mindenki boldog. Hagyják egy kicsit önállóan élni a filmet és nem szúrják el azzal a rengeteg pénzzel.

Rodriguez a történetről is elárult egy keveset: “Bármennyi Cápa filmet is forgatnak, az a lényeg, milyen volt az első. Azt imádják az emberek. Az első részekhez mindig vissza lehet kanyarodni, ez a jó benne. Így van ez a Predatorral is. Egy nagyszerű figura, amiből az emberek véleménye szerint is rengeteg érdekes ötletet ki lehet még hozni. A történet pedig a Predatorok bolygóján  fog játszódni. És persze egy nagy őrület lesz. Lesznek áldozatok is. Mind emberek. Persze, ha ebben a sztoriban nem lenne egy darab ragadozó sem (márpedig nyüzsögni fognak), akkor az emberek egymást mészárolnák le.

Tősgyökeres texasiként tudom, hogy sok jó helyen lehet forgatni, az adókedvezmények miatt pedig úgy 60%-ban fog ott zajlani a forgatás. Sok külső jelenetet tervezek, így ne lepődjetek meg, ha hirtelen egy idegen bolygón találjátok magatokat. Hiszen a mai technológiával bármelyik terep bármi mássá változtatható.”

Karakterek

Dutch
Dutch a történet nagy részében a „háttérben” van, amolyan csendes szerep az övé. A különítmény dezertálásért fogja el őt, ám végülis kiderül, hogy valójában az 1987-es conta mana-i eseményekért kapják el. A hadsereg technológiáért akarja elcserélni őt. Rájön azonban, hogy az események körülötte mind előre kiterveltek voltak. Végül egy másik Ragadozó segítségével sikerül elhagynia a bolygót. Számos Ragadozót -köztük a Királyt is - sikerül megölnie.

Jack Carver (JC)
JC a névtelen űrhajó kapitánya, amivel a bolygóra mennek. Tökös fickó, a legénység tiszteli őt. Dutch és közte elég jó kapcsolat alakul ki a történet folyamán. Meggondolt és intelligens fickóként ismerjük meg, ám végül kiderül róla, hogy lepaktált a Ragadozókkal. Dutch öli meg a történet végén: keresztülszúrja a fejét egy Ragadozó lándzsájával.

Wilson
Wilson a másodparancsnok, ő felel a küldetésekért is. A nyitójelenettől fogva brutális embernek van ábrázolva: megöli a gálya kapitányát és elrendeli a hajó felgyújtását. Tökéletesen beleillik a legénység többi számkivetettje közé. Wilsonról is kiderül, hogy a Ragadozók kezére játszik, de ő hamarabb lepleződik le, mint JC. Sorsát a Fekete Ragadozó végzi be.

Hardwick
Hardwick a legénység női orvosa, hideg személyiségű. A legénység tagja többször meg is jegyzik, hogy milyen frigid. A történet folyamán harcolni kényszerül Rockoval (egy másik tag a legénységből), akit meg is öl. Sikerül leterítenie egy Ragadozót, mielőtt annak társai - valószínűleg - végeznek vele; ez nem derül ki a forgatókönyvből.

Sadler
Az ő karaktere nem tartozik a nagyok közé, viszont annál fontosabb. Sadler vezeti a csapatot az Arkus 6 bolygóra és róla is kiderül, hogy benne van az ember-ragadozó üzletmenetben. Robbanás végez vele.

A Ragadozók aktivitása

Történetében Rodriguez nagy erőfeszítéseket tesz, hogy minél jobban megismerjük a Ragadozókat. A forgatókönyv szerint azok a Ragadozók, akiket az első két filmben láttunk, gyengék voltak és a Ragadozó társadalom legalacsonyabb szintjét képviselték. Ebben a történetben helyettük bemutatkoznak a „kapitányok”, akik valójában elit Ragadozók, továbbá megismerhetünk afféle Ragadozó heréket (drone), mint az alienek esetében is, de ezek valószínűleg egy szinten lehetnek az őrökkel, mert nem nagyon tesz különbséget köztük a forgatókönyv.

Az egész történet egy kiképző tábor körül mozog az Arkus 6 bolygón, ahol is számos Ragadozót láthatunk, amint különféle fegyverek segítségével képezik ki az ifjonc Ragadozókat. A kiképzéshez több idegen életformát is bevetnek, áldozatok gyanánt, ezzel is fejlesztve képességeiket.

A Ragadozók néhány eddig nem látott technológiai újításai is szerepet kapnak a történetben. Ebbe beleértendő az elavult „csúzlik” használata, amik ölni képes tüskés golyókat lőnek ki. Szerepet kap továbbá az ún. „Cyclesled” nevezetű jármű, ami egy afféle lebegő motor. Feltűnik egy fordító (tolmács) eszköz is, ami az emberi beszédet fordítja le a Ragadozók kerregésére. Használata egy jelet hagy a nyakon, ami hasonlít egy kiszívott nyak sebhelyére.

A Ragadozók fajokat keresztezésével rabszolgákat hoznak létre. Ezt úgy kell érteni, hogy genetikailag keresztezik az idegen fajokat, hogy egy még hatékonyabb, ám mentálisan gyengébb új lényt hozzanak létre, amik rabszolgaként élnek.

Nem elkerülendő a Ragadozók Királyának feltűnése sem. Törzsi vezető, aki rendkívüli intelligenciával bír és irányítja a Ragadozók „katonai rendszerét”. Ő az, aki biztosítja az ember-ragadozó üzletmenet gördülékenységét is.

Egyéb idegen fajok

Amikor az űrhajó legénységét elfogják a Ragadozók, a táborba kerülve néhány új idegen faj tárul a szemük elé. Ezek a fajok a forgatókönyv szerint:

Szalamanderemberek (Salamandermen): pikkelyes kétéltű lények, vörös nyelvük van, ami mutatja, mennyire vérszomjasak.

Fogcsikorgatók (Teethgnashers): a nevük magukért beszél.

Csótányemberek (Cockroachmen): humanoid élőlények csótányszerű szárnyakkal és fűrésszerű lábakkal. Intenzíven kattognak, akár az elektromosság.

Ezek a lények - akárcsak az emberek - a fiatal Ragadozók kiképzésére vannak tartva.
 

Címkék: miújság predators

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr791375656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.09.11. 20:29:31

ha ez így igaz akkor kössz a spoilert xD am ez a két árulós dolog alapból nagyot szólhatna, ha hagyják a karaktereket elmélyülni...meglátjuk mi lesz... Bízom azért NImródban, reméljük fasza látványvilágot hoz össze és kiragadja a Ragadozókat a pocsványból.

Amúgy meg faszság, hogy a Predator 1 ragadozója zöldfölű volt, a Yauták (tanoncok) sosem járnak magányosan...

Llew 2009.09.11. 21:51:37

Ahogy az öreg székely mondta:
Remélem komoly, mert viccnek durva.
süti beállítások módosítása