Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Oldboy

2009.10.08. 20:53 Armida 12 komment

Ha egy szóval kellene jellemeznem e remekművet (hopp, itt most be is iktatok rögtön egy játékot, a feladat egy azaz 1 szóval illetni a filmet) annyit mondanék: odabasz. Tudom, hogy így nem nőcis és nem is túl intellektuális, de nem igazán izgat.

Azzal kezdeném, hogy a Bosszú trilógiából először a harmadik részt láttam, aztán szépen, apránként sikerült megnéznem az összes rész, juj, most zárójelben megjegyzem, hogy tulajdonosa lettem ama ezer példányban kiadott extra-hiperszuper-gyönyörűséges sorszámozott digipacknek (újeee), melynek utángyártása nem lesz. Bocsánat a kitérőért, de annyira örülök neki, muszáj volt megosztanom veletek. 

Hol is kezdjem? Nehéz, komolyan nagyon nehéz úgy írni egy filmről, hogy nem spoilerezhetek, de természetesen azért megteszem amit lehet és próbálok minél kevesebb infót adni és odafigyelni azokra akik esetleg még nem látták.

Ezzel a képpel indul a film.

Aztán visszaugrunk az időben: Oh Dae-su (Choi Min-sik) koreai üzletember, férj és apa. Egy napon azonban elrabolják és innentől kezdve 15 éven át egy szobában éli mindennapjait. Egyetlen kapcsolata a külvilággal egy tévé. Állati jól bemutatja a film, a tizenöt éves szobafogságot, amikor nézed, szinte érzed a bőrödön. Aztán egy nap váratlanul kiengedik Oh Dae-su-t és egy szusi bárban megismerkedik Mi-do-val (Kang Hye-jeong). No, itt feltétlen ki kell térjek a polip evős jelenetre. Eszméletlen, a hideg is kiráz, olyan hatása van, amikor pedig megnéztem az extra lemezt nagyon meglepődtem, ugyanis halálra nevette magát mindenki. (Azt hiszem az extra megtekintése után még annál is nagyobbra értékelem a színészi alakítást, mint amennyire eddig, pedig már így is a plafonon van Min-sik játéka.)

Oh Dae-su és Mi-do együtt próbálják kideríteni, hogy miért történt ez a tizenöt éves kényszerfogság, de iszonyú nehéz dolguk van, mert csak apránként jut eszébe a férfinek egy-egy emlékfoszlány. Fogalmuk sincs, ki állhat a háttérben, az okot meg pláne nem tudják......aztán váratlanul megmutatja magát....

 Woo-jin (Yu Ji-tae) aki egész film alatt irtó szexi volt. (Kis kitérő megint az exrták világába, amikor Yu megjelent a forgatáson, fülsüketítő sikításban törtek ki a kis koreai csajok.)

 

Később Oh-Dae-su-nak eszébe jut mi történt a múltban, tudatosul benne  ki az, aki elrabolt az életéből tizenöt évet és arra is rájön miért tette ezt vele. Mikor a kegyetlen bosszú beteljesül, átérzed mindkettejük helyzetét, agyrém, de valamiért mégis szeretem, sőt, imádom.

A film, a maga kegyetlenségével, brutalitásával (van egy jelenet, amit a mai napig nem tudok megnézni, eltakarom a szemem, pedig a horrorok meg sem kottyannak, ez azonban, olyan valóságos, ezáltal olyan kemény és durva, hogy képtelen vagyok megtekinteni) olyan szinten mellbe vág, hogy még órák után is kamillázol és azt gondolod, aztakurva, ez betonkemény sztori volt.

Park Chan-wook orbitális nagyot alkotott (ahogy a másik két részben is) és ahogy elnéztem munka közben, igazán jókat nevetgélt- no meg persze egy tonna cigit elszívott- de ennek nyoma sincs a filmben, igazi zseni a fickó.

 

A wiki szerint az Oldboy egy manga adaptáció és úgy tűnik lesz egy majdnem remake-je is. Állítólag kimarad a polip evős jelenet is, meg egy nagyon fontos szál, amit most spoiler veszély miatt nem írhatok le. Spielberg rendezi, Will Smith-el a főszerepben és inkább a mangára hajaz, mint a filmre. (bevallom nincs sok kedvem megnézni, úgy érzem csak silány másolata lehet az eredetinek-persze tudom, Spielberg mást akar- viszont ha elkészül, fogcsikorgatva is, de megtekintem. Azt hiszem nem tudja majd kikerülni Spielberg, hogy ne hasonlítsák össze az eredeti filmmel, úgy gondolom ebbe a hibába majd én is bele fogok esni, sebaj, legfeljebb megírom, hogy meg sem karcolta az eredetit. Nem bántani akarom Spielberget, szeretem nagyon a filmjeit, és a legnagyobb rendezők közt tartom számon, de mégis úgy gondolom, és lehet hogy rosszul- mivel nem olvastam a mangát- hogy ez csak a nyugati világ számára készülő lebutított verzió lesz. Ha tévedek, akkor majd bocsánatot kérek. )

A lényeg, hogy az Oldboy (ahogy az egész Bosszú trilógia) megtekintése kötelező. 

 

Címkék: távolkeleti filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr131437379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gibson · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.08. 21:21:13

Bár a távol-keleti filmektől kiráz a hideg, de ezt muszáj lesz megnéznem. Köszi az ajánlót! :)
Egyébként melyik a 3 film és mi a sorrend? :)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.10.08. 21:22:57

@Gibson4:
1, A bosszú ura
2, Oldboy
3, A bosszú asszonya

Feltétlen nézd meg. :)

a8zoli 2009.10.09. 07:35:16

előszür HBO-n láttam belőle de csak részleteket de utánna meg kellett szereznem. mindenképp muszál megnézni ezt :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2009.10.09. 08:09:52

Utóbbi 5 év legjobb filmje nálam az Oldboy, mind színészi alakítás, mind zene mind látvány, történet-csavarás, tartalmi mondanivaló (ázsiai szemmel). Mivel vagy 300 ázsiai filmem van ezért ez a műfaj áll hozzám közel, ezekből is kitűnik, de meg kell jegyeznem, hogy igazán sok pazar film van még, amiket mi magyarok alig ismerünk. Ha már trilógia pl. a Szigorúan piszkos ügyek 1-2-3 (amiből a tégla készült, na annak a 2. és a 3. része is egyáltalán nem lerágott csont, sőt-sőt! szóval, ahogy ez is azok is zseniálisak. (Grat. a díszdobozos cuccért, nekem már nem jutott, amikor meg volt nem vettem meg :(
Off: Park Chan-wook egyéb nagyon jó filmje (csak párat ajánlok: JSA, Three Extremes, I'm a Cyborg, But That's OK..)
Amúgy az Oldboy az imdb szerint is a világ 117. legjobb filmje. Jó tanács, más értékrendek vannak Ázsiában erkölcsi, etikai alapon, aki ezt elhanyagolja (vagy nem ismeri a kultúrájukat) annak nem úgy fog 'lejönni' a film mint ahogy a rendező megkreálta.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.10.09. 11:48:55

@ChrisDry: Köszi-köszi az ajánlatokat, ha lesz rá lehetőségem meg is nézek minél többet.
Az I'm a cyborgról írtam is, nagyon tetszett. :)
filmdroid.blog.hu/2008/12/05/cyborg_vagyok_amugy_minden_oke_i_m_a_cyborg_but_that_s_ok

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.10.09. 12:10:04

Nagyon állat mindhárom film!! Kötelező!

Matheo · http://hobbymania.blog.hu/ 2009.10.09. 15:19:56

Részemről az Irreversible c. film volt olyan, hogy egy-két jelenetet nem bírtam végignézni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.09. 17:33:06

@Matheo: Volt jó néhány durva jelenet abba a filmben, pl mikor szétlapítják poroltóval egy fickó arcát, vagy mikor több percen keresztül erőszakolják Beluccit.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.10.09. 19:03:28

@Matheo: Nekem az Oldboyban a foghúzós rész. Mindig eltakarom a szemem, asszem soha nem is fogom megnézni azt a jelenetet.

@koimbra: erőszakolás, jesszus.

francia sakk 2009.10.10. 08:35:20

Az, hogy Spielberg rendezi az új Oldboyt, az azt jelenti, hogy ő is lehidalt a filmtől, az amerikai verzió nyilván látványosabb, de ennek ellenére
sokkal gyengébb lesz. Az eredeti Oldboy hangulatát nem lehet űberelni!
Bevételben, nos abban túl fogják szárnyalni a koreai verziót, reklámra egy kicsit több pénzük lesz.
süti beállítások módosítása