Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Dorian Gray

2010.01.02. 14:07 nyuszisz 13 komment

 

London, 1890, párás, ködös és gyárkéményektől füstös város, koszos sikátorok, romladozó szépségű falak, egy műhely, ahol rózsa, vagy orgona illata keveredik a terpentinnel -.

Mindig is azt gondoltam, hogy Oscar Wilde émelyítően esztétikus regényéhez olyan film illene, mint Huszárik Zoltán Szindbádja. Oliver Parker azonban egy, a mai közízléshez közelebb álló horror elemekkel dúsított mozit készített Dorian Gray arcképéből. Oscar Wilde botrányos regénye ma már kevésbé lenne felkavaró mozgóképen tálalva, úgy önmagában, és ijesztgetéssel együtt sem hat úgy, mint egy olyan korban, ahol a homoszexualitásért börtönbüntetés járt. A gyakran paradoxonokban beszélő író, azonban mindenkor nagy szám lesz, ha már mindenki pózolni fog és megjátszott életet élni, akkor is. De mi történik, ha éppen az életművész lényegét felejtik ki a mondandóból?

Az ifjú - akiről a történet szól - körülbelül húsz éves, Dorian Gray (Ben Barnes) névre hallgat, és nemrég érkezett haza Londonba.  A külsőre ítélő úri angol társaság azonnal befogadja és megkedveli a tökéletes ábrázatú és tiszta lelkiismeretű fiatalembert. Egy festő azonnal beleszeret és egy csodálatos életnagyságú festményben örökíti meg a szépségét. Lord Henry Wotton (Colin Firth) azonnal befolyása alá vonja a tapasztalatlan Doriant, s ráébreszti az élet legnagyobb tökéletlenségére, miszerint a szépség múlandó. A fiú bánatában azt kívánja, bárcsak a festmény viselné magán mindazt a változást, melyet az idő vés a testbe, s ő maradjon olyan tökéletes, mint a kép. Ezért a lelkét is feláldozná. Dorian a Lord fogékony tanítványává válik, s hamarosan annak soha ki nem próbált hedonista elveivel azonosulva kétes erkölcsű hölgyek és ópiumbarlangok segítségével ápolja a "valami jóra" vágyakozó lelkét.

A film címszereplőjét mindig is kihívás lehetett kiválasztani (már számos könyvadaptáció készült a filmgyártás óta). Dorian Gray jelleme az angol úri társaság befolyása alatt bontakozik ki, s mint egy kísérleti nyúl testesíti meg a Lord elméjében kialakult életfilozófiát. Nehéz szerep, hiszen eleinte egy ártatlan fiú, akinek személyisége egyre összetettebbé válik. A kevés tapasztalattal rendelkező Ben Barnes akkor is tökéletes választás a szép ifjú alakítására, bár külseje, semmiképp sem a fürtös szőke a regényalakot idézi, sokkal inkább az írót. A film előrehaladtával azonban egyre nehezebb megküzdenie a feladattal, de a film nem is követi az eredeti művet 100%-ban, így ez megbocsátható.

Összességében akárhogy is akarnám, filmet nagyon nehéz értékelni a regény ismeretében. Oliver Parker munkája nyomokban idézi az író stílus iránti érzékét, ezt főleg a díszletekben érjük tetten. A Dorian Gray arcképe az angol irodalom egy nagyon jelentős regénye. Még ma is elképesztő hatása van, gondoljunk csak Bret Easton Ellisre, vagy akár Woody Allenre, ha már filmről van szó. Talán nincs is az a film, amely el tudná homályosítani a könyvet. A 2009-es év Dorian Gray-ében hős kívánsága teljesült, s a fantasztikumra vágyó néző éppúgy elégedett, csak a haszontalannak tűnő wild-i alkotás hiányzik, melyet az élet utánozni akarna.

Címkék: thriller iromány dráma 70 % dorian gray

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr871639285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.02. 14:09:00

Az év első filmje, amit megnéztem. Jól indultam neki 2010-nek:) Nem bántam meg, Colin Firth megint nagyot alakított, Barnes-szal voltak gondok itt-ott, de alapjában véve nem volt rossz ő sem. Lekötött, jó volt, 75 %-ot adnék neki.

A könyvet nem olvastam sajnos, A szövetségben viszont anno már láttam a figurát:)

sjbee 2010.01.02. 15:48:25

Megemlíteném a film zenéjét, nekem kimondottan tetszett, maga a film nálam is még mindig 75% :)

Shyllard 2010.01.02. 16:31:21

A zene az tényleg nagyon jó volt, sokszor szerintem anélkül egy fabatkát sem ért volna egy-egy jelenet. Csak Ben Barnes vágott borzalmas pofát, amikor bánatos volt (de ezért is kárpótolt az alatta futó szám) Nekem is az év első filmje volt, nekem nagyon tetszett, kicsit olyan Casanova-ás volt, csak sokkal komolyabb az egész :) Nekem megért 80%-ot, kedvet kaptam tőle a könyv elolvasásához. :)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.01.02. 22:49:32

Nekem inkább a "Parfüm" jutott az eszembe, de az számomra klasszisokkal jobb volt.
Mivel nem olvastam a könyvet ezért elég nehezen értettem meg a film alatt, hogy mi történt a képpel és a sráccal, bár lehet csak az én "eszem" volt hozzá kevés. (vagy elfáradtam)
Amúgy meg semmi gond nem volt a filmmel, mert végig érdekes volt.
Ma három filmet néztem mindháromra 70%-ot adnék!(The Burning Plan,My Sisters Keeper,Dorian Gray)
Kell ennél jobb évkezdés?!

nyuszisz 2010.01.02. 23:18:07

@duckit: valószínűleg azok értik, mi a baj a filmmel, akik olvasták a könyvet. Nagyjából ezt érintettem az írásban is, ennek a könyvnek szinte minden mondata kritizálja a korabeli angol társadalmat, vagy valamilyen filozófiai értelemmel bír stb., ezt úgy értsd, hogy ahogy olvasod szinte minden mondatát kigyűjthetnéd, mint idézetet, annyira frappáns megfogalmazásokkal, nagyon jó párbeszédekkel van tele, plusz a történet is fantasztikus. Nem csoda, hogy készítettek belőle egy ilyen közönségfilmet is.
Magyarázat a filmhez: Dorian azt kívánta, hogy helyette a kép öregedjen, s ez teljesült is, ugyanúgy mint a Faustban, ezért a lelkét kínálta fel (a filmben nem magyarázták agyon, az angoloknál ez alapmű). A filmben kicsit félelmetesebbé tették a "festményt", voltak férgek, meg hörgött is a kép, egyébként a tapasztalat, a tudás és az elkövetett bűneink során gyűlnek a ráncok és a sunyi kifejezések az arcunkra, a könyv szerint.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.01.03. 12:00:44

@nyuszisz: Köszönöm, ez valahogy tényleg nem jött át a filmen.

madárijesztő 2010.01.03. 14:41:02

Én hiányoltam, hogy Firth nem bánta meg tettét. Végülis miatta vált ilyenné Dorian, miatta lett ilyen lelkiismeretlen.
Megjegyezném, hogy a festmény a végén eléggé hasonlított a Szellemirtók 2-ben lévő gonoszra:)

DeloraMercel 2010.01.13. 02:27:15

Sziasztok! Ti hol néztétek meg? Mert én bárhol próbáltam keresni, sehol se találom :S a mozik nem is említik..
Egy másik filmről is lecsúsztam már ( A Grófnő), mert azt se nagyon hírdették :S Vagy netről töltöttétek le?

nyuszisz 2010.01.13. 19:33:43

@DeloraMercel: Netről. Nem biztos, hogy nálunk bemutatják a mozikban.

DeloraMercel 2010.01.13. 22:50:36

@nyuszisz:

köszi :)
akkor majd megpróbálom letölteni :S

Spawn85 2010.01.18. 18:01:23

A regényt én sem olvastam sajnos. A film viszont nem volt rossz.

Elanor_ 2010.05.01. 23:40:23

szerintem Barnes tökéletes Dorian Grey volt, minden ott volt a szemében: kezdetben az ártatlanság, később a dacos-rossz gyerek, aztán szépen a többi fázis, egészen a tökéletes kiégettségig.
ha összeszedi magát, korszakos színész lehet. :)
Lord Wotton pedig igenis kurvára megbánta. nagyon-nagyon. :)
szerintem az eredeti írás félelmei-kérdései és társadalomkritikája is bőven helyet kaptak, de tény, h inkább a szenzációra mentek az alkotók. de hát ilyen erősen képi alapanyaggal...
nekem tetszett az egész, a hangulata legfőképp.
süti beállítások módosítása