Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Box Office: Matt Damon nem tudta megkaparintani az első helyet

2010.03.14. 20:10 koimbra 4 komment

Amerikai box office

Négy új produkció kapott ezen a hétvégén szélesebb körű premiert, ám egyikük döntötte le Tim Burton filmjét a csúcsról, de még csak meg sem közelítették annak bámulatos eredményét.

 

A közel-keleti helyzetek vagy az Irak térségében játszódó alkotások eddig nem vonzottak tömegeket a mozikba és Paul Greengrass sem tudott változtatni ezen. A rendező miután elkészült a Bourne Ultimátummal 2007 elején bejelentette, hogy filmet készít a The Washington Post újságírójának, Rajiv Chandrasekarannak a regényéből. Tom Stoppard írhatta volna a forgatókönyvet, ám mivel eléggé elfoglalt volt Brian Helgeland ügyködhetett a szkripten. Később sikerült megnyerni Matt Damont a főszerepre, a színész és a rendező közösen vitték sikerre az utolsó két Bourne filmet. Az Universal nagy reményekkel várta a Zöld zóna (Green Zone) bemutatójár, azonban az embereket nem érdekelte, ahogy a Damon által alakított CIA tiszt tömegpusztító fegyverek után kutat Irakban. Össz-vissz csak 14,5 millió dollárt sikerült összekaparnia az alkotásnak, igaz ez szinte máris több, mint amit A bombák földjén elért, bár annak 15 millió dollár volt a büdzséje. Összehasonlításképp a Bourne-csapda 52,5, a Bourne Ultimátum pedig 69,2 millió dollárral nyitott. Mivel a film költségei 100 millióra rúgtak, így egyértelműen kudarcnak számít ez a 14,5 millió, a végeredmény valahol 40 és 50 millió közé várható.
Az imdb-n egyelőre 7,3-en áll, a kritikusok közül pedig csak alig a fele (49 %) értékelte pozitívan a filmet. A Hollywood.com azt írja, hogy a Zöld Zóna történetét már többször hallhattuk, a látott módszereket is láthattuk már és Matt Damon korábban már eljátszotta ezt a karaktert. A CNN Radio szerint pedig ha egy valós történetet akarsz látni, akkor ez nem a te filmed, de ha valami Bourne-szerűséget szeretnél, akkor ezt a produkciót látnod kell. Matt Damonnak megtalálta a saját Bombák földjén filmjét.

 

Jay Baruchel sok mellékszerep után (Trópusi vihar, Felkoppintva, Dalok ismerkedéshez) megkapta élete első nagy lehetőséget, ezúttal ő van a középpontban. Baruchel egy teljesen átlagos fickót alakít, akibe egy bombázó beleszeret, ezt a tényt pedig mind haverjai, mind a családja nehezen tudják elhinni. Jim Field Smith-nek is ez volt az első nagy megmérettetése, eddig rövidfilmeket gyártott, a Túl jó nő a csajom (She's Out of My League) vígjátékot 2956 moziban játszották, ám csak 9,6 milliót gyűjtött össze a három nap alatt. Az imdb-n 6,2-en áll éppen, a Rotten Tomatoes-on pedig 51 % az átlaga.

A Los Angeles Times szerint a film csak Jay Baruchellel működik, nélküle nem lenne ugyanolyan. A Film Journal International azt írja, hogy a mellékszerepekben nagyszerű alakításokat láthatunk és a szépség és a szörnyeteg-szerű romantikus filmen lehet jókat nevetni, de két főszereplő között nincs meg a kémia. A Boxoffice magazine-ban pedig az olvasható, ha a Farelly tesók és Judd Apatow közös filmet készíteni, akkor az eredmény úgy nézne ki, mint ez a film.

 

Két dologban is bízhatott a Summit Entertaiment a Remember Me kapcsán. Az egyik Robert Pattinson neve, hiszen a színész az Alkonyatban több millió rajongót szerzett, a másik pedig, hogy a mostanában bemutatásra került Dear John is szépen muzsikált a kasszáknál, a Remember Me pedig szintén ezt a közönséget célozta meg. Csakhogy a stúdió talán nem számolt azzal, hogy a rajongás inkább Pattinson karakterének, Edwardnak szól és a franchise kedvelői inkább beülnek tízszer az Újholdra, mint inkább erre a produkcióra. 8,3 milliót hagytak ott a nézők a kasszáknál, azzal még lehetett volna számolni, hogy később a drámára éhes közönség még esetleg megtalálja, de nem túl jó a film visszhangja, az imdb-n ugyanis 5,5 az átlaga, a kritikusok negyedének tetszett az alkotás. A St. Paul Pioneer Press írója szerint az utolsó jelenet merész és provokatív, ami előtt megemeli a kalapját, de még még így is rossz szájízzel hagyta el a mozitermet. A ReelViews pedig azt írta, hogy a filmben Robert Pattinson megkísérli bebizonyítani, hogy többet is tud, mint egy vámpírt eljátszani, de amit felmutat az nem túl meggyőző.

 

Erre a hétvégére jutott még egy vígjáték, amiben Forest Whitaker volt húzónév, ám hiába próbált vicces lenni a közönség távol maradt az Our  Family Weddingtől. A történet szerint egy páros bejelenti, hogy esküvőre készül, de a két apuka nem különösen kedveli egymást, viszont a nagy esemény miatt félre kell tenniük egymás iránti ellenszenvüket. Rick Famuyiwa rendezése 4,1-en áll az imdb-n (57 szavazat után), a kritikusok sem szívlelték, 18 % az átlaga a Rotten Tomatoes-on.

A Detorit News szerint a film olyan, mint egy hosszúra nyúlt sorozatepizód a Disney csatornán, minden pontosan előre kiszámítható, a Boston Globe pedig azt írja, hogy az Our Family Wedding nem más, mint egy újabb hollywoodi gyorséttermi kaja, de a dupla adag ketchup helyett valaki szánt időt arra, hogy friss paradicsomot tegyen a zsíros zsemlére

 

Régebben bemutatott filmek:

Az erős kezdés után többen azt várták, hogy minimum megfeleződik az Alice Csodaországban bevétele, ám a fantasy szépen tartja magát, csupán 46,6 %- kal hozott kevesebbet a nyitó hétvégéjéhez képest, ami elegendő volt arra, hogy átsuhanjon a 200 millión és a 300 elérése is szinte biztosnak tűnik, ezt idén a Vasember 2 fogja borítékolhatóan hozni. (Összbevétele 429 millió dollár, ami azt jelenti, hogy úgy ahogy már visszatermelte költségeit, lassan termelheti a profitot.) Áthaladt a 100 millión a Viharsziget, Martin Scorsese második legtöbbet termelő filmjévé vált, még 24 millió kellene, hogy A téglát is beelőzze, ezt azonban már nem tudja teljesíteni. Közel 68 %-kal kevesebb került a Brooklyn mélyén kasszájába, mint egy hete, a thriller-dráma 25-30 milliós végösszegre számíthat. Megfeleződött (-54 %) a Két kopper eredménye is, Kevin Smith műve maximum 50 millióig húzhatja. Jeff Bridges Oscar-díjának hála (no meg annak a plusz 87 mozinak) csak 5,7 százalékkal kevesebben váltottak jegyet a Crazy Heartra, a hétvégén megkeresett 3,1 millió dollárjával együtt már 34,2 milliója van a drámának. Növekedett a The Blind Side bevétele, méghozzá 24,1 %-kal, 1,5 milliót termelt a Sandra Bullock főszereplésével készült dráma. 349 helyen látható A bombák földjén (tavaly csak pár tucat moziban volt látható, a legtöbb 62 volt) és 828 ezer dollár szedett össze, ami nem túl kiemelkedő, inkább közepes eredmény. Az Avatart nem halmozták el az Oscar túl sok szobrocskával, mégis tudja tartani magát a sci-fi, 6,6 millió került a kasszákba.

 

Amerikai hétvégi becsült mozis bevételek, az adatok millió dollárban értendőek, a bevétel 55 %-a megy vissza a stúdióhoz.

Cím

Hétvége bevétel

Eddig bevétel

Büdzsé

Info


Alice Csodaroszágban


62,00


208,62


200

Iromány, jelenetek, színfalak mögött, betétdal

Zöld Zóna

14,53

14,53

100

Előzetes, jelenetek, tv spot

Túl jó nő a csajom

9,60

9,60

 

Szinkr. előzetes, poszter, jelenet

Remember Me

8,30

8,30

20

Előzetes

Viharsziget

8,14

108,00

80

Előzetes, képek, jelenetek 

Our Family Wedding

7,60

7,60

 

Előzetes


Avatar


6,60


730,34

 

Kritikareklámok, szinkronos előzetes, James Cameronról

Brooklyn mélyén

4,29

21,35

17

 Előzetes, tv spot 

Két kopper

4,23

39,44

30

Előzetes, jelenetek, képek 


The Crazies


3,65


33,35


20

Előzetes, poszterek, képek 

 

Címkék: boxoffice

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr371839643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.03.15. 12:17:51

Hát nem túl érdekesek az ilyen politikai-katonai filmek, az biztos. Ezúttal Damon rossz fába vágta a fejszéjét, előfordul az ilyen. Ebben a kategóriában DiCaprio a király, a Véres Gyémánt és a Hazugságok Hálója nagyon ott volt :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.15. 12:59:43

@Shyllard: Damonnak össze kell kapnia magát, hiszen a Bourne és az Ocean's Eleven filmekkel tudott csak nagy sikert elérni, de a rablós filmekben inkább Pitt és Clooney vitte a prímet, A téglában is volt vagy fél tucat ismert név. Szóval gyakorlatilag csak a Bourne-nel tudott nagyot kasszírozni, találnia kell egy olyan produkciót, amellyel nagyobb közönséget tud megszólítani, különben hamarosan nem tud ilyen nagy gázsit felmarkolni.

Shyllard 2010.03.15. 15:07:54

@koimbra: Egy Bourne 4-gyel visszatérhetne az igaz, de igazából én spec nem tudom elképzelni másmilyen szerepben.

Andrews 2010.03.15. 16:27:41

A +D sokat hoz a konyhára. A Boxofficemojo-n volt egy cikk amiben arról beszéltek miért éri meg 3d-síteni. egyébként benne van tehát az a +30%-nyi felár is a +D-s filmeknél. Így a 2d-s filmek bevételügyileg handycappel indulnak.
süti beállítások módosítása