Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

My Sister's Keeper

2010.06.02. 22:01 koimbra Szólj hozzá!

 

Bármit megtennél szeretteidért? Tűrnéd-e szótlanul, hogy a buzgó doktorok éjt-nappallá téve vizsgálják szervezeted, úgymond kísérleti alanyként használnának annak érdekében, hogy megmentsd beteg testvéred? És odaadnád-e az egyik fontos szervedet számára, ha arról van szó, ám ez azzal jár, hogy a jövőben meg kell vonnod magadtól ezt-azt?

A film elején megtudjuk, hogy a Fitzgerald családban van egy halálosan beteg lány, a família ugyan szomorú e miatt, de próbálnak viszonylag boldogságban élni. Kate (Sofia Vassilieva ) húga,Anna (Abigail Breslin) gyakorlatilag nővére állapota miatt hoztak létre, ő lenne leukémiás testvérének a donorja. Anna sok megpróbáltatást elviselt ezért, ám mikor egyik veséjéről le kellene mondania Kate javára úgy dönt, hogy bepereli szüleit, talál is egy sikeres ügyvédet (Alec Baldwin), aki segítene neki.



Nick Cassavetes érdekes karriert tudhat maga mögött. Színészként játszott a Száguldó bosszú, Vakvégzet, Delta Force 3 és Ál/Arc filmekben, láthatóan kedveli az akciófilmeket. Ehhez képest rendezői pályafutása során egy ilyen művet sem készített, inkább a drámákat részesíti előnyben, mikor éppen úgy dönt, hogy ledirigálj egy filmet és ebben a térfélen is elég jó, megállja a helyét.  A My Sister's Keeper fontos kérdéseket feszeget és a néző nem tud egyértelműen állást foglalni, bár lehet, hogy ki tudja választani melyik fél mellé álljon, azért mégsem tudja őt teljesen mellszélességgel támogatni. Egyrészt azért ott van a szeretet ereje, de vajon önző-e az ember, ha arra gondol, hogy a jövőben nem élhet teljes értékű életet.

 A kiválasztott ügyvéd felbérlése után nem fordul át bírósági drámába a film, mint ahogy azt hirtelenjében várná az ember, otthon és a kórházban tovább zajlik a dráma. A rendező nem csak úgy tessék-lássék módon mutatja be, hogy a lány rosszul van, nem csupán egy falfehér, kopasz emberi lényt látunk,  egy-két jelenetben bizony olyan is akad, hogy erősen folyik az orra vére vagy pedig cudar módon dobja ki a taccsot.



Több film esetében is megtapasztalhattuk már, hogy a visszaemlékezések, a flashbackek hátrányává válnak a történetnek, megszakad az addig ügyesen felépített hangulat vagy megtörik a lendület. Ezen dráma esetében szó sincs ilyesmiről, érdekes és szívszorító látni Kate múltjából néhány részletet (például a romantikus szál egy másik beteg sráccal).

Cassavetes hozzáértő módon irányította színészeit, akik egytől-egyig kiváló alakítást nyújtanak. Nagy meglepetés Cameron Diaz, akit leginkább vígjátékban nyújtott alakításai miatt ismerhetünk, a túlságosan aggódó és az igazáért küzdő anyuka szerepében teljes mértékben megállja a helyét. Sofia Vassilieva-t a Medium sorozatból lehet ismerős, a moziközönség számára ismeretlenül csenghet a neve, a My Sister's Keeper után fel kellett volna kapnia néhány hollywoodi nagykutyának a fejét alakítása láttán, érdekes, hogy nem bombázzák szerepajánlatokkal, a beteg gyermeket hitelesen formálja meg. Abigail Breslin alakítás esetében sem érhető szó a ház (vagy inkább a produkció) elejét, remélhetőleg még jut számára néhány emlékezetes szerep és nem tűnik el a süllyesztőben.

A film nem kiváló, de jelentősen kiemelkedik a mezőnyből és még a végén kapunk egy csavart/fordulatot is, amely fényében teljesen megváltozik a felállás. 85%-ot megérdemel a film,  érzékenyebb lelkületűek biztosan előkapják zsebkendőjüket.

imdb: 7,4
rottentomatoes: 47 %

Büdzsé: 30 millió dollár
Amerikai bevétel: 45,2 millió dollár
Összbevétel: 95,7 millió dollár
 

Címkék: iromány dráma könyvből film 85 % my sisters keeper

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr562052093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása