Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Jack Kerouac: Úton előzetes

2012.03.10. 12:05 koimbra 4 komment

Az Úton regény filmadaptációját évtizedek óta tervezgetek. 1957-ben maga a szerző, Jack Kerouac írt egy levelet Marlon Brandonak, amiben kifejtette, hogy szerinte a moziverzióban ő játszhatná Dean Moriartyt. Brando-t nem érdekelhette a dolog, mivel válaszra sem méltatta Kerouac-ot. Később a Warner próbálta megszerezni a jogokat, majd a Paramount próbálkozott.

1979-ben Francis Ford Coppolának sikerült megvennie a jogokat, a következő években több forgatókönyvíró is próbálta adaptálni a könyvet. 1995-ben Coppola úgy gondolta, hogy fekete-fehér filmet forgat a regényből 16mm kamerával, ám ez sem jött össze. 2001-ben Russell Banks látott hozzá a szkripthez és Joel Schumachert ültette volna a rendezői székbe, Billy Crudup és Colin Farrell lehettek volna a főszereplők. Ám ebből sem lett semmi.

Miután Coppola látta a Che Guevara: A motoros naplóját felkereste Walter Salles-t, aki először fogta magát és végigjárta azt az utat, amelyet a szereplők a könyvben. Erről készített egy dokumentumfilmet is. Végül 2010 augusztusában elindulhatott a forgatás.

"Kerouac 1947 és 1950 között barátjával, Neal Cassadyvel beautózta az Egyesült Államok és Mexikó legkülönfélébb tájait, utána egy évig tervezte az erről szóló beszámoló formáját, szerkezetét, majd pedig befűzött az írógépbe egy negyvenméteres papírtekercset – és megszületett a "spontán próza" műfaja.Az eredmény: a 60-as évek "ellenkultúrájának" beharangozása és majdani Bibliája, általános kritikusi értetlenség, valamint hatalmas közönségsiker." (libri.hu)

 

Címkék: trailer on the road könyvből film drámaelőzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr144301676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.03.10. 14:02:22

Nem, több okból is. Egyrészt, nincs itt az ideje, nincs ideje a sex&drugs&jazznek, s főleg nem ezzel a vámpírcsajjal nem. Nem színes, de legalábbis nem így színes. A 16mm fekete-fehér jó lett volna, de nem úgy, ahogy Francis elképzeli, hanem úgy, ahogy Jarmusch használta első filmjeiben. Moriarty nem ilyen nyálas kis pöcs volt, hanem faszi volt, tökkel, vonóval. Eh.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.03.10. 14:08:54

@efes: Stewart megállta a helyét a Runawaysben, szóval szerintem ha gond lesz, nem vele lesz probléma.

A könyvet nem olvastam,majd rákeresek a könyvtárban.

Neoprimitív 2012.03.11. 10:18:24

A vicc, hogy most egyszerre két film is jön Kerouac-ból. Én a másikban, a Big Sur-ben jobban bízom, a Polish fivérekben eddig még nem csalódtam.

www.imdb.com/title/tt1462411/

vrango 2012.03.11. 21:51:33

Szerintem meg tök jó ez az előzetes!
Igaz, nekem nem tartozik ifjúságom meghatározó könyvélményei közé "Az úton" (sőt, egyáltalán nem is olvastam:P), de a filmről mindenesetre pozitív az első benyomásom.
süti beállítások módosítása